שתף קטע נבחר

מבקשים מקלט, הבקשות עדיין תקועות בקנה

היום תיכנס שביתת מבקשי המקלט ליומה הרביעי ובכוונתם למסור מכתב דרישות לנתניהו. "נמשיך בשביתה עד שנגיע לכלא". 49 אלף אזרחי סודן ואריתריאה שוהים בישראל, אך רק 1,800 בקשות נבחנו - ואף אחד מהזרים לא הוכר כפליט. רשות האוכלוסין וההגירה: "כל הבקשות נבדקות"

מחאת מבקשי המקלט עולה שלב: לאחר שהחליטו אמש כי ימשיכו בשביתה הכללית, מתכוונים הפעילים מסודן ומאריתריאה לקיים היום (יום ד') הפגנה המונית בגן הוורדים שמול משכן הכנסת ולדרוש את מטרת המאבק המרכזית שלהם - בדיקת בקשות המקלט.

 

עוד בחדשות:

חוק הסרטונים: "עכשיו גברים יחשבו פעמיים"

לאן נעלמה דודתו של מנהיג צפון קוריאה?

 

הפעילים מקווים לשגר בשעות הבוקר יותר מ-100 אוטובוסים להפגנה שיקיימו בגן הוורדים בצהריים. אמש התכנסו כ-1,400 מבקשי מקלט בגן פרדקין באילת כדי להמשיך ולמחות נגד מדיניות הממשלה בעניינם.

 

באילת נפוצה שמועה שבתי המלון והמסעדות שוקלים אפשרות לפטר את מי שימשיך לשבות. רשת "פתאל" אף הוציאה הודעה הקוראת לתושבי אילת והערבה להתגייס ולסייע למלונות בשכר הולם.

 

מנכ"ל התאחדות בתי המלון באילת, שבתאי שי, לא הכחיש שמועה כזו, ואמר כי "יכול להיות שיש יוזמות של בתי מלון, אך בלי התארגנות. כרגע כל מלון מתמודד לבד. אנחנו נתייעץ בינינו ביום חמישי ונבדוק איך מתגברים על הקושי הזמני ואיך מוצאים אלטרנטיבות".

 

הדרישה המרכזית שהעלו מבקשי המקלט השובתים זה היום הרביעי היא שמדינת ישראל תבדוק את בקשות המקלט שלהם. הנתונים מראים כי מאז יולי 2009 - עת העברת אחריות בדיקת הבקשות מנציבות האו"ם לפליטים לממשלת ישראל - ועד תחילת 2013 ישראל לא בדקה כמעט אף אחת מבקשות המקלט של הסודנים והאריתריאים.

 

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

גן לוינסקי, אתמול (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
גן לוינסקי, אתמול(צילום: מוטי קמחי)
על פי נתוני רשות האוכלוסין וההגירה, בתחומי ישראל שוהים כ-53 אלף מבקש מקלט מאפריקה שהסתננו מאז 2006 דרך הגבול הדרומי. רובה המוחלט של אוכלוסייה זו, כ-49 אלף, מורכב מאזרחי סודן ואריתריאה, וישראל נמנעת מלגרשם בהתאם למחויבויות הבינלאומיות.

 

מבקשי המקלט נמצאים בישראל תחת אשרות שהייה זמניות במסגרת ההגנה הקבוצתית הזמנית שהממשלה מעניקה להם. בכירים ברשות האוכלוסין וההגירה הסבירו בוועדות בכנסת שמאחר שאזרחי אריתריאה וסודן זוכים להגנה קבוצתית אין כל טעם בבדיקת בקשות המקלט שלהם. מעבר לכך, המנגנון, שהיה חדש וסבל מכוח אדם מוגבל מאוד, נתן עדיפות למדינות שבהן לא מתנהלת מלחמה או למדינות שאינן סובלות מבעיות פוליטיות חריפות.

 

המנגנון עבד למעשה באופן הפוך, כך שיותר מ-90% ממבקשי המקלט שהגיעו לישראל נותרו מחוץ למדינה. עבור סודנים ואריתריאים כלואים, נגישות חלקית למנגנון המקלט התאפשרה עם כניסתו לתוקף של התיקון לחוק למניעת הסתננות ביוני 2012. על פי התיקון, שנפסל בספטמבר האחרון בבג"ץ, המדינה החלה לבדוק בקשות מקלט של מבקשי מקלט סודנים ואריתריאים הנתונים במשמורת. עם זאת, עד כה נבדקו מאות בקשות בלבד. שר הפנים גדעון סער דיווח בחודש דצמבר האחרון כי כ-1,600 בקשות הוגשו בסך הכול על ידי מבקשי מקלט. כ-200 בקשות נדחו ועל היתר טרם התקבלה תשובה.

 

זאת למרות הצהרתו של שר הפנים בחודשים האחרונים על כך שהוא נותן עדיפות לבדיקת בקשות מקלט של מבקשי מקלט כלואים. באירופה, לעומת זאת, 70% ממבקשי המקלט הסודנים והאריתריאים הוכרו כפליטים.

 

עד כה לא ידוע על אף לא בקשת מקלט אחת של סודני או אריתריאי שנענתה בחיוב. מדובר במבקשי מקלט שנכלאו מאז יוני 2012, שבהם קבוצה של 130 שובתי הרעב במתקן בסהרונים שיצאה לצעדה מחולות ונכלאה שוב.

