שתף קטע נבחר
צילום: חיות הבית

חיסונים - בשביל מה זה טוב?

למרות שהדעות חלוקות לגבי התזמון של ההתחסנות ותדירותה, אין ספק שמומלץ לחסן כנגד שש מחלות זיהומיות קשות:‮ ‬כלבת,‮ ‬פרוו,‮ ‬כלבלבת,‮ ‬דלקת כבד נגיפית,‮ ‬לפטוספירוזיס,‮ ‬ושעלת המכלאות.‮ ‬כל המחלות הללו מסוכנות, מדבקות ועלולות להסתיים במוות.‮ ‬החיסון מונע הידבקות במחלות זיהומיות אשר יכולות גם לעבור לבני אדם

כלבים מרחרחים, טועמים ונחשפים למקורות מזוהמים ועלולים להדבק במחלות זיהומיות קשות. חלק ממחלות אלו עלול להסתיים במוות, וחלקם אף עלול לעבור לבני אדם. והתחסנות יכולה למנוע כל זאת. בישראל קיים חוק הכלבת המחייב כל כלב בחיסון. החיסון הוא בדרך כלל חשיפת המערכת החיסונית לנגיף או חיידק מוחלש או מומת ויצירת נוגדנים.

 

לאחר שהגוף ייצר נוגדנים לנגיף או החיידק, המערכת החיסונית תוכל לזהותו ולהשמידו כבר בנקודת החדירה מבלי שחדר למערכות הגוף הפנימיות. מיד עם לידתו יונק הגור מחלב אימו את הנוגדנים שלה שיתפקדו בגופו עד לגמילתו בגיל 8-7‮ ‬ שבועות.‮ ‬בגיל זה תתחיל המערכת החיסונית שלו לפעול באופן עצמאי.‮ ‬זאת גם הסיבה שאנו מתחילים לחסן מגיל מספר שבועות ולא קודם לכן.‮

 

 (צילום: Frédéric Duhayer) (צילום: Frédéric Duhayer)
(צילום: Frédéric Duhayer)

 

כנגד מה אנו מחסנים?

מומלץ לחסן כנגד 6‮שש מחלות זיהומיות קשות:‮ ‬כלבת,‮ ‬פרוו,‮ ‬כלבלבת,‮ ‬דלקת כבד נגיפית,‮ ‬לפטוספירוזיס,‮ ‬ושעלת המכלאות.‮ ‬כל המחלות הללו מסוכנות ומדבקות ועלולות להסתיים במוות.‮ ‬חלקן אף עלול לעבור לבני אדם.‮ מריאל - חברת התרופות הבינלאומית פיתחה את ה"הוריקן" חיסון יעיל ובטוח יותר הנותן מענה מקיף למחלות אלו.

 

 

 

שעלת המכלאות

שעלת המכלאות הינה ברונכיטיס המתאפיין בשיעולים קשים וקולניים, אשר רוב בעלי הכלבים יתארו כ"משהו נתקע לכלב שלי בגרון". המחלה מקבילה ל"התקררות" אצל בני האדם, ולרוב מחלימים ממנה ללא טיפול. אולם בתנאים מיוחדים, כתוצאה מזיהום מישני, עלולה המחלה להתפתח לדלקת ריאות חמורה ולמצב מסכן חיים.

 

איך זה קורה?

שעלת המכלאות תתפתח במצב בו ריריות כלי הנשימה נחלשו. הגורמים הסביבתיים העלולים לגרום לכך הם: חרדה כתוצאה מנסיעה או שינוי מקום מגורים; חרדת קהל; חשיפה מרובה לאבק; חשיפה לעשן סיגריות; קור; איוורור לקוי.

 

כאשר הכלב בא במגע עם כלבים נגועים, הוא עלול להידבק בקלות בוירוסים התוקפים את הריריות: וירוס דיסטמפר, ‬וירוס לרינגוטרכטיס‮  ‬ושפעת כלבים. ‬כמו כן הוא עשוי להידבק בשכיחות נמוכה יותר בוירוסים אחרים,‮ ‬כמו הרפס‮. לעיתים נוסף גם זיהום חיידקי המחמיר את המצב, כמו חיידק בורדטלה ברונכיספטיקה או פסטורלה.

 

כיצד אפשר למנוע את המחלה?

הדבר הראשון שיש לעשות הוא למנוע חשיפה לגורמים המזיקים שתוארו לעיל. חיסון נגד הוירוסים העיקריים ימנע את התפתחות המחלה. כאשר הכלב נמצא בסביבה עם סיכון מוגבר, כמו מכלאות או חנות לחיות מחמד, מומלץ להוסיף על החיסון גם חיסון נגד חיידק הבורדטלה.

