שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

הוא מתעורר כל יום ב-5 בבוקר. מה עושים?

חושך בחוץ וקר - אבל הפעוט שלכם החליט שחמש בבוקר זו שעה מצויינת להתחיל את היום, וממש לא אכפת לו שאתם יכולים לישון עוד שעתיים. הפסיכולוג חיים עמית מסביר איך תצליחו לגרום לו להמשיך לישון - ולמה לא כדאי להשכיב אותו מאוחר יותר בערב שלפני

גם הורים שמבצעים תהליך השכבה לישון מספיק טוב, וגם הורים שמצויידים בשיטות יעילות להתמודדות עם התעוררויות מרובות של הילד בלילה - אלה וגם אלה עשויים למצוא את עצמם מול בעיות שינה מיוחדות, הדורשות התמודדות חכמה ומורכבת של ההורים.

 

אתעכב בכתבה זאת על שתי בעיות שינה מיוחדות: ילדים שמתעוררים מוקדם מאוד בבוקר וכיצד מרדימים אחים בעלי אופי שונה דישנים באותו החדר.

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים>>

 

בית ספר לשינה - כל הכתבות בערוץ הורים :

שלב אחרי שלב: לגרום לילד לישון לילה שלם

כך תגרמו לילדכם ללכת לישון - ללא בעיות

שוב ישנתם רק 3 שעות בלילה? בי"ס לשינה טובה

 

מה לעשות כשהילד מתעורר מוקדם מאוד בבוקר?

ישנם ילדים קטנים שמתעוררים מוקדם מאוד בבוקר: לפעמים ב-05.30, לפעמים ב-05.00, ויש כאלה שגם מוקדם יותר. מבחינתם היום התחיל: הם בוכים כשהם נשארים במיטה, רוצים לאכול, לשחק. מבחינת ההורים, זה עדיין אמצע הלילה, והם כמהים לעוד שעה-שעתיים של שינה, לפני שהם מתחילים באמת את יומם הארוך.

 

במר ייאושם ובגודל תסכולם הורים עלולים לנקוט באסטרטגיות מוטעות של טיפול בבעיה, שרק מחמירות אותה. כך, למשל, יש הורים שמנסים לאחר את שעת ההשכבה לישון של הילד בתקווה שזה ישפר את המצב. הם מאמינים שאם הם "ימשכו" אותו עו כמה שעות הוא יתעורר מאוחר יותר בבוקר.

 

אך זו, כמובן, טעות. שעת ההשכמה של תינוקות כמעט ואינה מושפעת משעת ההשכבה. יתרה מזאת, פעוט שהולך לישון בשעה מאוחרת מדי בלילה עלול להגיע למצב של עייפות יתר ואז קשה לו יותר להירדם, שנתו תהיה טרודה יותר והוא עלול לקום מוקדם בבוקר.

 

יש גם כאלו שממליצים להעיר את הילד ביוזמת ההורה לפני השעה שהוא רגיל לקום בה, כדי לכוון מחדש את השעון הביולוגי. אני לא ממליץ על כך, שכן זו שיטה אגרסיבית, שעשויה לעזור קצת במקום אחד ולקלקל מאוד במקום אחר.

 

אז מה אני כן ממליץ? לשנות את ההתייחסות לילד המתעורר מוקדם, בכל מקרה ובלי קשר לסיבות להתעוררות. להתעוררות מוקדמת של ילדים קטנים יכולות להיות סיבות רבות: חלקן קשורות לשינויים טבעיים במנגנון השינה והערות (בגילאים שונים הילד צריך כמות שונה של שעות שינה), חלקן קשורות לתנאים פיזיים (כמו טמפרטורה לא מתאימה בחדר, חם או קור, חדירת אור יום לחדר), חלקן קשורות לאירועים מיוחדים מרגשים במשך היום (מילים חדשות, צעצוע חדש), ובחלקן קשורות למצוקות פיזיות שונות (גירודים בגוף, נזלת, צמיחת שיניים, רעב, צורך להתפנות אצל הילד הגדול יותר).

 

אולם תהא הסיבה להתעוררות המוקדמת אשר תהה, חשוב שהילד הקטן יבין שזו לא שעה מתאימה להורה להתחיל את היום! הורים רבים טועים, ויחד עם התסכול שהם מרגישים והכעס הם נענים לדרישת הילד להתחיל את היום: מוציאים אותו מהמיטה, נותנים לו לאכול, משחקים איתו בסלון וכיוצא באלה. למה שהילד לא ימשיך להתעורר מוקדם בבוקר בתנאים אלה?

 

במקום זאת, צריך להבהיר לילד שאף כי מותר לו להתעורר מוקדם, ההורה עדיין ב"מצב לילה": הוא עושה את המינימום הנדרש וממעיט באינטראקציה מילולית וגופנית.

 

מה זה אומר באופן מעשי? ראשית, אין למהר לגשת לילד המתעורר, גם אם הוא בוכה קלות. תינוקות רבים קמים מוקדם, מקשקשים לעצמם וחוזרים לישון אם לא מפריעים להם. אם הבכי נמשך, יש לנסות להרגיע בשקט את הילד, ולוודא שאין בעיה מיוחדת.

 

שנית, לא כדאי לקחת את הילד למיטת ההורים או לשים לו תוכנית נחמדה בטלוויזיה, כי הוא יקשר בין היקיצה המוקדמת לבין הדברים הכיפיים וימשיך לקום בציפייה שיקרה אותו הדבר. שלישית, כדאי לדחות ככל האפשר את התחלת היום. דרך טובה לעשות זאת היא על ידי הקפדה על טקס קבוע המבשר את פתיחת היום כמו פתיחת תריסים, אמירת בוקר טוב במאור פנים, שיר קבוע לבוקר וכיוצא באלה. משעה שהילד מתעורר מוקדם בבוקר, דוחים את התחלת הטקס ברבע שעה כל פעם, עד שמגיעים לשעה סבירה של התחלת היום.

 

איך משכיבים לישון שני ילדים בחדר אחד?

בנושא של השכבה לישון של ילדים באותו חדר צריך להבחין בין שני מצבים בעיתיים: הבעיה הקטנה יותר - השכבה לישון של שני ילדים שהם פחות או יותר באותו גיל. הבעיה הגדולה יותר - השכבה לישון של שני ילדים שהם בגילאים שונים.

 

לגבי הבעיה הראשונה, הקלה, של השכבה לישון של שני ילדים קרובים בגיל באותו חדר, כדאי להתחיל בטקס הליכה לישון משותף (אמבטיה, הלבשה, האכלה, פעילות מרגיעה כמו סיפור) ולסיים בכמה דקות של פרידה מכל ילד. זה חשוב מאוד: על אף שאפשר לעשות הרבה דברים ביחד כששני הילדים בני גיל דומה, בצורה שמקילה על ההורים ומתאימה לילדים, חשוב שכל אחד מהילדים יקבל גם את הזמן שלו עם ההורים, אפילו אם זה כמה דקות בודדות בלבד. גם במקרה של תאומים מומלץ לקיים טקס שינה אישי פרטי עם כל אחד מהם, מעבר לתהליך ההשכבה לישון המשותף.

 

לגבי הבעיה השנייה, הקשה יותר, כשיש הפרש גילים גדול בין הילדים, יש להשכיב את התינוק מוקדם יותר שכן הוא זקוק ליותר שעות שינה. כך גם אפשר להתפנות לילד הגדול יותר. לא כדאי שהאח הגדול יהיה שותף לטקס ההליכה לישון של האח הקטן, שכן זה עלול להכניס גירויים מרגשים נוספים שיקשו על הילד הקטן להירגע לפני השינה.

 

עתים אפשר לעשות טקס הליכה לישון משותף מרגיע לשני הילדים, בשני שלבים: אחד מתאים לקטן ואחד מתאים לגדול. למשל, אפשר להתחיל בסיפור שמתאים בתוכנו לגדול ולאחר מכן לעבור לסיפור שמתאים בתוכנו לקטן. חשוב לחזק את הילדים כשהם מצליחים לקיים הליכה לישון משותפת רגועה.

 

יש הורים החוששים שהבכי של הילד הקטן יפריע את שנתו של הילד הגדול, והם נכנסים לתהליך במתח רב, שגורם לכך שמה שהם חוששים ממנו אכן קורה: הילד קטן מתנהג בצורה עצבנית ובוכה הרבה. אולם לא צריך לחשוש מבכי מתמשך של הילד הקטן, שכן הילדים הגדולים מתרגלים בדרך כלל מהר לבכי זה, והוא מפריע להורים יותר מאשר הוא מפריע להם.

 

לעתים המצב הפוך: האח הגדול מתעורר בצרחות, ההורים חוששים שיעיר את הילד הקטן, ומנסים "לקנות" את האח הגדול במתנות ואף בוויתור על גבולות: הם מרשים לו לצאת ולהיכנס למיטה פעמים רבות, מרשים לו לאכול במיטה וכו' - רק שלא יעיר את האח הקטן. במקום זאת, על ההורים להציב לילד הגדול גבולות בצורה נחושה ועקבית, גם אם כתוצאה מכך הילד הקטן יתעורר. עדיפים קשיים מקומיים, לטווח קצר, ופעולה נכונה לטווח ארוך, מאשר הישגים של שקט זמני לטווח קצר, והנצחת הבעיות לטווח ארוך.


הכותב הוא פסיכולוג חינוכי, מטפל משפחתי מוסמך ויועץ ארגוני. הכתבה מבוססת על ספרו החדש "הורים בטוחים בעצמם – מנהיגות הורית בגיל הרך", בהוצאת מודן. לאתר של חיים עמית.  לקורס הדרכה באינטרנט בגישת המנהיגות ההורית בהדרכת חיים עמית לחצו כאן 





 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אמצע הלילה - תחזרי לישון!
צילום: shutterstock
מומלצים