שתף קטע נבחר

חילופי שטחים? "לא ישים, לא מציאותי"

שר החוץ ליברמן אמר כי יתנגד להסכם שלא יכלול חילופי שטחים. ביישובי קו התפר ובמשולש מתקשים להאמין שתסריט שכזה אכן ייצא אל הפועל ואף מבקרים את הממשלה ש"במקום להגן על אזרחיה מפקירה אותם"

הצהרתו של שר החוץ אביגדור ליברמן לגבי חילופי שטחים באזור המשולש מעוררת תרעומת בקרב התושבים בשטחים האמורים, ערבים ויהודים כאחד. גם חוקר שבדק את ההיתכנות המשפטית, הפוליטית והמרחבית של ההצעה להעביר כפרים ערביים מישראל לפלסטין במסגרת הסכם הקבע, הסביר כי התוכנית אינה ישימה ואינה מציאותית.

 

עדכונים נוספים בחדשות ynet:

מהפך: רוב אמריקני לשימוש חוקי במריחואנה

זהב וחופשת לידה: איראן מעודדת ילודה

 

מפת חילופי השטחים נבנתה כחלק ממחקר שערך אל"מ במיל' שאול אריאלי, במטרה לבדוק את ההיתכנות המשפטית, הפוליטית והמרחבית של ההצעה להעביר כפרים ערביים מישראל לפלסטין במסגרת הסכם הקבע. אריאלי ערך את המחקר לפני כשש שנים, אולם הוא ממשיך לעסוק בנושא. ממצאיו מגלים בין היתר כי התוכנית כפי שהציגה שר החוץ, אביגדור ליברמן, אינה ישימה ואינה מציאותית. לדברי אריאלי, "התוכנית אינה ישימה מבחינה פוליטית בשל התנגדות הפלסטינים ותושבי האזור, וישימותה המרחבית מוגבלת ביותר בשל המציאות שנוצרה מאז 1949 ועד היום".

המפה ששרטט אריאלי לפני כשש שנים ()
המפה ששרטט אריאלי לפני כשש שנים

טל מנשה הוא אחד מיישובי קו התפר השוכן מזרחית לאום אל-פחם על גב ההר. יחד עם שקד, חיננית וריחן המשתייכים למועצה האזורית צפון השומרון הוא מהווה חלק ממובלעת שתיעלם, אם תיושם התוכנית לחילופי שטחים. תושבי האזור סירבו להתרגש מההצהרות והגדירו אותן "הזיות".

 

"הרעיון הזה לא יותר גרוע משאר ההזיות הסובבות את ג'ון קרי", אמר ל-ynet דובר טל מנשה, משה רייש. "מישהו מדמיין לעצמו שמי מערביי אום אל-פחם, טירה או טייבה מוכן יהיה להתגורר ברשות הפלסטינית? הרי אלה לא ישראלים 'לפלפים' שמתכופפים כשנותנים להם סטירה", אמר בציניות. "אני לא מאמין שדבר כזה יעמוד במבחן המציאות. אני גם לא מאמין שמישהו ביישוב שלי חושב אחרת", הוסיף. 

 

כביש 6. סמן הגבול העתידי? (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
כביש 6. סמן הגבול העתידי?(צילום: חסן שעלאן)

עומר רביע מטייבה אמר: "65 שנים מדינת ישראל מפלה את אזרחיה הערבים לרעה, ועכשיו האמת יצאה לאור - המדינה לא רוצה אותנו כאן. אני לא מתפלא על דברי ליברמן, אבל החמור ביותר הוא שראש הממשלה לא מעיר לו על הסכנה בדבריו. זה סימן שהוא תומך".

 

הוא הבטיח ש"נמשיך להילחם באופציה הגזענית הזאת. לא נאפשר לגורמים שעומדים מאחורי תוכנית חילופי שטחים לבצע אותה, גם אם תיושם על גופותינו". רביע הסביר כי אם לא מעוניינים בנוכחותם של הערבים בישראל, על המדינה לפצות אותם "על הסבל שגרמו לנו, ולהחזיר את כל האדמות שהופקעו משנת 48' עד היום".

 

ראש הוועד העממי בוואדי ערה, אחמד מלחם, הבהיר גם הוא כי הסכמה להצעה של ליברמן אינה עומדת על הפרק, ולמעשה מדובר בתוכניות ישנות. "מדי פעם מרעננים את הסוגיה הזאת. אני אישית מוכן לעבור לרשות, בתנאי שמדינת ישראל תחזיר לנו את כל הזכויות שלנו - מהאדמות שהופקעו ועד כל זכויות אחרות". הוא טרח להבהיר עד כמה שונה מעמדו מזה של המתנחלים: "המתנחלים מתגוררים על אדמות מופקעות, ואילו אנחנו נמצאים על אדמותינו".

 

הצעות קונקרטיות יותר השמיע אחמד ג'בארין מאום אל-פחם: "מבחינתי ליברמן יכול לעזוב את המדינה ולחזור לרוסיה, איפה שנולד. הוא לא יכתיב את חיינו. נמשיך להיות כאן עד הרגע האחרון". לטעמו, הממשלה חוטאת לתפקידה: "היא צריכה להתערב ולהגן על אזרחיה במקום להפקיר אותם".

 

ח"כ אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל), תושב טייבה, כינה את ההצעה "הזויה ומגוחכת, לא מוסרית ולא רלבנטית". לדבריו היא לא הוצגה מעולם במשא ומתן, ולו הייתה מוצגת הייתה זוכה לסירוב מלא ומוחלט מצד הרשות הפלסטינית. "אם ישראל רוצה או חושבת לקבל את החלטת האו"ם 181 על החלוקה (מ-1947) שתתקשר אלינו. אבל בינתיים ההצעה הזו היא התמסטלות של ליברמן כחלק מחינגת הימין הקיצוני".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חסן שעלאן
טייבה. בתוכנית?
צילום: חסן שעלאן
מומלצים