שתף קטע נבחר

טכנאי גז: הפיצוץ בירושלים בגלל לחץ עבודה

בעקבות החשד לפיו פיצוץ הגז בירושלים נגרם בשל רשלנות, טכנאי גז סיפרו ל-ynet על תנאי העסקה ירודים ולוחות זמנים צפופים, שמגדילים את הסיכון לטעויות אנוש ותקלות: "הטכנאים מנוצלים בצורה מחפירה וללא כל גיבוי"

פיצוץ בלון הגז , שגרם למותם של זוג הורים ובנם בן ה-3 בשכונת גילה בירושלים, התרחש על פי החשד בשל רשלנות מצידו של טכנאי חברת הגז סופרגז. הבוקר פנו ל-ynet מספר טכנאי גז שקבלו כי הם סובלים מתנאי העסקה ירודים ולוחות זמנים כה צפופים, שמגדילים את הסיכון לטעויות אנוש ותקלות.

 

 

"לצערי טכנאי הגז מנוצלים בצורה מחפירה וללא כל גיבוי מצד אף אחד- פשוט זורקים להם את העבודה ושולחים אותם לשטח ", קבל טכנאי גז שעבד בעבר בחברת פז גז וביקש להישאר בעילום שם. לדבריו, החברות שמות מצד אחד דגש על נושאים של בטיחות - ומצד שני מעמיסות על הטכנאים לקוחות רבים מספור.

 

"הטכנאים עובדים תחת לחץ זמנים", הוא מספר. "היו נותנים לי 10-12 עבודות בכל בוקר, כלומר מדי שעתיים היה עלי לסיים עם 4-3 לקוחות. לאחר מכן יש כוננות - כל ערב כונן אחד חולש על אזור ענק בארץ, כך שיש מצב שאותו טכנאי עובד מ-7:00 בבוקר עד 2:00-3:00 בלילה וצריך לחזור לעבוד למחרת בבוקר".

 

אותו טכנאי הוסיף כי מרבית הטכנאים הם אנשים מבוגרים, שחצו את גיל ה-50 וסובלים מתנאי עבודה בעייתיים, שכוללים משכורת של 6,000-7,000 ברוטו שקל בחודש, כולל רכב. סכומים אלו לא מצדיקים לדבריו, את הסיכון הכרוך בתחום. "זהו תחום מאוד מסוכן ומפחיד להיכנס אליו", הוא מפרט. "הטכנאי נושא באחריות כלפי כל דירה שהוא נכנס אליה למשך 5 שנים ואם יקרה במהלכן משהו, הוא הראשון שייעצר".

 

טכנאי גז אחר סיפר ל-ynet כי עבד במשך 10 שנים בחברות הגדולות בתחום, אבל החליט להפוך לעצמאי בשל "תנאי העסקה לא טובים בלשון המעטה", כדבריו. "המשכורות נמוכות ולא מאפשרות באמת לפרנס משפחה עם ילדים", הסביר. "כשהמשפחה התרחבה, נאלצתי לקחת גם עבודות פרטיות בסוף יום העבודה ועל חשבון זמני הפרטי, עד שהחלטתי להיות עצמאי בלית ברירה".

 

גם טכנאי זה סיפר על לחץ עבודה גדול. "צריך לרוץ ממקום למקום כי יש לוח זמנים נוקשה ולחץ מהממונים להספיק לטפל בהרבה מקרים", פירט. " הבנתי את גודל האחריות והשתדלתי לתת את השירות הטוב ביותר, כלומר לבחון את הבעיה, לטפל בה ולא לעזוב לפני שאני יודע שהיא תוקנה, כיוון שמדובר בסכנת חיים.

 

"אבל אני יודע שלפעמים יש קיצורי דרך ושאנשים עוזבים מקומות לפני שהשלימו את העבודה, כי הם צריכים לרוץ למקום הבא", הוסיף. "לא תמיד יש זמן להיכנס לעומק הדברים, לפתור את הביעה במהירות ולעבור למקרה הבא. כמו בכל מקצוע – טעויות קורות כשדברים נעשים תחת לחץ זמן".

 

על מי מוטלת האחריות?

בצהריים האריך בית משפט השלום בירושלים בשלושה ימים את מעצרו של טכנאי חברת הגז סופרגז, החשוד כי גרם ברשלנות למותם של שלושת בני משפחת טופאן. מה קובעים החוק והפסיקה מבחינת אחריות לתאונות - מתי היא תוטל על המעסיק ומתי על הטכנאי בשטח?

 

עו"ד דרור גל, מומחה לדיני עבודה ממשרד סטריקובסקי, גל ושות', מסביר כי האחריות לתקלות ותאונות שקורות בשטח, מוטלות בראש ובראשונה על המעסיק - שמחזיק בחוזה השירות ואמור לספק בין היתר שירות תיקונים. עם זאת הוא מחדד כי אם העובד חורג מסמכות או פועל שלא לפי ההנחיות - ייתכן שהאחריות כולה תוטל על כתפיו.

 

"בכל ארוע תאונה שמקורה בביצוע עבודה או שירות, הכוללת נפגעים וקיים בה ספק לגבי מידת האחריות לתאונה - קודם כל מפסיקים את העבודה ועוצרים את מבצעי העבודה לצורכי תשאול ובירור מידת אחריותם לנושא".

 

האם חלה על החברה החובה למנות לעובד ייצוג משפטי?

 

"החברה אינה נושאת בחובה לשאת בעלות המימון של הגנת העובד באמצעות עו"ד פלילי. לצד זאת, ככל שהעובד יימצא אחראי בדין הפלילי, עלולות להיות לכך השלכות גם עליה שכן היא למעשה מוגדרת כחברה השולחת. אי לכך, קיימת לחברה עילה של ממש לדאוג כי העובד ייוצג כיאות.

 

האם גרימת מוות ברשלנות מהווה עילה לשלילת פיצויי פיטורים?

 

"אם יימצא כי העובד עבד בניגוד להוראות החברה וכתוצאה מכך נגרם נזק, הן לרכוש והם לגוף ולחיי אדם, לא מן הנמנע כי החברה תוכל לפטרו, תוך שלילית פיצויי פיטורין ואי מתן מכלול הזכויות המגיעות לו לאור פיטוריו.

 

האם ניתן להגיש תביעה גם כנגד נושאי המשרה בחברה?

 

"אם במהלך החקירה יתברר כי העובד לא הוכשר כנדרש או אולץ לעבוד בתנאי עבודה שחורגים מלשון החוק, בית המשפט בהחלט יכול למצוא את החברה כאחראית במידה כזו או אחרת לנזק. בו בעת, על העובדים לדעת כי האחריות שמוטלת על המעביד אינה בבחינת היתר חריגה מסמכות או חריגה מהוראות או רשלנות בביצוע העבודה. כמובן שגם המעביד אינו יכול לרחוץ בנקיון כפיו תוך עצימת עיניים לגבי התנהלות העובד בביצוע העבודה".

 

עו"ד מירב אפרים, לשעבר יועצת משפטית במוסד לביטוח לאומי ומומחית לתביעות מול המוסד לביטוח לאומי, ציינה בהתייחסה לאסון בירושלים - כי סביר שהטכנאי שנחשד בגרימת מוות ברשלנות נקלע למצוקה נפשית, דבר שעשוי להחשב כתאונת עבודה המזכה בפיצויים.

 

"מדובר במקרה טרגי שקשה לעכל אותו", היא מפרטת. "עבור כל אדם מן הישוב, גרימת מוות למשפחה צעירה או פציעה קשה של אחרים, כתוצאה ממחדליו, היתה גורמת לזעזוע קשה ולחוסר תפקוד. אם אנחנו מניחים כי הטכנאי נהג ברשלנות ולא תוך כוונת תחילה, הרי שככל שתגרם לו פגיעה נפשית כלשהי כתוצאה מהמקרה ומתוצאותיו הקשות - הוא יוכל לפנות לביטוח לאומי בתביעה לתאונת עבודה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
הארכת המעצר של טכנאי הגז
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים