שתף קטע נבחר

הבוס בצרות? זה לא סיבה לפטר עובדת הרה

נתוני מנהל ההסדרה והאכיפה במשרד הכלכלה מגלים גידול במספר הנשים בהיריון שפוטרו ב-2013 על רקע קשיים כלכליים של המעסיקים - דבר שמעיד על כרסום נוסף בחוקי וזכויות העבודה. דעה

בשנת 2013 חל גידול בהיקף הבקשות לפטר נשים בהיריון בגלל קשיים כלכליים אצל מעסיקיהם - כך עולה מנתונים שהציג אתמול (ב') בכנסת מנהל ההסדרה והאכיפה במשרד הכלכלה. נתונים אלו חושפים, כי חוקי העבודה בישראל עוברים בהדרגה תהליך של כירסום.

 

 

חוק עבודת נשים אוסר לפטר עובדות בהיריון אלא אם ניתן לכך היתר על ידי על ידי אגף ההסדרה. על פי נתוני האגף, אשתקד נפתחו 956 תיקים בבקשות מעסיקים לפטר עובדות בהיריון (לעומת 760 ב-2012), מתוכן אושרו כ-700 בקשות. הסיבה למתן היתר לפיטורים נובע בשני שליש מהמקרים בגלל קשיים כלכליים של המעסיק.

 

אולם לא יעלה על הדעת שעובדת תפוטר בזמן הריון בגלל שהמעסיק נקלע לקשיים. אותה עובדת, שמגלה כי אין לה מקום עבודה לחזור אליו וכי היא לא תוכל לשמור על שגרת חייה ופרנסתה, עלולה לסבול כתוצאה מהליך הפיטורים מפגיעה נוספת נפשית ולחץ מיותר - תהליכים שחוקי העבודה נועדו למנוע אך במציאות לא תמיד מסייעים.

 

בניגוד לכוונת המחוקק

בכל חברה מערבית מודרנית, היריון הוא דבר מבורך ונחקקים עבורו חוקי עבודה ברורים. הפרת החוקים הללו בגלל קשיים כלכליים - סותרת את כוונת המחוקק, שכן מדובר בשיקול דעת צר מיסודו.

 

במשרד הכלכלה, שבראשו עומד השר נפתלי בנט, ישנה נציבת שוויון הזדמנויות בעבודה. תפקידה של הנציבה לחסום, בסיוע המנכ"ל והשר הממונה, כל אפשרות לפיטורי עובדות בהיריון - גם כשמדובר במצב כלכלי קשה של המעסיק.

 

אמנם, אם המעסיק ניהל מו"מ הוגן עם העובדת והיא הסכימה להתפטר, לאחר קבלת מלוא זכויותיה התעסוקתיות - הליך הפיטורים מוצה כחוק. אולם בכל מצב אחר מתקבל רושם ברור שההיתרים לפטר אינם הליך הוגן הם נראים כנועדו להגן על המעסיק ולא על העובדות בהריון.

 

בפועל, קשיים כלכליים של המעסיק הופכים מיד לקשיים כלכליים גם של העובדים, בין אם מדובר בירידה בהכנסות, סגירת מחלקה או סניף, מכירת פעילות או צמצום בכח אדם. במקרים אלו - יואיל המעסיק וימצא מקורות לפרק זמן, עד שיסתיים ההיריון ותחלוף תקופת חופשת לידה והסתגלות, לפני שיפנה בבקשה לפיטורים.

 

מן הראוי, כי השיקול של קשיים כלכליים יילקח בחשבון רק במקרה שהמעסיק מתמוטט ופושט רגל. אולם רוב הסיכויים שמעסיק לא יפנה במצב כזה לאגף ההסדרה או לנציבת שוויון ההזדמנויות בבקשה לפטר עובדת בהיריון - כיוון שזה לא ימנע את פשיטת הרגל.

 

שר הכלכלה עסוק במרבית זמנו בעניינים כלכליים ברומו של עולם. אולם אכפתיות של שר נבדקת ברצונו לאכוף חוקים המגינים על מגזרים, שכבר קיבלו הגנה במסגרת חוקית. לפיכך, עליו להעביר הוראה ברורה – אין היתרים לפיטורים של נשים בהיריון חוץ ממקרים שהגיעו להבנה עם המעסיק. אחרת חוקי העבודה שלנו יעברו עוד תהליך כרסום ולבסוף גם נשים בהיריון יהפכו לחסרות הגנה כנדרש בחוק.

 

הכותב הוא דיקן ומייסד מל"א – המרכז ללימודים אקדמיים. לשעבר נציב שירות המדינה והממונה על השכר באוצר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock
צילום: באדיבות המרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה
פרופ' רמי פרידמן
צילום: באדיבות המרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה
מומלצים