שתף קטע נבחר

ידידת ישראל באפריקה מפולגת: אלפי הרוגים

דרום סודן הצעירה על סף מלחמת אזרחים: אלפים נהרגו בשבוע האחרון, קרוב למאה אלף הפכו למחוסרי בית, שלושה קברי אחים נמצאו. בישראל מתגייסים למען בעלת הברית, שנוסדה לפני שנתיים: יועבר סיוע הומניטרי ו"ציוד נוסף"

המדינה הצעירה בעולם ואחת מידידות ישראל הבודדות בצפון אפריקה מידרדרת למלחמת אזרחים: האו"ם מסר היום (ג') כי אלפים נהרגו בדרום סודן בשבוע וחצי האחרון, מאז ניסיון ההפיכה שכשל. בנוסף, נמסר כי 34 גופות נמצאו בקבר אחים בעיר בנטיו, המוחזקת על ידי המורדים במדינה.

 

עוד חדשות בעולם:

צפו: אם הנרצחת סולחת ונושקת לרוצח בתה

חשבה שהיא פיה - וחידדה אוזניים

סלעים ש"נוסעים", גשם של חיות. 10 תעלומות

 

דרום סודן, שהכריזה על עצמאות ביולי 2011, נחשבת לידידה קרובה של ישראל. חמישה חודשים לאחר הכרזת העצמאות ביקר הנשיא סלבה קיר בישראל ונפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא המדינה שמעון פרס. "ישראל תמכה ותמשיך לתמוך בכל התחומים, לחיזוקה ופיתוחה של ארצכם", אמר אז פרס לנשיא הדרום סודני במהלך פגישתם.

 

הערב שוחח שר החוץ אביגדור ליברמן עם מקבילו הדרום סודני, ד"ר בארנבה מאריאל בנג'מין, ואמר לו שבכוונת ישראל לשלוח למדינה האפריקנית סיוע הומניטרי בדמות תרופות וציוד נוסף. ליברמן אמר לשר כי ישראל מקווה שהמלחמה תסתיים במהירות ובדרכי שלום, ומקבילו הודה לו על הדברים ועל הנכונות לסייע.

 

לפחות 81 אלף אזרחים מחוסרי בית כתוצאה מהלחימה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לפחות 81 אלף אזרחים מחוסרי בית כתוצאה מהלחימה(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בינתיים, הקרבות בין צבא דרום סודן למורדים שניסו לבצע הפיכה במדינה לפני יותר משבוע וכשלו נמשכים. הנשיא קיר סיפר היום כי צבאו השתלט מחדש על העיר בור, בירת מדינת ג'ונגליי, שנפלה לידי המורדים במהלך ניסיון ההפיכה של המורדים שנאמנים לסגן הנשיא לשעבר, ריק משאר שהודח על ידי קיר בחודש יולי.

 

הלילה סיפרו שני אזרחים ששרדו את הטבח, שלטענתם מבצע הצבא, כי הם נעצרו יחד עם 250 בני אדם נוספים שנלקחו לתחנת משטרה בג'ובה. השניים הצליחו לברוח וסיפרו כי רק 12 בני אדם שרדו את הטבח.

 

מדינות המערב ומדינות במזרח אפריקה פועלים כדי להשיג רגיעה בדרום סודן ולנסות להביא לפשרה בין קיר למשאר. השניים טוענים כי הסכסוך ביניהם לא נובע מההשתייכות העדתית של שניהם. קיר משתייך לשבט ה"דינקה" בעוד משאר משתייך לשבט ה"נואר", שנחשבים ליריבים גדולים.

 

פעם שותפים ועכשיו יריבים. הנשיא סלבה קיר וסגן הנשיא המודח ריק משאר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פעם שותפים ועכשיו יריבים. הנשיא סלבה קיר וסגן הנשיא המודח ריק משאר(צילום: רויטרס)

השניים טוענים כי הם פתוחים לדיאלוג, אך משאר אמר אתמול כי הוא יקיים משא ומתן רק אם הנשיא קיר ישחרר את עמיתיו, דרישה שנדחתה על הסף על ידי המשטר. צעיר המשתייך לשבט "נואר" המתגורר במחנה של האו"ם בג'ובה סיפר על המראות הקשים. "האחיין שלי ובן הדוד שלי נתפסו והוצאו להורג. איך אני יכול לעזוב את המחנה? יהרגו גם אותי.

 

תגובות של דאגה ברחבי העולם

הלילה קרא מזכ"ל האו"ם באן קי מון למועצת הביטחון לאשר לשלוח 5,500 חיילים נוספים לדרום סודן בעקבות המהומות שם. שגריר צרפת באו"ם, המשמש כנשיא המועצה, אמר כי במהלך היום צפויה להתקיים הצבעה בנוגע להעברת חיילים ממשימות האו"ם במדינות אחרות באפריקה לטובת הרגעת המצב בדרום סודן.

 

גם שרת החוץ של האיחוד האירופי, קתרין אשטון, הביעה את דאגתה למתרחש בדרום סודן ואמרה: "זה בדרך להתדרדר לאסון. צריך לעשות הכול כדי למנוע מצב שכזה". ראש נציבות האו"ם לזכויות אדם, נבי פילאי, אמרה במסיבת עיתונאים כי התקבלו דיווחים על שני קברי אחים נוספים בבירה ג'ובה. היא הפצירה בשני המחנות היריבים לפעול להגנת האזרחים והבהירה כי מנהיגים פוליטיים וצבאיים יועמדו לדין אם יהיה בכך צורך. היא ציינה כי לפחות 81 אלף אזרחים נותרו מחוסרי בית בשל הלחימה.

 

אטילה שומפלבי השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
יותר מ-80 אלף מחוסרי בית
צילום: AP
צילום: רויטרס
הנשיא סלבה קיר
צילום: רויטרס
מומלצים