שתף קטע נבחר

מכת מחירי הירקות והפירות: "קונים פחות"

בשווקים, בסוּפרים ובמכולות נאלצים הלקוחות להתמודד עם עלייה דרמטית במחירי הפירות והירקות שנובעת ממזג האוויר הקשה שפקד את האזור לפני כמה שבועות. ירון מחליף את הקישואים בעלי כרוב, שושי ויתרה על פירות ויפעת לא קונה מלפפונים. בעלי הבאסטות חוששים: "חרדתיים למשכורות שלנו"

"אנחנו מאוד אוהבים לאכול בבית שקשוקה, אבל בגלל המחיר של העגבניות אני קצת מבלף, שם 4 עגבניות במקום 10 ובנוסף משתמש בעגבניות מרוסקות מקופסה". הסופה העזה שפקדה באחרונה את אזורנו נכנסה כבר לספרי ההיסטוריה של החזאים, אך ממשיכה לפגוע בהווה בצרכני הירקות והפירות. בזה אחר זה האמירו המחירים וכך לדוגמה קילו עגבניות נמכר היום (ג') בשוק מחנה יהודה בירושלים ב-8.80 שקלים ובשוק הכרמל אף נמכר קילוגרם אחד של עגבניות ב-11.99 שקלים. חצילים וקישואים עברו את רף 14 השקלים לקילוגרם.

לא זהב. עגבנייה. שוק מחנה יהודה, היום (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
לא זהב. עגבנייה. שוק מחנה יהודה, היום(צילום: גיל יוחנן)

הקואופ שופ בבירה נחשב לאחד המרכולים היקרים בעיר ממילא. עגבניות תמצאו כאן ב-8.90 לקילוגרם, מלפפונים ב-7.80 וגמבה ב-9.90 שקלים לקילוגרם. "אין ספק שמחירי הירקות משפיעים על איך שהסלט נראה, יש ירקות שאני פשוט מוותרת עליהם", סיפרה יפעת, שהגיעה לקניות בסופר. "מלפפון לא כזה חשוב, אז אני לא קונה אותו. גם תותים אני נמנעת מלקנות כי הם פשוט נורא יקרים".

 

ירון, נשוי ואב לשניים, הגיע אף הוא לקניות בסופר וציין שהמחירים הגבוהים של חלק מהפירות והירקות גרמו לו לוותר על חלק ממה שנכתב ברשימה. "הקישואים כאן נורא יקרים, אז כשאנחנו עושים למשל ממולאים, אנחנו מחליפים אותם בפלפל ירוק או בעלים של כרוב. יוקר המחיה פשוט מתסכל וזה בא לידי ביטוי לא רק בפירות ובירקות. גם המחיר של העגבניות הופך את זה לעניין כמעט ולא משתלם".

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

קישואים ב-14.90 לקילוגרם. קואופ שופ בירושלים, היום (צילום: נועם (דבול) דביר) (צילום: נועם (דבול) דביר)
קישואים ב-14.90 לקילוגרם. קואופ שופ בירושלים, היום(צילום: נועם (דבול) דביר)

בשוק מחנה יהודה מתקשים כאמור הסוחרים לספק לקהל הקונים מחירים משתלמים. "אפשר להגיד שאני מרגישה את עליית המחירים, אבל לא מרגישה אותה. אני רואה בעיניים שהמחירים של העגבניות עלו, וגם שהמלפפונים מאוד התייקרו, אבל בסופו של דבר אני מגיעה ולוקחת רק מה שאני צריכה", סיפרה יהודית שהגיעה לשוק. "המחירים עלו עם תחילת הסופה".

 

אבישי, עובד באחת הבאסטות בשוק, ציין בבואו לנתח את הסוגיה המורכבת כי "המגדלים טוענים שנהרסה להם כל הסחורה, וכשאחד מעלה את המחיר כולם מעלים את המחיר. בתכל'ס כולם גנבים. גם בשוק יש תיאומים של מחירים, זה פשוט גלגל".

 

מג'די, אחראי על באסטת ירקות בשוק, סיפר כי "הכול בגלל השלג, הוא פשוט הרס את כל הסחורה. מלפפונים כמעט ואין להשיג, היינו צריכים להביא מלפפונים מירדן. למגדלים גם אין ברירה, אז הם נשארים לשבת ליד התנורים ובינתיים הקונים מתלוננים שיקר. יש אנשים שאין להם כסף לקנות, אין להם כסף לאכול, הם באים ורבים איתנו על המחירים כאילו שאנחנו אשמים".

 

"שני תפוחי אדמה, כמה גזרים - וזהו"

גם בשוק הכרמל מתמודדים באי השוק עם מחירים גבוהים מיוחד של פירות וירקות. תפוח עץ נמכר כאן בשמונה שקלים לקילוגרם, מלפפונים בתשעה שקלים, חצילים ב-10 שקלים וקילוגרם עגבניות נמכר כאמור בשוק ב-10.99 שקלים.

 

"מאז הסערה אנשים קונים פחות", סיפר רפאל, אחד מבעלי הבאסטות בשוק. "בחורפים קודמים קנו הרבה ירקות למרק, ועכשיו קונים רק ירקות בודדים. לוקחים שני תפוחי אדמה, כמה גזרים, קישוא אחד וזהו. כשמדברים על פירות, את זה אנשים בכלל לא קונים. מצד אחד אנשים צריכים לאכול ומצד שני אנשים צריכים להתפרנס".

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

גם בעלי הבאסטות נפגעים כצפוי מעליית המחירים. אבי, עובד בשוק: "מאז הסופה אנחנו חוסכים בכל דבר. בגלל שבאים פחות אנשים, הפכנו להיות חרדתיים לגבי המשכורות שלנו. הכי גרוע זה שאין מה לעשות, רק להתפלל לאלוהים".

 

ויש מי שמגיע לשוק כדי למצוא סחורה פגומה. לקוחות כאלה מצאנו בדוכן של אבו חסן. לדבריו, "יש ביקוש לסחורה שנמצאת על הרצפה ונפגמה בצורה קלה. אנשים קונים את זה ואני עושה להם חצי מחיר. גם לקוחות קבועים מבקשים הנחות, כך שהמצוקה הזאת ממשית. לאנשים אין כסף לאוכל במדינה הזאת".

15 שקלים לקילוגרם תותים. שוק מחנה יהודה, היום (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
15 שקלים לקילוגרם תותים. שוק מחנה יהודה, היום(צילום: גיל יוחנן)

יש מי שמוותר על המלפפון (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
יש מי שמוותר על המלפפון(צילום: גיל יוחנן)

4.80 שקלים לקילוגרם בצל (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
4.80 שקלים לקילוגרם בצל(צילום: גיל יוחנן)

צנונית בשבעה שקלים. שוק הכרמל, היום (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
צנונית בשבעה שקלים. שוק הכרמל, היום(צילום: מוטי קמחי)

שושי מתל-אביב, אף חוששת שהמחירים יעלו עוד עם כניסת השנה החדשה. "מדי פעם יש עליית מחירים אחרי שיטפונות, אבל השנה העלייה מוגזמת. אני משתדלת לצמצם ולקנות לפני שבת אבל בשבת הקודמת לא הלכתי והייתי חייבת למלא את המלאי כדי להכין אוכל לילדים. אני קונה רק מה שאני חייבת. על פירות כבר ויתרתי".

 

לובה, אם לשלושה, מקבלת בהכנעה את המחירים הגבוהים. "אין מה לעשות, כי רוב הסחורה נפגעה בגשמים. מה שאני לא מבינה זה למה המדינה לא מפצה את החקלאים ועושה משהו כדי שהעלייה תהיה מתונה יותר. היום קניתי כי כבר אין לי אוכל בבית. אם פעם הייתי מגיעה לשוק פעמיים בשבוע, היום אני מגיעה רק פעם אחת".

 

הבשלת החצילים נעצרה  

אברהם ארליך (נונה), מנהל ענף הירקות במועצת הצמחים, מסביר כי "לא הכול קשור לסופה. עליית המחירים קשורה לעונתיות - החורף משפיע על הירקות. כשמזג האוויר מתקרר הוא מאט את הבשלת הירקות ובגידולים מסוימים, כמו החצילים, הוא עוצר אותה לחלוטין ולא נותרים ירקות חדשים. היה ברור שזה יגיע".

