שתף קטע נבחר

בחירות חוזרות: "לא מוותרים על בית שמש"

ביטול תוצאות הבחירות בעיר השסועה העניק רוח גבית לחילונים. "יש תקווה אדירה". מנגד, תומכי ראש העיר החרדי בטוחים כי ינצחו שוב. "יש פה רדיפה"

ההחלטה של בית המשפט המחוזי לקיים בחירות חוזרות לראשות העיר בית שמש מציפות שוב את המחלוקות בין האוכלוסייה החרדית לאוכלוסייה החילונית בעיר השסועה. תומכיו של ראש העיר הנוכחי, משה אבוטבול החרדי, בטוחים שיזכה בשנית, ואילו התושבים החילונים מבטיחים שהפעם הם "לא מוותרים על בית שמש", ובטוחים שבסיבוב החוזר ינצח המועמד שלהם אלי כהן.

 

בית שמש בכותרות - כתבות נוספות

בית שמש של 2013 שונה מהעיר שזוכרים התושבים החילונים בילדותם. הקאנטרי סגור בשבתות ואין בה מגרש כדורגל. בשנים האחרונות התחרדה העיר ועלתה לכותרות לא פעם בשל הדרת נשים. התושבים החילונים מרגישים כי איבדו את "העיר השפויה" שבה גדלו, כפי שהסביר ישראל שפיז, תושב העיר שתומך באלי כהן.

 

"לא מדובר פה רק בחילונים, אלא גם באנשים ציוניים", אמר כהן. "כל מה שאנחנו רואים בבנייה ובתכנון זה הכול נטו חרדי. אני מקווה שבית שמש תצא כולה להצביע כדי לנצח את השחיתות ולהחזיר את העיר לידיים אמינות. פתאום יש תקווה אדירה בעיר, אני מקבל הודעות מחברים בכל הארץ ששמחים בשמחתנו, זו הייתה רק המחצית הראשונה שבה השוונו - עכשיו צריך לתת בראש ולנצח בבחירות". 

הפרדה במדרכה בין גברים לנשים (צילום: עטא עוויסאת, "ידיעות אחרונות") (צילום: עטא עוויסאת,
הפרדה במדרכה בין גברים לנשים(צילום: עטא עוויסאת, "ידיעות אחרונות")

חוגגים את ההחלטה (צילום: עטא עוויסאת, "ידיעות אחרונות") (צילום: עטא עוויסאת,
חוגגים את ההחלטה(צילום: עטא עוויסאת, "ידיעות אחרונות")

מאמינים בניצחון נוסף (צילום: עטא עוויסאת, "ידיעות אחרונות") (צילום: עטא עוויסאת,
מאמינים בניצחון נוסף(צילום: עטא עוויסאת, "ידיעות אחרונות")

המועמד לראשות העיר אלי כהן (צילום: עטא עוויסאת, "ידיעות אחרונות") (צילום: עטא עוויסאת,
המועמד לראשות העיר אלי כהן(צילום: עטא עוויסאת, "ידיעות אחרונות")

אולם, קריאות השמחה לא נשמעו רק מפי התושבים החילונים של בית שמש. אל אלי כהן ניגשו גם תושבים דתיים שביקשו לתמוך בו. "אתה תהיה ראש עיר מצוין", אמרה לו אישה דתייה. "לעיר הזאת מגיע אותך. באתי לחזק את ידך".

 

סיגל, דתייה לאומית שמתגוררת בעיר, הוסיפה ואמרה: "אני שמחה, פשוט בשמיים, אני מקווה שנדע להתגבר על אחוז ההצבעה הנמוך, אם היינו מנצחים בבחירות אף אחד לא היה יודע שהיו פה זיופים, אני שמחה שיש הזדמנות לעשות תיקון. אני תומכת במועמד כשהוא כביכול 'המועמד החילוני' בגלל הנהר הגדול שמפריד בינינו לבין החרדים, אין לנו בעיה עם חרדים, אבל יש לנו בעיה עם הפיכת העיר לעיר חרדית.

 

"נשארנו כאן כי רצינו לגור בעיר מעורבת. אנחנו לא נבהלנו ורצינו להישאר כי יש פה שילוב מעניין ויש גם חרדים שזה נוח להם, אבל משה אבוטבול מדבר רק על עיר חרדית, יש ניסיון להפוך את בית שמש לבני ברק מספר שתיים ולזה לא נסכים. אנחנו רוצים ללמד את העם בישראל שאפשר לחיות יחד אחרת ייווצרו פה כל מיני עמים בכל מיני ערים. אני לא חוששת מהתגובות של הציבור החרדי".  

ראש העיר אבוטבול במהלך אחד הדיונים (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
ראש העיר אבוטבול במהלך אחד הדיונים(צילום: אוהד צויגנברג)

 (google maps) (google maps)
(google maps)
 

מנגד, תושבים חרדים בעיר טוענים כי בית המשפט הושפע מהאווירה הציבורית. "אם ראש עירייה חילוני היה נבחר אף אחד לא היה מקיים בדיקה", אמר נחמן, חרדי תושב העיר. "יש פה רדיפה. אני לא שמעתי על אף כתב אישום שהוגש, לא ראיתי אנשים נכנסים לכלא - אז זה אומר שלא היו דברים. אם היו כל כך הרבה זיופים, צריכים להיות כל כך הרבה זייפנים וכל כך הרבה פושעים שיושבים במעצר או בכלא. אבל אין כלום. איך יכול להיות שיש עשן, אבל אין אש?".

 

ראובן מנוחין, שמתגורר אף הוא בעיר, לא שמח מהחלטת בית המשפט. "זה לשגע את הציבור שעוד פעם צריך לרוץ ולהצביע", אמר. "עוד פעם יטרטרו אותנו. שוב תהיה מערכת בחירות עם הסתות וקללות. מה אנחנו צריכים את זה? אלי כהן לא ינצח בבחירות הבאות".  

פרשת הזיופים התפוצצה ביום הבחירות, אז פשטו כוחות המשטרה על מספר דירות בעיר. דוגמה לדרך שבה פעלה השיטה ניתן היה לראות בדירה הראשונה, שם עצרו השוטרים גבר ושתי נשים לאחר שעל השולחן בסלון נמצאה ערימה של 62 תעודות זהות ודרכונים ועליהם פתקים מודבקים עם מספר קלפי. בנוסף, נמצאו במקום דפים שכוללים רשימות של קלפיות, רחובות ומספרי בתים ופתקי הצבעה למועצה של מפלגת "כח" ("כלל חסידי וקהילות ירושלים") ושל המועמד משה אבוטבול לראשות העיר.

 

במקום נמצאנה גם שקית ובה מספר מטפחות ראש וכובעים ומספר זוגות משקפיים. ברשות אחת מהעצורות הייתה חבילת פתקים מקומטים עם מספרי קלפיות וכיתובים שונים. על אחד הפתקים נכתב: "נשים, התעודה צריכה לחזור בשעות הבוקר" עם מספר טלפון. אחד העצורים נתפס כשניסה לזרוק לפח חבילה של שמונה תעודות זהות ודרכון. בחיפוש שנערך ברכב נתפסה קופסה ובה 31 תעודות זהות נוספות. בהודעה שנגבתה ממנו תיאר הגבר את השיטה. לדבריו, הובטח לו ולפעילים נוספים תשלום תמורות השגת תעודות זהות.

 

"הגעתי למטה בערך פעמיים בימים שונים בעניין של ניסיון לגייס את תעודות הזהות של אותם אנשים שלא יכולים להצביע", סיפר. "נתנו לי חבילה של תעודות, לא יודע כמה, אבל חבילה עבה. היו עוד נקודות שהגעתי אליהם, אבל אני לא זוכר איפה וכמה. בסופו של דבר הצטברו כ-40 תעודות. במקביל, אני מקבל פניות מאנשים שמעוניינים לשמש כמצביעים".

 

בדיון לפני כשבועיים, שנערך בפני נשיא בית המשפט המחוזי השופט דוד חשין והשופטים משה סובל ויגאל מרזל, טענה המדינה באמצעות פרקליטת מחוז ירושלים, עו"ד ליאורה חביליו, כי חומר הראיות שאספה המשטרה מצביע לכאורה על זיופים ועל פעילות בלתי חוקית בסדר גודל נרחב, אי-סדרים המעלים חשש של ממש שהשפיעו על תוצאות הבחירות בעיר.

  

"מדובר בעשרות מעורבים בזיוף. פעיל העיד על בין 1,200 ל-1,700 תושבים שהתלבטו והייתה כוונה להשתמש בהם", אמרה חביליו בדיון. "אפשרות ממשית להשפעה על תוצאות הבחירות קיימת פה ולכן די בה כדי להכריז על פסילת הבחירות". היא אף טענה לפעילות הדומה באופייה לפשע מאורגן. בנוסף, הצביעו המדינה והמערערים הנוספים על אי-סדרים נוספים לכאורה בבחירות.


פורסם לראשונה 26/12/2013 22:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עטא עוויסאת, "ידיעות אחרונות"
החגיגות אתמול בבית שמש
צילום: עטא עוויסאת, "ידיעות אחרונות"
מומלצים