שתף קטע נבחר

מדריך למשקיע: ללכת בגדול על מניה בינונית

רוב המשקיעים בארץ ובחו"ל מתמקדים בחברות מוכרות בעלות שווי שוק גבוה. בחינה ארוכת שנים מעידה שמניות בשווי שוק בינוני משיגות תוצאות עדיפות

מהי אסטרטגיית ההשקעה שלכם בתיק המניות? במילים אחרות, איך אתם בוחרים את סוג המניות שתכניסו לתיק? אם אתם כמו רוב המשקיעים בארץ ובעולם, אתם ודאי מתמקדים בחברות גדולות ומוכרות כדוגמת גוגל, אפל ובזק; או שבחרתם להשקיע במדד מניות מרכזי כמו S&P 500 ות"א 25 באמצעות תעודת סל.

 

 

השאלה המתבקשת היא האם זאת בחירת ההשקעות הנכונה ביותר לאפיק המנייתי בתיק שלכם? כלומר, האם ניתן להשיג תשואה גבוהה יותר בתיק המניות באותה רמת סיכון?

 

בסיכום השנה החולפת, מדד ת"א 25, המכיל את החברות בעלות שווי השוק הגדול בבורסה בארץ, רשם ביצועי חסר משמעותיים ביחס לקבוצת החברות הישראליות בשווי שוק בינוני, אשר מיוצגות במדדי ת"א 75 ויתר 50.

 

ומה לגבי הסיכון שנטלו המשקיעים בשני האפיקים? ובכן, סטיית התקן של המדדים הללו ב-3 השנים האחרונות הייתה דומה מאוד. התוצאות לעיל מעידות כי היה מקום לגוון את תיק המניות הישראלי גם בחברות שאינן הגדולות והמוכרות ביותר בבורסה.

 

לא רק בישראל

האם המסקנה מתאימה גם לשווקים בחו"ל? על מנת לספק לכך מענה ראוי, חשוב להבין תחילה את המתודולוגיה של מדדי המניות בעולם, שלרוב מבוססת על חברות בעלות שווי שוק גבוה.

 

למדדי המניות המרכזיים בכל מדינה יש לרוב מכנה משותף - ייצוג החברות במדדים הוא על בסיס שווי שוק. מכאן, שככל ששווי חברה גבוה יותר, כך סביר יותר שהיא תיוצג במדד מרכזי יותר ותקבל משקל גבוה יותר במדד.

 

באופן זה, יותר משקיעים יחשפו אליה בתיק ההשקעות שלהם, אם באמצעות השקעה ישירה במניה ואם בעקיפין דרך השקעה במוצר על המדד בו היא נכללת. לעומת זאת, חברות בשווי שוק נמוך יותר נאלצות להסתפק בייצוגן במדד בולט פחות, וכפועל יוצא, להיכלל בפחות תיקים של משקיעים.

 

המתודולוגיה של מדדי מניות לפי שווי שוק הביאה במהלך השנים לחלוקתם של המניות ל-3 סוגים מרכזיים: Large-Cap, Mid-Cap ו-Small-Cap. באופן גס, בקבוצת המניות הגדולות נכללות חברות בעלות שווי שוק של מעל 10 מיליארד דולר, במניות הבינוניות חברות בשווי שנע בין 2 לבין 10 מיליארד דולר ובקטנות חברות בשווי של 250 מיליון עד 2 מיליארד דולר. יש גם חברות בשווי נמוך יותר, שמכונות מניות Micro-Cap.

 

בהתאם לחלוקה לעיל, מדדי המניות המרכזיים בעולם מבוססים על מניות Large-Cap. באופן זה, חברות בעלות שווי שוק גבוה נהנות מזרימת כספי המשקיעים המקומיים והזרים לקרנות ותעודות הסל העוקבות אחר מדדים אלו.

 

לפיכך, ביקשנו לבדוק אם ההחלטה להשקיע במדדי המניות הגדולות של מדינות מרכזיות בעולם מביאה לתוצאה הטובה ביותר עבור המשקיעים. מן הסתם, נרצה להשיג את התשואה הגבוהה ביותר בהינתן רמת סיכון סבירה.

 

במניות - הגודל לא קובע

תוצאות הבחינה שערכנו בין מניות Large-Cap לבין מניות Mid-Cap בעולם, מעידות כי המניות המייצגות את החברות בעלות שווי השוק הבינוני הניבו תשואה גבוהה יותר באופן גורף בכל חתכי הזמן. לאורך תקופות של 5 ו-10 שנים ניתן להיווכח כי מדובר בפערים של עשרות ומאות אחוזים בביצועים. בנוסף, במדינות כמו גרמניה, צרפת ובריטניה, המשקיעים גם נהנו מפיזור ניירות ערך רחב יותר משמעותית ביחס למדד המרכזי.

 

קיימים מספר מאפיינים ויתרונות ייחודים למניות Mid-Cap, שמסבירים את הביצועים העודפים לאורך שנים. ראשית, חברות בעלות שווי שוק בינוני הן גדולות ויציבות מספיק כדי לשרוד משברים וגדולות מספיק כדי לבצע השקעות או רכישות שיתמכו בהמשך צמיחתן. מצד שני, הן בגודל שמאפשר להן לצמוח ולנגוס בנתח שוק מהמתחרים הגדולים ובכך לצמוח בשיעורים גבוהים, בניגוד לחברות ענק המאופיינות בשיעורי צמיחה נמוכים.

 

חשוב לזכור כי חברות לא נולדות גדולות. החברות הגדולות שאנחנו מכירים היום, כדוגמת טבע, Apple או Microsoft היו לפני מספר עשורים מניות קטנות ובינוניות. מכאן, שאם נצליח לזהות את ה"טבע" הבאה, לפני שהיא הופכת לגדולה ומוכרת, נזכה לשיעורי תשואה גבוהים במיוחד.

 

לכן, בפעם הבאה שתבחנו את תיק המניות שלכם, קחו בחשבון שהגודל לא תמיד קובע, ושיש הזדמנויות גדולות במניות בעלות שווי שוק בינוני.

 

הכותב הוא סמנכ"ל פיתוח עסקי וחינוך פיננסי בפסגות בית השקעות. פסגות עוסק בשיווק השקעות ולא בייעוץ ולו זיקה למוצרים המנוהלים על ידו. פסגות אינו מתחייב כי שימוש במידע לעיל יצור רווחים בידי המשתמש וכן עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין התחזיות המובאות לעיל לתוצאות בפועל. לפסגות יש עניין אישי במידע שמוצג לעיל. המידע שמוצג אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם ו/או הצעה לרכישת ני"ע

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: גיא חמוי
יניב קוניס
צילום: גיא חמוי
מומלצים