שתף קטע נבחר

הפתעה בעכו: תיירת עם כנפיים מארצות הקור

טוביה קאהן ודוד קוטר, צמד צפרים שיצאו לצפות בציפורים בבוקר שישי בחוף עכו, נדהמו לגלות בפעם הראשונה בישראל ציפור שיר קטנה מסוג גבּתוֹן שלג. הציפור שנוהגת לקנן באזור איסלנד, סקנדינביה, רוסיה וצפון גרמניה, קיפצה על הסלעים וחיפשה זרעים למאכל. הידיעה על הגעתה משכה מבקרים רבים מכל הארץ שהגיעו לצפות בה מקרוב

צמד צפרים שיצאו בבוקר יום שישי לחוף הים בעכו כדי לצפות בציפורים, זכו לגלות מין חדש של ציפור שנצפה לראשונה בישראל. טוביה קאהן, צפר ומדריך צפרות מעין חרוד מאוחד ודוד קוטר, תושב מושב מרחביה, לא שיערו שטיול שגרתי בעקבות הציפורים בחוף עכו, יספק להם חוויה נדירה ביותר לגילוי ציפור שיר קטנה מסוג גבתון שלג, תיירת מאזור איסלנד וצפון גרמניה.

 

"הגענו כבר בשבע בבוקר לחוף. אחד הדברים שאנחנו אוהבים בחוף הסלעים של עכו הוא המגוון הרחב של ציפורים שאפשר לראות בו, החל משחפים, חופמאים ואפילו שחף נדיר שככל הנראה מגיע ברציפות כל שנה בשבע השנים האחרונות לשם", מספר טוביה.

 

(צילום: לירון זיו)

 

השניים החלו לסרוק באמצעות משקפות וטלסקופים את רצועת החוף. "הבוקר היה מאוד רגוע, לא היו הרבה אנשים בחוף וכל אחד מאיתנו מפוקס על ציפור אחרת בסביבה", נזכר קאהן. "לפתע דוד אומר לי שהוא מזהה ציפור קטנה שקופצת על הסלעים. היא נעלמה ואז הופיעה שוב על אחד הסלעים ממרחק של כ-20 מטר מאיתנו. אני מסתכל עליה ורואה שהיא לא דומה לאף ציפור שראיתי עד כה וישר אמרתי שזהו גבתון שלג".

 

 (צילום: דניאל ברקוביץ)
(צילום: דניאל ברקוביץ)

 (צילום: רועי חזן)
(צילום: רועי חזן)

 (צילום: רוני לבנה)
(צילום: רוני לבנה)

 

חובבי ציפורים מכל הארץ מגיעים לעכו

קאהן מספר כי כדי להכיר את מאות המינים שחולפים וחיים בישראל, הוא משנן את מגדיר הציפורים ומבלה שעות רבות בשטח כדי ללמוד ולזהות את הציפורים.

 

"הטכניקה היא ללמוד כמה שיותר סימנים כלליים של ציפורים, כך שברגע שתראה משהו חריג, זה יקפוץ לך לראש ולא תצטרף לרוץ לספר המגדיר ולחפש את הציפור", הוא מוסיף. "זו ציפור שאי אפשר להתבלבל איתה וברגע שזיהיתי אותה, ההתרגשות התחלפה בסימן שאלה גדול - מה היא עושה פה כל כך רחוק מהבית שלה?". 

 

 (צילום: דניאל ברקוביץ)
(צילום: דניאל ברקוביץ)

 (צילום: ליאור כסלו)
(צילום: ליאור כסלו)

 (צילום: רועי חזן)
(צילום: רועי חזן)

 (צילום: רוני לבנה)
(צילום: רוני לבנה)

 

הגבתון נצפה מחפש מזון על הקרקע וקאהן מיהר לדווח על התצפית הנדירה כי ישנו מין חדש של ציפור שנצפה בישראל. מנגנון הדיווח על ציפורים נדירות באתר המאגר הלאומי לציפורי ישראל ע"ש יהורז כשר מאפשר לחובבי ציפורים לקבל ללא תשלום מידע בזמן אמת על מיקום הציפור הנדירה בארץ. מאז שפשטה ההודעה, החלו להגיע לחוף הים אנשים רבים ובמהלך סוף השבוע הגיעו למעלה ממאה איש, ילדים ובוגרים כאחד, כדי לצפות במבקרת הקטנה בחוף הים, חמושים במשקפות, טלסקופים ומצלמות.

 

להערכתו של קאהן, הציפור שמקננת באזור איסלנד, פינלנד ומבקרת בחורף במערב אירופה, בין דנמרק לסקוטלנד ואף בחופי אנגליה, הגיעה לישראל בסופה האחרונה. "עכשיו היא צריכה לאגור כוח ואנרגיה כדי להמשיך במסע צפונה. לא בטוח שהיא תשרוד את הדרך בגלל הזליגה שלה כה דרומה לישראל", הוא משער.