 

ארליך שפך אור על הליכי ההיצע והביקוש בשוק הירקות: "רוב השנה יש יבול עודף. היה מזג אוויר מאוד נוח בקיץ ובסתיו והיו יבולים גבוהים. עם כניסת החורף המחירים התייקרו לאט לאט, אבל בחלק גדול מהירקות יש אפילו ירידה. בבצל יש ירידה של 30% רק בימים האחרונים. בגזר יש ירידה של 50% בעונה הנוכחית ובתפוחי האדמה יש ירידה של 10%. זאת משום ש רק התחילה העונה שלהם. עד עכשיו סיפקו אותם מקירור. כשמוצרים אלה משווקים ישירות מהשדה, מחירם זול יותר".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

הסופה השפיעה לדבריו בעיקר על גידולי חסות, קישואים וכרוב. "הקור גרם לירידה גם בכמויות העגבניות, המלפפונים, והחצילים. לכן נוצרה התייקרות. ברור שהסופה החמירה את המצב. המחירים עלו פי שניים לעומת התקופה שלפני הסופה. בעגבניות, קישואים וחסות נרשמה התייקרות של 60-50 אחוז".

 

הוא הציע "להיות הוגנים עם החקלאים - ההתייקרות חלה לאחר שנרשמו מחירים מאוד נמוכים, כי במהלך הסתיו היה מזג אוויר טוב. החורף התאחר והשטחים המשיכו להניב יבולים גבוהים. הצרכנים נהנו עד לפני חודש ממחירים שבקושי מכסים את הוצאות הייצור".

 

"לקנות חצי קילו במקום קילו"

רמי לוי, הבעלים של רשת הסופרמרקטים "רמי לוי שיווק השקמה", אמר בהתייחסו להתייקרות כי "הכוח הוא בידיים של הצרכן בסופו של דבר והוא צריך להבין שברגע שיש מוצר יקר, הוא צריך להשתדל לא לקנות כמויות גדולות. ברגע שלא יקנו כמויות גדולות, באופן אוטומטי יהיה ביקוש קטן יותר והמחיר לא יעלה. הצרכן צריך להבין שיש לו כוח עצום בידיים והוא צריך להיות חכם, הוא לא צריך לקנות בכל מחיר. אם נניח צריך קילו עגבניות, שיקנה חצי קילו, לא קרה אסון".

 

לוי אמר עוד כי "אני לא חושב שהמשווקים ייקרו מעבר להתייקרות של המגדלים. לכל קמעונאי יש את אחוז הרווח שלו, יש קמעונאים שעובדים על 30%, 40% ו-50%, תלוי. אם הוא קונה יקר הוא מוסיף את האחוזים שלו באופן אוטומטי וזה מתייקר. אני לא חושב שההתייקרות היא מנופחת, בסופו של דבר החקלאי רוצה להכניס כמה שיותר כסף והוא לא עושה זאת רק לשם שמיים, כולם עושים עסקים כדי להתפרנס. אם יש ביקוש גדול והיצע קטן, לפעמים החקלאי גם מנצל את זה, הוא אומר עכשיו יש לי הזדמנות להרוויח יותר אז אבקש מחיר יותר גבוה".

 

עד 10 שקלים ברשתות 

את התייקרות הירקות מרגישים בעיקר בעגבניות: המחיר הסיטונאי של עגבניות בשבוע שבין 1 ל-5 בדצמבר עמד על 2.40 שקלים לק"ג (לעומת 3.70 שקלים בשנה שעברה). ב-12 בדצמבר, רגע לפני הסופה, המחיר הסיטונאי כבר עלה ל-4.20 שקלים לק"ג ובשבוע שעבר זינק ל-7.10 שקלים. היום ק"ג עגבניות נמכר במחיר סיטונאי של 7.20 שקלים - עלייה של 200% לעומת השבוע שלפני הסערה. יחד עם זאת, אפשר לראות שהעלייה נמצאת במגמת התמתנות. מבדיקה עולה שהרשתות שומרות על מחיר העגבניות, שאמנם עולה בהדרגה משבוע לשבוע לצרכן, אבל כרגע עומד על ממוצע של 10-4.85 שקלים ברשתות.

 

לשם הדגמה, רמי לוי באינטרנט מוכר עגבניות ב-4.85 שקלים לק"ג, יינות ביתן מוכרים ב-4.90 שקלים לק"ג -מחירי הפסד. גם בשופרסל בול בת"א מוכרים ק"ג עגבניות ב-6.90 שקלים - מחיר הפסד. מגה באינטרנט, לעומת זאת, מוכרת ק"ג עגבניות ב-9.90 שקלים.

 

עוד ירק שנמצא במגמת עלייה: פלפל. המחיר הסיטונאי של פלפל ירוק בהיר היה בשבוע שלפני הסופה (5-1 בדצמבר) 3.80 שקלים לק"ג, רגע לפני הסופה, המחיר עלה ל-4.95 שקלים ובשבוע שעבר כבר ירד ל-4.80-4.20 שקלים. השבוע, המחיר שוב עלה, הפעם ל-5.40 שקלים. ברשתות הזולות מוכרים פלפלים ב-9-6 שקלים, ברשתות העירוניות מצאנו ק"ג פלפל גם ב-11 שקל.

 

מלפפונים וקישואים - במגמת ירידה אך עדיין יקרים  

במגמת ירידה נמצאים מלפפונים וקישואים. ק"ג מלפפון עלה בשבוע של 5-1 בדצמבר 3.60 שקלים לק"ג, מחיר סיטונאי. יום לפני הסופה, מחירו זינק ל-7.70 שקלים לק"ג (לעומת 2.20 שקלים ביום המקביל בשנה שעברה) – עלייה של 113%. בשבוע שעבר, המחיר הממוצע של מלפפונים זינק ל-8.95 שקלים, אך היום המחיר ירד קלות ומלפפונים נמכרים ב-7 שקלים לק"ג, מחיר סיטונאי. יתכן שהעלייה נבלמה בשל ייבוא מירדן, אולם המחיר הזה עדיין גבוה, לשם השוואה, אשתקד ק"ג מלפפון עלה 3.70 שקלים. לצרכן, מוכרים מלפפונים ברשתות הזולות ב-7-5 שקלים לק"ג בממוצע, כשבשופרסל דיל ראינו שהמחיר 6.90 שקלים לק"ג, מוגבל ל-3 ק"ג.

 

קישואים, שהתייקרו מאוד, מתחילים להראות זימני הוזלה. המחיר הסיטונאי של קישואים עמד על 3.05 שקלים לק"ג בשבוע שלפני הסערה, כשביום חמישי 12 בדצמבר, שלפני הסערה, המחיר שלהם זינק ל- 11.35 שקלים ומאז אף עלה ל-12.50 שקל. השבוע, מחירם ירד ל-9.75 שקלים לק"ג. אף על פי כן, מחיר הקישואים עדיין גבוה.

 

ירק שמחירו נמוך באמת (באופן יחסי) הוא גזר. מחיר סיטונאי של גזר בתפזורת עמד בשבוע שלפני הסערה על 2.05 שקלים ובחמישי שלפני הסערה ירד ל- 1.75 שקלים ונשאר 1.75 שקלים. גזר ארוז עלה השבוע 2.65-2.60 שקלים בממוצע לק"ג, מחיר נמוך מהממוצע העונתי. ברשתות, המחיר לצרכן של ק"ג גזר ארוז נע בין 3.85 שקלים לק"ג ברמי לוי ל-5.88 שקלים לק"ג במגה באינטרנט. עוד ירק שמחירו יורד: בצל יבש שעולה 3.65 בשבוע שעבר והשבוע - 3.35 שקל. גם תפוחי אדמה זולים יחסית בעת האחרונה.

 

בפירות, שרובם, למעט הדרים, מגיעים מקירור ולכן לא הושפעו ממזג האוויר הקר - התייקרו אגסים שמחירם הסיטונאי עומד על 11.45 שקל לק"ג לעומת 8.40 שקל בתקופה המקבילה בשנה שעברה. בננות לא אמורות להיות יקרות. ברשתות הזולות הן נמכרות לצרכן ב-5-4 שקלים לק"ג אם כי בשוק מצאנו אותן גם ב-7 שקלים לק"ג. המחיר הסיטונאי שלהן עומד על 3.35 שקלים לק"ג - התייקרות קלה בלבד לעומת השבוע שלפני הסערה. גם תפוחים יקרים: 8.35 שקלים לתפוח זהוב דלישס מחיר סיטונאי, מחיר נמוך לעומת המחיר לפני שבועיים שעמד על 9.75 שקלים לק"ג, אבל מחיר גבוה לעומת 5.20 שקלים לק"ג בתקופה המקבילה בשנה שעברה. המחיר לצרכן של תפוחים אלה עומד על 10-6 שקלים בממוצע מחיר לצרכן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
15 שקלים לתותים. שוק מחנה יהודה, היום
צילום: גיל יוחנן
מומלצים