 

בשנים האחרונות ועד לפני כשנה התקבלו דיווחים רבים של אזרחי סודן ואריתריאה שאינם במשמורת שביקשו להגיש וסירבו לקבל את בקשתם. בתחילת 2013 שונתה המדיניות והגשת בקשות למסתננים שאינם כלואים התאפשרה, אבל ההחלטה לא פורסמה בשפות השונות. עשרות בודדות בלבד הגישו מאז בקשות. ככל הידוע, רוב הבקשות לא נבדקו, כלומר מבקשי המקלט לא הוזמנו לראיונות. תשובות חיוביות גם כן לא התקבלו.

 

מרשות האוכלוסין וההגירה נמסר כי "בניגוד לנטען, כלל בקשות למקלט נבדקות על ידי הרשות. הליך בחינת הבקשות נערך באופן יסודי ומעמיק ובוחן רדיפה פרטנית על בסיס אחד היסודות הקבועים באמנה. בקשות שמבוססות לכאורה על אחד מיסודות האמנה מועברות לטיפול בוועדה מייעצת לענייני פליטים שבראשה עומד יושב ראש חיצוני, משפטן שמונה על ידי שר הפנים, וחברים בה נציגים של רשות האוכלוסין וההגירה, משרד החוץ ומשרד המשפטים. הכול בהתאם לאמור בנוהל לטיפול במבקשי מקלט מדיני בישראל".

 

עוד נמסר מהרשות: "נדגיש כי כל נתין זר שהגיש בקשה למקלט מדיני בישראל מוגן מפני הרחקה עד לסיום בחינת בקשתו. בחינת הבקשה אורכת זמן בשל המורכבות שבבדיקת בקשות פרטניות כאלה. הסמכות והאחריות לקביעת מעמד של "פליט" למבקש מקלט המצוי בתחומי מדינת ישראל נתונה לשר הפנים. זאת ועוד: נציין כי שר הפנים גדעון סער הנחה לתעדף בחינת בקשות למקלט של מסתננים הנמצאים במתקן המשמורת סהרונים ומסתננים ששוהים במרכז השהייה הפתוח 'חולות'".

 

מבקשי המקלט: "נשבות עד שישמעו אותנו"

במקביל להחרפת המאבק, מנהיגי מבקשי המקלט השובתים מתכוונים להגיש לראש הממשלה בנימין נתניהו מכתב עם דרישותיהם. "אנחנו לא מתכוונים להפסיק את המאבק הזה", אמר עמנואל, מבקש מקלט אריתריאי ואחד מהפעילים המרכזיים במחאה. "אנחנו מבקשים שהבקשות שלנו ייבדקו, שאחינו ישוחררו, ושממשלת ישראל תכבד את זכויות האדם הבסיסיות שלנו. היא צריכה לנהוג בנו כמבקשי מקלט ולא כאויבים או פושעים".  

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

מולגטה, צעיר בן 25 שגם הוא פעיל בולט במחאה, הוסיף: "אנחנו באים לירושלים כדי שהשרים וחברי הכנסת ישמעו את הצעקה שלנו. המחאה שלנו לא תיעצר כאן כי פשוט אין לנו ברורה".

 

לדברי מולגטה, שהסתנן לישראל לפני כשש שנים, הממשלה מציעה להם כעת רק כליאה בלתי מוגבלת בחולות או בסהרונים או חזרה למדינות שעזבו משום שהיו בסכנת חיים. "נגיד לנתניהו: 'אנחנו כאן. בדקו את הבקשות שלנו או קחו את האשרות שלנו'. נילחם עד הסוף".

 

כאמור, באילת נערכה אמש גם הפגנה של מבקשי מקלט, הפעם גדולה הרבה יותר משתי ההפגנות הקודמות. "אנחנו ממשיכים בשביתה עד שכולנו נגיע לכלא", כך אמר אבו אלגסים איסמעיל ג'יבריל, מהנהגת הקהילה הסודנית בעיר הדרומית בישראל. "המדינה לא מאמינה לנו".

 

ג'יבריל לא מודאג מאיבוד הפרנסה בעקבות השביתה. "לא נכנסנו לישראל בשביל כסף או עבודה, אבל היינו חייבים לעבוד בשביל שיהיה לנו מה לאכול. עכשיו אחרי תשע שנים אנחנו אומרים לא. הממשלה באה ואומרת לנו: 'קחו 3,500 דולר או שתלכו לכלא'. אני מעדיף להישאר בכלא עד הסוף. 12 שנה אני לא בסודן. יש לי שם משפחה והורים. מה חושבים בישראל? שאני סתם מסתובב בעולם ומחפש עבודה? זה בכלל לא הגיוני", תקף ג'יבריל.

 

לדבריו, מבקשי המקלט השובתים לקחו בחשבון את ההשלכות שיכולות להוביל לפיטוריהם מהעבודה. "אני כועס על מנהלי בתי המלון והמסעדות שלא עוזרים לנו. גם אנחנו מגיעים לבית חולים, כרטיס קופת החולים שלנו לא שווה כלום. אנחנו לא יכולים לחזור לסודן ואריתריאה. מבחינתי למות פה ולא לחזור לשם", מסכם ג'יבריל.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר אוחיון
הפגנת מבקשי המקלט, הערב באילת
צילום: מאיר אוחיון
מומלצים