 

 (צילום: רועי חזן)
(צילום: רועי חזן)

 

חברו לתצפית, דוד קוטר, מספר כי הוא "מצפר מזה כ-37 שנה" וזו הפעם הראשונה שמזהה מין חדש לישראל. "הפעם הראשונה מאוד מרגשת עבורי", הוא מגלה.

 

זו הפעם השניה בה קאהן שותף לתגלית נדירה של ציפור שנצפתה לראשונה בישראל. ב-2011 גילה יחד עם צפר בריטי בטיול צפרות באזור הגולן, בחורשת אורנים קטנה את המלכילון לבן-גבות, אחת מציפורי השיר הזעירות באירופה. הציפור חובבת עכבישים וחרקים, עם קסדה צבעונית על הראש ופס גבה לבן, ככל הנראה טעתה בניווט מטורקיה והגיעה לביקור ראשון בארץ.

 

 (צילום: ליאור כסלו)
(צילום: ליאור כסלו)

 (צילום: רועי חזן)
(צילום: רועי חזן)

 (צילום: רוני לבנה)
(צילום: רוני לבנה)

 

אחת הציפורים הצפוניות ביותר שהגיעו לישראל

לדברי ד“ר אייל שוחט, מנהל מרכז דוכיפת לצפרות ואקולוגיה בירוחם, הביקור של גבתון השלג הוא "חלום רטוב של צפרים רבים שמפנטזים שנים לראות מינים נדירים שכאלו למרות הסיכוי הקלוש שלהם לנחות כאן", הוא אומר.

 

"למה כולם מתרגשים? כי זו ציפור כל כך צפונית שחיה ודוגרת באזור צפונית לאירופה. צפון סקנדינביה לכיוון רוסיה, סקוטלנד והיא מבלה את החורף שלה בכלל באזור אוקראינה ואסטוניה, גם בחגורה הצפונית ביותר של מערב אירופה - צפון גרמניה, בלגיה. אין ספק שהיא נמצאת מרחק עצום מהבית שלה בתקופת החורף".

 

גבתון שלג בנורווגיה בקיץ (צילום: רוני לבנה)
גבתון שלג בנורווגיה בקיץ(צילום: רוני לבנה)

 

לדברי שוחט, עד כה תועדו כעשר תצפיות לערך באזור טורקיה. מדוע בחר הגבתון הצעיר דווקא בחוף של עכו? "חוף סלעי הוא אחד המקומות האהובים עליה, שם היא מחפשת מזון. לדעתי מדובר בזכר צעיר, שמשמיע קולות נהדרים ולא חושש מאנשים, כך שהזדמן לראות אותו אפילו ממרחק של מטרים בודדים", הוא מציין.

 

הגבתון היא ציפור שיר, ניזונה מליקוט זרעים מצמחים בחוף הים. "לצופה הישראלי היא בעלת דמיון לדרור גדול וצבעוני. אני לא מאמין שיש קשר בין סופת השלגים להגעתה לישראל. זו שאלת השאלות. מה היא עושה פה והאם יש לה מספיק תנאים כדי לבלות איתנו את החורף?".

 

 (צילום: רועי חזן)
(צילום: רועי חזן)

 (צילום: רוני לבנה)
(צילום: רוני לבנה)

 (צילום: ליאור כסלו)
(צילום: ליאור כסלו)

 

ד"ר שוחט מציין כי גבתון השלג, כיאה לשמו, מסוגל לשרוד במקומות קרים וקשים במיוחד. "אחד הדברים ששמנו לב הוא שיש לו נוצות על ה'פולקע' ברגל. זו התאמה לחיים באזורים קשים של מזג אוויר, כך שיוכל לחמם את הרגל שהיא חשופה לקור העז", הוא מסכם. "הגבתון נראה אפילו יותר יפה בקיץ, כשהוא לבוש במעין חליפה לבנה ומקור כהה". לדבריו, הידיעה על התצפית הנדירה כבר עשתה לה כנפיים בקרב צפרים ברחבי העולם. "הציפורים לא מפסיקות להפתיע אותנו".

 

 

אוהבים ציפורים? בואו לדווח ולעקוב אחריהן בישראל

 (צילום: רעי סגלי)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רוני לבנה
צילום: רוני לבנה
צילום: רועי חזן
צילום: רועי חזן
צילום: דניאל ברקוביץ
צילום: דניאל ברקוביץ
צילום: ליאור כסלו
צילום: ליאור כסלו
מומלצים