שתף קטע נבחר

רווקות או נשואות, הישראליות בודדות יותר

אז מי יותר בודד: הרווק או הנשוי, ומדוע גם הפעם נשים משני הסטטוסים יוצאות קרחות מכאן ומכאן? מחקר חדש שנערך במחלקה לסוציולוגיה של אוניברסיטת בר אילן ניסה להסביר את המקור להבדלים השונים

אם אתם מרגישים שמאז שהתחתנתם אתם כבר בקושי רואים חברים, אתם כנראה צודקים. אבל אתם לא לבד. סוציולוגים טוענים שמוסד הנישואין מחבל ביצירת קשרים חברתיים חדשים ופוגע באלו הקיימים, מאחר שאנשים מסתמכים על בן זוגם למילוי כל צרכיהם החברתיים והרגשיים.

 

מחקר חדש שנערך במחלקה לסוציולוגיה של אוניברסיטת בר-אילן השווה בין רווקים לנשואים בישראל מבחינת האינטראקציות שהם מקיימים, במטרה לבדוק באיזו מידה מצמצם מוסד הנישואין את החיים החברתיים של בני הזוג. נמצא כי הרכב הרשתות החברתיות של רווקים ונשואים שונה באופן משמעותי. בעוד שרווקים אכן מתראים עם חברים בתדירות גבוהה יותר מאשר נשואים, הרי שלנשואים יש יותר קשרים עם בני המשפחה.

 

 

נשואים זקוקים לכסף, רווקים לתמיכה רגשית

ליבי באר, שערכה את המחקר בהדרכתה של ד"ר שירה עופר, מסבירה שלנשואים יש פחות זמן לבלות עם חברים מאחר ומסגרת הנישואין דורשת השקעה רבה של זמן ומשאבים, כולל בילוי זמן ביחד ודאגה לתחזוק התא המשפחתי.

 

בנוסף, עם התרחבות התא המשפחתי, ניתן לשער שקיימת ציפיה גבוהה יותר מנשואים לעומת רווקים להיפגש עם בני המשפחה ולהשתתף באירועים משפחתיים. רווקים זקוקים לתמיכה רגשית ומידע, המסופקים לרוב ע"י חברים, אך נשואים זקוקים למקור תמיכה עבור שירותים כספיים ועזרה בגידול הילדים, והללו מסופקים ע"י בני המשפחה.

 

כך, עם השינוי בסטטוס והקמת התא המשפחתי, עולה שביעות הרצון מהקשר עם המשפחה, כנראה בשל הזדהות רבה יותר עם המיקום החברתי של ההורים ושל חברי המשפחה האחרים. למעשה, ובאופן לא מפתיע, רוב חברי הרשת של נשואים הם נשואים אחרים, או נשואים שיש להם ילדים.

 

ממצא נוסף שהתקבל במחקר הוא שרווקים חשים יותר בדידות מנשואים. הסיבה לכך היא שמשאבים כמו אהבה, אינטימיות וסיפוק מיני יכולים להיות מסופקים באופן בלעדי על ידי בן זוג רומנטי. העובדה כי בן או בת הזוג הם לעיתים המקור העיקרי לסיפוק אותם משאבים, יכולה להסביר מדוע נשואים פחות חשים בדידות בהשוואה לרווקים.

 

נשים חשות בודדות יותר מגברים

מפתיעים במיוחד ההבדלים המגדריים בתחושת הבדידות. מחקרים רבים בתחום מצביעים על כך שנשים, באופן כללי, פעילות יותר מגברים בתחזוק קשרים חברתיים ומקבלות תמיכה חברתית רבה יותר מחברים ובני משפחה. היינו מצפים, אם כן, שנשים יחושו פחות בדידות מגברים, על אחת כמה וכמה כשמדובר בנשים נשואות, להן יש רשת חברתית רחבה יותר מאשר לגברים נשואים.

 

אך הממצא שהתקבל במחקר הישראלי עומד בסתירה להנחות האלה. התגלה שנשים חשות בדידות רבה יותר מגברים בכל מצב משפחתי. נשים נשואות אמנם חשות פחות בודדות מנשים רווקות, אך הן חשות בודדות יותר מגברים נשואים, ואף יותר מגברים רווקים. איך ניתן להסביר את הדבר? "נשים מגיעות עם ציפיות מאד גבוהות לנישואים", מסבירה ליבי באר. "הן תופסות נישואים כדבר מאד מהותי בחיים שלהן, ומצפות לקבל אמפתיה, ביטחון, קרבה ואינטימיות".

 

 

"לגברים, לעומתן, יש ציפיות נמוכות יותר מהנישואים ולכן הנישואים עומדים בציפיות שלהם. נשים אמנם מקיימות יותר קשרים חברתיים מגברים, אבל הן תופסות אותם כקשרים מסוג ב' וכבעלי חשיבות פחותה מקשר עם בן זוג רומנטי.

 

נשים רווקות אגב, חוות את הבדידות הרבה ביותר בגלל שאנחנו חברה מאד משפחתית, בה מופעל על נשים לחץ גדול להינשא יותר מאשר על גברים. הן מושפעות מההבניה החברתית שלפיה הן חייבות להתמסד ולהתחתן, ולכן יתפסו את חיי הרווקות כבודדים יותר לעומת גברים".

 

מסתבר, אם כן, שנישואים מיטיבים בעיקר עם גברים. צרכיהם מתמלאים במסגרת הנישואים ביחס לציפיות שלהם, למרות הצטמצמות קשרי החברות. ואולי אף נוכל לשער שמילוי כל צרכיהם במסגרת הנישואים הוא שאחראי, במידה מסויימת, לצורך מופחת בקשרים חברתיים, כאשר הנשים שוב יוצאות קרחות מכאן ומכאן.

 

האתוס המשפחתי של החברה הישראלית מוביל ללחץ חברתי להינשא ולציפיות בלתי ריאליות מצד המין הנשי למילוי צרכיהן הרגשיים במסגרת הנישואים. רווקות או נשואות, כנראה שתחושת הבדידות היא חלק אינטגרלי ממציאות חייהן של נשים בישראל.

 

בואו להיות חברים שלנו בפייסבוק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
shutterstock
החברה הישראלית מצפה מהן ליותר מדי. נשים
shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים