שתף קטע נבחר

הצד השני של הקנאביס: אובדן כושר עבודה

לנוהלים החדשים שאמורים להקל על קבלת טיפול במריחואנה תהיה השלכה נוספת. בתקופה האחרונה הכירו ביטוח לאומי וחברת ביטוח במשתמשים ככאלה שאיבדו את הכושר לעבוד, והעניקו להם קצבאות מוגדלות

להקלה הצפויה בקבלת אישורים לשימוש בקנאביס רפואי צפויה להיות השלכה דרמטית על התנהלות חולים מול ביטוח לאומי ומול חברות הביטוח: היא עשויה להגדיל משמעותית את מספר המבוטחים שיהיה צורך להכיר בהם ככאלה שאיבדו כושר עבודה, וכפועל יוצא יגדלו הקצבאות המשולמות להם.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

הסיבה לכך היא שורת תקדימים שהתקבלו לאחרונה ובהם חולים שקיבלו אישור להשתמש בקנאביס רפואי הוכרו כמי שאיבדו כושר עבודה. מטרת השימוש בחומר היא על פי רוב הקלה על כאבים, אולם לטיפול יש תסמינים נוספים – כגון הרגשת ריחוף, ניתוק מן הסביבה ועייפות – שמקשים על החולה להמשיך לעבוד כרגיל.

 

מקרה כזה אירע ליצחק (שם בדוי), בן 56, חולה סוכרת שסבל מתסמונת דום בנשימה, בעיות אורתופדיות וכן דיכאונות. לפני שהחל להשתמש בקנאביס רפואי אישר לו ביטוח לאומי רק 60 אחוזי נכות תוך קביעה שהוא יכול להמשיך להפעיל מכונות פשוטות. גם קרן הפנסיה שבה היה מבוטח לא הכירה בו כמי שאיבד את כושרו לעבוד.

ריחוף, עייפות, ניתוק מהסביבה. איך אפשר לעבוד? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ריחוף, עייפות, ניתוק מהסביבה. איך אפשר לעבוד?(צילום: shutterstock)

אולם לאחר מספר שנים קיבל יצחק אישור להתחיל להשתמש בקנאביס. לאחרונה הוא פנה בתביעה לביטוח לאומי וטען שההשפעות מהשימוש בסם שוללות מננו את היכולת לעבוד. ביטוח לאומי נאלץ להכיר בו כנכה 100 אחוז, וגם קרן הפנסיה הכירה בו כמי שאיבד את כושרו לעבוד לחלוטין.

 

הרבה יותר מ-8,000

ביום ראשון אישרה הממשלה הצעת מחליטים שגיבשו משרדי הבריאות, ביטחון הפנים והחקלאות, ולפיה ייקבעו זמנים מחייבים למתן שירות, עשרה רופאים יתווספו לרשימת המוסמכים לאשר רישיון לשימוש בקנאביס רפואי, וחברת "שראל", הנמצאת בבעלות בתי החולים, תיכנס כגורם נוסף בין מגדלי הקנאביס לבין החולים.

 

על פי נתוני משרד הבריאות, בשנה שעברה קיבלו כ-8,000 חולים אישורים לשימוש בקנאביס. מדובר בסובלים מכאבים כרוניים, חולים במחלות סופניות, חולי "דאבת" (פיברומיאלגיה), סוכרת, פרקינסון ועוד. הנוהל החדש צפוי להגדיל את מספרם באופן משמעותי.

 

כאמור, עד כה נטען על ידי חברות הביטוח כי החולים הללו לא איבדו לחלוטין כושר עבודה. במקרים מסוימים נקבע שהם יכולים לעסוק בעבודה חלקית או במקצועות אחרים, דבר אשר שולל את הכיסוי הביטוחי, אבל לאחרונה נרשם שינוי.

 

מקרה נוסף קשור באליהו (שם בדוי), אשר נפצע ונחבל בכתף, וכתוצאה מכך סבל הן מכאבים והן מתגובה פוסט טראומתית. תחילה אושרה לו נכות רפואית בשיעור של 49 אחוז על ידי המוסד לביטוח לאומי, וכן נכות אי כושר עבודה בשיעור של 60 אחוז. במהלך השנים קיבל אישור להשתמש בקנאביס כדי להקל הכאבים, ועל רקע זה שהגיש תביעת החמרה במצב וטען שעקב השימוש בחומר הוא לא יוכל לעבוד.

 

תביעתו למוסד לביטוח לאומי אושרה, שיעור הנכות שלו גדל ל-74 אחוז, וכן אושרה לו קצבת נכות מקסימלית בשיעור של 100 אחוז. בהמשך גם חברת הביטוח נאלצה להכיר בו כמי שאיבד את הכושר לעבוד לחלוטין.

 

שני המקרים הללו – של יצחק ושל אליהו - ממחישים שמרגע שיהיה קל יותר לקבל אישור לשימוש בקנאביס רפואי, יוכרו חולים רבים יותר כמי שאיבדו כושר עבודה, ובכך יגדלו סיכוייהם לקבלת קצבת נכות מקסימלית מחברת הביטוח ומהמוסד לביטוח לאומי.

 

  • עו"ד אייל פייפר עוסק בתביעות מול חברות הביטוח וביטוח לאומי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים