שתף קטע נבחר

הקמתם חברה ומכרתם ידע? היזהרו מהמסים

האם יזם היי-טק שמעביר את הקניין הרוחני שלו, כמו למשל פטנטים, למדינה אחרת - חייב במס? ומה ניתן לעשות כדי להפחית בתשלום המסים? מדריך

יזמי היי-טק יכולים להחזיק את הקניין הרוחני שלהם, כמו פטנטים, באמצעות חברה זרה - וכך ליהנות מיתרונות רבים. במקרים מתאימים ניתן גם להעביר את הקניין הרוחני שפותח בישראל לחברה זרה.

 

טורים נוספים של אבי נוב בערוץ הכסף שלי :

 

מדובר בפעולה פשוטה יחסית, אך היא עשויה להיות מסובכת מאוד מבחינת השלכות המס. השאלה הבסיסית היא האם ניתן להימנע מאירוע מס? תכנון מס בעניין זה יכול לחסוך לכם הרבה כסף.

 

מדוע להעביר את הידע לחברה זרה?

יזמים יידרשו להעביר קניין רוחני שפיתחו לחברה זרה מסיבות שונות ומגוונות. כך לדוגמא, אם שוק היעד למכירות בעתיד צפוי להיות מחוץ לישראל, הרי שיש היגיון עסקי להקים חברה זרה.

 

סיבה נוספת היא דרישת המשקיעים, שעשויים להתנות את ההשקעה שלהם בהקמת חברה זרה, בין היתר. זאת כדי לאפשר הנפקה עתידית של החברה באחת הבורסות בחו"ל.

 

האם העברת הידע חייבת במס?

במקרים רבים לקניין הרוחני יש שווי מסוים, והעברתו לחברה זרה מהווה אירוע מס. אם מדובר בחברה ישראלית המחזיקה בקניין הרוחני, העברת הקניין הרוחני בלבד תחייב את בעלי המניות בחברה הישראלית הנרכשת לחלק את הכסף שנכנס לחברה כדיבידנד, או לפרק את החברה.

 

כך נוצרים שני אירועי מס: הראשון ברמת החברה (26.5% בשנת 2014), השני ברמת בעלי המניות (עד 32%). המשמעות היא חיוב במס כולל בשיעור של מעל 50%.

 

העברת נכס הקניין הרוחני בפטור ממס, בהתאם להוראות בנושא שינויי מבנה לפי החלק השני לפקודה, עשויה להיתקל בקשיים, היות שמדובר בחברה זרה המחייב אישור מנהל רשות המסים. קושי נוסף הוא שגיוסם של משקיעים לחברה הזרה עשוי להפר את התנאים לשינוי מבנה פטור.

 

כיצד מעבירים מידע?

חברות בינלאומיות, הרוכשות חברות טכנולוגיה ישראליות, רוכשות את המניות, ובהמשך - לכאורה ללא קשר לעסקה הראשית - מעבירות החברות הרוכשות את הקניין הרוחני של החברה לחברות קשורות אליהן במחיר נמוך משמעותית. אלא שרשות המסים אינה אוהבת את הפרקטיקה הזאת.

 

קיימים היום מספר מקרים הנידונים בבתי המשפט בימים אלה. במקרים מתאימים ניתן להגיש בקשה לרשות המסים, על מנת לקבל ודאות ביחס לתוצאות המס של העברת הקניין הרוחני. במקרים אחרים, ניתן להסתפק בחוות דעת של מומחים ביחס להיבטי המיסוי.

 

איזה חברה זרה כדאי להקים?

הפתרון הטוב ביותר הוא, כמובן, לפתח את הקניין הרוחני בחו"ל כבר מההתחלה, במקום לפתח בישראל - ואז לחפש פתרונות מיסוי להעברה. נניח כי החלטתם לפתח קניין רוחני באמצעות חברה זרה, באיזו מדינה כדאי לעשות זאת?

 

מדינות באירופה מציעות משטרי מס מטיבים להכנסות מפטנטים ותמלוגים (Patent Box או Innovation Box). כך לדוגמא, בבריטניה הכנסות מפטנטים בתנאים מסוימים ימוסו בשיעור מס חברות אפקטיבי של 10%. בלוקסמבורג קיים משטר מס מיוחד המכונה Intellectual Property Regime. בהתאם למשטר המס המיוחד בלוקסמבורג, שיעור מס החברות האפקטיבי הוא 5.8% בלבד במקום מס החברות הרגיל העומד על 28.8%.

 

לפני שאתם מחליטים להקים חברה זרה, אשר תחזיק בקניין הרוחני, מומלץ לקבל ייעוץ משפטי-מיסויי על מנת לקבל החלטה מושכלת ביחס למיקום הגיאוגרפי של החברה; וכן לבצע תכנון מס בינלאומי כדי להבטיח תשלום מס מינימלי.

 

הכותב הוא עורך דין לדיני מסים ומיסוי בינלאומי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים