שתף קטע נבחר

מוזיאון הרעות: לזכר יפי הבלורית והתואר

אחרי 2 קרבות כושלים, הצליחו לבסוף לוחמי הפלמ"ח לכבוש במאי 48 את מצודת נבי יושע (מצודת כ"ח) שבגליל. היה זה למעשה הניצחון ה-1 של ישראל כמדינה. כמעט 66 שנים אחרי, ייחנך היום מוזיאון לזכר 28 הלוחמים שנפלו בקרבות ועליהם כתב חיים גורי את "שיר הרעות"

"אך נזכור את כולם

את יפי הבלורית והתואר

כי רעות שכזאת לעולם

לא תיתן את ליבנו לשכוח

אהבה מקודשת בדם

את תשובי בינינו לפרוח"

 

את הפזמון הכה מוכר הזה, שמזוהה בדרך כלל עם ימי הזיכרון שלנו (ולימים גם עם יצחק רבין ז"ל), כתב חיים גורי לזכר חבריו, לוחמי הפלמ"ח, שנפלו במערכות ישראל. אולם קרב אחד היווה כנראה ההשראה המרכזית בכתיבתו של "שיר הרעות" בדצמבר 1948 - קרב נבי יושע.

 

 

היש עוד פלמ"חניק כמו דודו?

נבי יושע היה שמו של כפר שיעי בגליל העליון המזרחי, שבו זיהתה המסורת השיעית את קברו של יהושע בן-נון. לימים,

בימי המרד הערבי (1939-1936), בנו הבריטים סדרת של מצודות משטרה (טיגארט), שתכליתן שמירה על גבולות הארץ ואבטחת התושבים.
 
לימים, עם סיום המנדט על ארץ ישראל, מסרו הבריטים לערבים את המצודות, שהקנו להם שליטה על האזור. הפלמ"ח קיבל פקודה לכבוש את המצודה לבל תיתכן שליטה ערבית על האזור, וב-15 באפריל, ביחד עם כוחות גולני ונוטרים, נעשה ניסיון שלא צלח לכבוש את המצודה. ארבעה מבין הלוחמים מצאו את מותם בקרב זה.
 
חמישה ימים לאחר מכן, ב-20 באפריל, נעשה ניסיון נוסף, שכשל אף הוא, ובו נפלו 22 לוחמי פלמ"ח, ביניהם גם דודו צ'רקסקי (שעליו כתב חיים חפר את "דודו") ועשרות נפצעו. פינוי הנפגעים היה קשה וחבריהם של הלוחמים בשטח סיכנו לא פעם את חייהם, כדי להשיב את הנפגעים למקום מבטחים, ואף שילמו בכך בחייהם.
 
קבר האחים של חללי הקרבות באתר ההנצחה במצודת כ"ח (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
קבר האחים של חללי הקרבות באתר ההנצחה במצודת כ"ח(צילום: זיו ריינשטיין)
 

הניצחון הראשון של המדינה הצעירה

רק כחודש לאחר מכן, ב-17 במאי, כשהמדינה בת שלושה ימים בלבד, הצליח כוח גדול של הפלמ"ח בשילוב חיל אוויר לכבוש את המצודה, ששלטה על הכביש היחיד שהוביל מראש פינה צפונה. היה זה הניצחון הראשון של ישראל כמדינה.
 
בקרב זה נפלו עוד שני לוחמים - סך הכל 28 לוחמים - ומכאן שמה של המצודה "מצודת כ"ח", ששונה לאחר מכן.
 
כמעט 66 שנים לאחר מכן, ייחנך היום (ו') "מוזיאון הרעות" פרי רעיונו של יהודה דקל ז"ל (2008-1929), מלוחמי הפלמ"ח שחבריו נהרגו בקרבות נבי יושע, שיום זה גם יציין את השנה השישית לפטירתו.
 
במוזיאון פריטים משלושת הקרבות של חטיבת יפת"ח בפלמ"ח, בעיקר מהקרב השני העקוב מדם, מגירות הנצחה לכל לוחם שנפל בקרבות נבי יושע וגם המילים המקוריות של "שיר הרעות".
 
איך מגיעים: סעו צפונה על כביש 90 ופנו שמאלה בצומת כח (ע"ש אותם נופלים). עלו בכביש 899 עד צומת ישע, פנו ימינה (צפונה) למצודת כ"ח.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חן ליאופולד
3 קרבות הכריעו את המערכה. מצודת כ"ח
צילום: חן ליאופולד
מומלצים