 

 (צילום: Royal Canin) (צילום: Royal Canin)
(צילום: Royal Canin)

 

 

פרוו

מחלת הפרוו (Canine Parvovirosis) ידועה גם‮ ‬כשלשול דמי בגורים,‮ ‬והיא אחת המחלות החמורות‮ ‬והנפוצות ביותר בין מחלות הכלבים.‮ ‬מדובר במחלה עיקשת ביותר,‮ ‬המתפרצת לבקרים בגלל עמידות גבוהה של הוירוס והדבקה קלה במיוחד.‮ ‬

 

היא מתפרצת במהירות:‮ ‬הנגיף פוגע במערכת העיכול ומלווה בהקאות ובשילשול דמיים המובילים להתייבשות מהירה.‮ ‬לעיתים הנגיף פוגע בלב.‮ ‬ללא טיפול המחלה תסתיים במוות בתוך‮ ‬24‮ ‬השעות הראשונות.‮ ‬ככל שהכלב צעיר יותר,‮ ‬כך עולה הסיכון וחומרת המחלה.‮ ‬לגזעים מסוימים,‮ ‬כמו הרוטווילר,‮ ‬הדוברמן והפינצ‮'‬ר יש רגישות מוגברת לוירוס זה.

 

איך זה קורה?

גורים מעל גיל חודשיים חשופים יותר למחלה, מאחר ורמת הנוגדנים שלהם הולכת ונחלשת. הוירוס עמיד ומדבק מאוד, וניתן להעבירו גם דרך הבגדים, הנעליים ומגע יד, כך שאפילו אם הגור יישאר בבית, הוא עלול להידבק מכלבים נגועים בסביבה.

 

לכן, חיסון הינו הדרך היחידה למנוע את הופעת המחלה. חיסון נגד פרוו הינו בטוח לחלוטין ויעיל ביותר כאשר אינו מתנגש עם הנוגדנים שקיבל הגור מחלב האם. זו, אגב, הסיבה לכך שלא מחסנים גורים עם לידתם.

 

קיימים הבדלים משמעותיים בין סוגי החיסונים, והחיסון המומלץ הוא חיסון בעל הגנה מוגברת, הוריקן בעל יעילות של 80%‮ ‬בגורים בגיל‮ ‬8‮ ‬שבועות,‮ ‬לעומת חיסונים אחרים שיעילותם בסביבות‮ ‬50%.‮ ‬זריקת דחף של הוריקן בגיל‮ ‬12‮ ‬שבועות תעלה את רמת היעילות ל-96%‮ ‬ (בשימוש בהוריקן אין צורך בחיסון נוסף בגיל‮ ‬16‮ ‬שבועות‮)‬.‮

 

 (צילום: Jean-Michel Labat) (צילום: Jean-Michel Labat)
(צילום: Jean-Michel Labat)

 

 

כלבלבת  

כלבלבת (Canine Distemper‮ ‬) הינה מחלה מידבקת מאוד העלולה להסתיים במוות.‮ ‬התסמינים הם קשיי נשימה,‮ ‬הפרשות מהאף ומהעיניים,‮ ‬בעיות בדרכי העיכול ומערכת העצבים.‮ ‬כלבים שהחלימו מהמחלה יישארו לרוב עם מגבלות שונות למשך כל חייהם,‮ ‬כמו שיניים עקומות,‮ "‬טיקים‮" ‬וסיכון מוגבר לפתח אפילפסיה.‮ ‬הטיפול למחלה מועיל בצורה מאוד מוגבלת,‮ ‬מאחר ותקופת הדגירה שלה ארוכה יחסית,‮ ‬כשלושה שבועות,‮ ‬וכאשר היא מתפרצת מאוחר מדי לחסן.

 

איך זה קורה?

כלבלבת נפוצה יותר בתנאי מזג אוויר קר ולח. הכלב הנגוע מפיץ את הוירוס דרך נוזלי גוף: רוק, הפרשות מהאף והעיניים, שתן וצואה, החל משבוע לאחר ההידבקות הראשונית ועד חודשיים לאחר מכן. הכלב עלול להידבק במחלה ברחוב או מנגיפים שחדרו לבית על נעליים ובגדים, מאחר והנגיף יכול לחיות מחוץ לגוף החי. יתר על כן, כלבים עשויים להיות נשאים כרוניים של הנגיף, ללא סימפטומים, ולהדביק כלבים אחרים. במידה ולא חוסן, הכלב יהיה חשוף ופגיע לנגיף לאורך כל חייו.

 

איך אפשר למנוע את המחלה?

בגלל שאין טיפול יעיל למחלה כשהיא מתפרצת, ונזקיה נשארים לעד, המניעה היחידה היעילה היא חיסון.

 

 

דלקת כבד נגיפית

נגיף התוקף את הכבד בדומה למה שאנו מכירים בבני אדם. זהו נגיף מדבק ואלים העלול לגרום למוות בתוך 36-24‮ ‬ שעות.‮ ‬כלבים שיחלימו יהפכו לנשאים של הנגיף ועלולים להדביק כלבים אחרים.‮ ‬התסמינים הם חום,‮ ‬אובדן תיאבון והצהבה של לחמית העין.

 

איך זה קורה?

כלבים וחיות בר נגועים, כמו שועלים לדוגמה, מפיצים את הוירוס בשתן. הוירוס עמיד ביותר והוא יכול לשרוד מחוץ לגוף מספר שבועות (בטמפרטורות מתונות). כלבים עלולים להידבק אפילו אם רק דרכו על השטח שזוהם בשתן נגוע.

 

כיצד אפשר למנוע את המחלה?

גם במקרה זה, חיסון הוא הפתרון היעיל ביותר. הוריקן יעיל בחיסון נגד דלקת כבד נגיפית למשך 20‮ ‬ חודשים לפחות.

 

 

לפטוספירוזיס 

נגרמת ע”י חיידק (Leptospira) ‮המשגשג‮ ‬במים מזוהמים,‮ ‬חודר דרך מערכת העיכול והעור ותוקף את הכליות,‮ ‬הכבד,‮ ‬מערכת הקרישה ומערכות נוספות בגוף.‮ ‬התסמינים יופיעו‮ ‬3-5‮ ‬ימים לאחר ההידבקות.‮

 

‬בתחילה יופיעו חום,‮ ‬דיכאון וחוסר תיאבון,‮ ‬ולאחר מכן יתחיל הכלב לסבול מכאבים עזים וימנע מלזוז.‮ ‬ישנם מספר זנים לחיידק,‮ ‬ושתי תצורות מחלה נפוצות יותר‮; ‬האחת דומה לצהבת ואופיינית להידבקות מחולדות או ע”י נשיכה או במגע עם שתן חולדות נגוע.‮

 

‬התצורה השניה מתפתחת בצורה איטית יותר אך גורמת להרס הדרגתי של הכליות עד לכשל כלייתי זמן רב לאחר ההדבקה.‮ ‬לפטוספירוסיס יכולה לעבור גם לבני אדם דרך מים מזוהמים ועלולה להתפתח למחלה קשה אף יותר מאשר אצל כלבים.‮ ‬חשוב למנוע את המחלה כדי להגן על הכלב וגם על משפחתו.

 

איך זה קורה?

המפיצים העיקריים של המחלה הם מכרסמים וכלבים, המעבירים את החידק בשתן. החיידק חודר לגופו של הכלב דרך העור, כאשר הכלב עובר במים נגועים.

 

איך אפשר למנוע את המחלה?

אין חיסון המגן מפני כל זני חיידק ה-Leptospira.‮ ‬החיסון מגן מפני שתי התצורות הפתוגניות ביותר‮ (‬Leptospira ictterrohaemorragiae‮ ‬ו-‮ ‬Leptospira canicola‮)‬.‮ ‬איכותו של החיסון נקבעת לא רק לפי היכולת למנוע את הופעת התסמינים,‮ ‬אלא גם למנוע את הופעת הנגיף בשתן שלו,‮ ‬ומרבית סוגי החיסון אינם נותנים מענה מלא לבעיה.‮ ‬הוריקן הינו חיסון יעיל ביותר מבחינה זו,‮ ‬ויבטיח גם את הגנת המשפחה מפני המחלה.

 

 (צילום: Frédéric Duhayer) (צילום: Frédéric Duhayer)
(צילום: Frédéric Duhayer)

 

 

כלבת

בישראל קיים חוק המחייב חיסון שנתי כנגד כלבת. זוהי מחלה מסוכנת ביותר המועברת ע”י רוק, (ליקוק לפצע פתוח או נשיכה). מרבית היונקים בסביבת הבית כמו גם בבר עלולים לחלות בה, וגם בני אדם. כלבת, מרגע שהתפרצה, אינה ניתנת לטיפול. עם הופעת הסממנים הנגיף תוקף את המערכת העצבית וגורם לשינויי התנהגות קיצוניים; כלב רגוע בדרך כלל הופך לתוקפני ועצבני וינסה לנשוך כל מי שנמצא בסביבתו, כלבים ובני אדם. ככל שהמחלה תתקדם, יחמירו התסמינים הנוירולוגים עד למצב של שיתוק. מרגע הופעת התסמינים, המחלה הופכת לקטלנית, לכלבים ובני אדם כאחד.

 

איך זה קורה?

הוירוס מועבר לחיות אחרות דרך הרוק, הבא במגע עם פצעים או שריטות, או בעקבות נשיכה. באירופה לשועלים תפקיד מרכזי בהפצת המחלה, ומדי שנה נדבקים ומתים בני אדם מהמחלה, בעיקר ילדים, בעיקבות נשיכה מכלב או שועל נגוע.

 

כיצד אפשר למנוע את המחלה?

הדרך היעילה ביותר היא בחיסון כלבת הניתן בגיל שלושה חודשים ולאחר מכן מדי שנה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים