שתף קטע נבחר

החייל היפני שסירב להיכנע מת בגיל 91

הוא הסתתר בג'ונגל בפיליפינים ויצא ממנו רק 30 שנה לאחר שהסתיימה מלחמת העולם השנייה, ורק לאחר שמפקדו לשעבר מסר לו כי הפקודה שניתנה לו - לרגל אחר בעלות הברית - מבוטלת. יפן נפרדת מהירו אונדה

יפן נפרדת מסמל: הירו אונודה, שהתפרסם בסירובו להיכנע לכוחות בעלות הברית ואף הסתתר בג'ונגל בפיליפינים, הלך לעולמו אתמול (יום ה') והוא בן 91.

 

עדכונים נוספים בחדשות ynet:

הטרנד החדש: שמנות ויפות בעולם הערבי

המחאה נגד ישראל: ליברמן זימן שגרירים

 

מותו נקבע בבית חולים בטוקיו שבו אושפז. דובר הממשלה הביע בפני בני המשפחה את תנחומיו ואת הערכתו כלפי אונודה, שהוכיח עד כמה רוחו חזקה וכך גם רצונו לחיות.

אונודה שב ליפן. 1974 (צילום: AP) (צילום: AP)
אונודה שב ליפן. 1974(צילום: AP)

אונודה, 1996, עם תמונתו מהשיבה מהג'ונגל (צילום: AP) (צילום: AP)
אונודה, 1996, עם תמונתו מהשיבה מהג'ונגל(צילום: AP)

המדים, החרב והכובע - השתמרו בג'ונגל משך 30 שנה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
המדים, החרב והכובע - השתמרו בג'ונגל משך 30 שנה(צילום: EPA)
 

הדובר מסר: "לאחר מלחמת העולם השנייה חי בג'ונגל כמה שנים וכשחזר ליפן חשתי סוף סוף שהמלחמה הגיעה לקצה. כך הרגשתי".

 

אונודה שירת כקצין מודיעין ועת יצא ממחבואו הגיע ליפן כחוש ומצומק רק במרס 1974 כיוון שחשב שהמלחמה עדיין לא נגמרה. הוא נכנע ויצא משם רק כשהמפקד שלו לשעבר טס לאי לובנג שבו הסתתר והודיע לו על ביטול ההוראה שניתנה לו - להישאר שם ולרגל אחר החיילים האמריקנים. נוכח הסירוב להיכנע, זכה אונודה בקבלת פנים מכובדת עם חזרתו ליפן ב-1974, והוא בן 52.  

 

לפני המלחמה ובמהלכה נדרשו היפנים לבטא נאמנות מלאה לאומה, וחונכו להעדיף את המוות על פני כניעה לאויב. אונודה סירב אף הוא להיכנע ולשוב לביתו - אף שבני משפחתו חיפשו אחריו וכן משלחות מטעם הצבא. בין השאר אף נעזרו במטוסים שהנחיתו עלוני מידע באזור שבו סברו כי הוא מתחבא.

 

בצאתו משם, ניצב בפני נשיא הפיליפינים דאז, פרדיננד מרקוס, לבוש עדיין במדי הצבא שלו ומצויד בחרבו המקורית מימי המלחמה, שכידוע התנהלה 30 שנה לפני כן. לאחר ההתרגשות הגדולה עת שב הביתה רכש אונודה חווה בברזיל ועמד בראש מוסד חינוכי בצפון יפן. 

 

בראיון שנתן ב-1995 הסביר אונודה: "אינני מחשיב את 30 השנים הללו כבזבוז זמן. בלי הניסיון הזה לא הייתי זוכה בחיי כפי שהם היום. הייתי רק רוצה שמישהו היה יכול לאכול ולישון במקומי, כדי שאוכל לנצל טוב יותר את 24 השעות בכל יממה". עוד סיפר: "אני עושה כל דבר מהר ככל יכולתי כדי לפצות על 30 השנים האלה".

 

אונודה שאביו היה מורה עבד בחברה מסחרית בשנגחאי לאחר שסיים תיכון ב-1939. שלוש שנים לאחר מכן התגייס לצבא והתאמן באקדמיה צבאית. בדצמבר 1944 נשלח

 לאי לובנג, המרוחק כ-150 ק"מ ממנילה. חיילים יפנים רבים ששירתו עמו שם נכנעו לכוחות האמריקניים נחתו באי בפברואר 1945, מאות אחרים הוכרזו נעדרים שנים ארוכות לאחר סיום המלחמה.

 

בעודו נאבק כדי לשרוד נאלץ לגנוב אורז ובננות מהמקומיים ואף ירה למוות בפרות תועות כדי להזין עצמו בבשר. נקודת המפנה בסיפורו הגיעה רק ב-20 בפברואר 1974, כשפגש מטייל צעיר באזור, בשם נוריו סוזוקי, שעסק בחיפושים אחריו. אונודה הסכים לשוחח עמו ואז שב סוזוקי ליפן כדי לבשר כי הוא נמצא. רק אז נשלחה הפקודה החדשה שאיפשרה לחייל הצייתן לצאת ממחבואו ולשוב למולדתו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
אונודה שב מהג'ונגל
צילום: EPA
מומלצים