שתף קטע נבחר

אילו אמצעי מניעה מתאימים לנערות? מדריך

מתי צריך ללכת בפעם הראשונה לגניקולוג? ואיך בוחרים אמצעי מניעה? נערות רבות מתחילות כיום לקיים יחסי מין בגילאים צעירים, ולמרות המבוכה חשוב שההורים יסבירו להן כיצד להגן על עצמן ולשמור על בריאותן. כיצד עושים זאת? גניקולוגית מסבירה

הורים רבים מעדיפים להתעלם מכך שבנותיהם, שנדמה כי רק אתמול נולדו, הופכות אט אט מילדות לנערות מתבגרות ולנשים צעירות. למרות המבוכה, ההתייחסות לבנות צעירות כנשים בתחילת דרכן היא הכרחית - בעיקר כיוון שזהו הגיל בו עולות השאלות, ואף הגיל בו חלק מהבנות מתחילות לקיים יחסי מין.

 

עוד על יחסי מין בקרב בני הנוער:

ציצי אחד קטן זה נורמלי? נערות שואלות על סקס

סקר: כ-50% מהנוער עושה סקס בלי אמצעי מניעה

מין אוראלי? זה כמו מזמוז. הסקס של הנוער שלנו

 

הקניית חשיבות השמירה על בריאותן ועל הגנתן כבר מגיל צעיר, תלווה אותן לאורך כל חייהן ותבטיח סיכויים גבוהים יותר לשמירה על בריאות מינית, הימנעות מכניסה להריון בלתי רצוי או מהידבקות במחלות מין וכן הלאה. הכנו עבורכם, ההורים, מדריך מיוחד שיקל עליכם

 

מתי צריך ללכת לבדיקה גניקולוגית ראשונה?

במקרים בהם הנערה אינה מקיימת יחסי מין או אינה מתכוונת לעשות כן, אין צורך במפגש עם גניקולוג. יחד עם זאת, במקרים בהם המחזור אינו סדיר או שמופיעים כאבים קשים בתקופת המחזור, רצוי לפנות לגניקולוג ולבחון אפשרות לטיפול באמצעות גלולות או בדרכים אחרות.

 

למרות הפחדים שמציפים את הנערות, יש לציין כי הביקור אצל הגניקולוג אינו מחייב בדיקה פולשנית, ובמקרים רבים, בעיקר אם הנערה טרם קיימה יחסי מין, הביקור מתחיל ונגמר בשאלות בלבד. חשוב לציין כי החוק קובע שנערות יכולות לפנות לגניקולוג ולקבל מרשם לגלולות למניעת הריון גם בלא ידיעת הוריהן, על מנת למנוע הריונות בלתי רצויים.

 

מתי מומלץ לקיים את "השיחה"?

"השיחה" היא אחד המעמדים המביכים במערכת היחסים בין הורים לילדיהם. יחד עם זאת, חשוב מאוד לקיים אותה, על מנת שלא ייווצר בידע של הנערה (ושל הנער, כמובן) ואקום אליו ייכנס מידע שאינו תואם את המציאות. עיתוי השיחה תלוי בנערה. ברגע שהורים חשים שהיא מגלה עניין בבני המין השני, כדאי ליזום את השיחה. אצל בנות, עצם הקיום של גניקולוג והאפשרות ללכת לביקור אצלו עשוי להוות גורם מקל בהעלאת הנושא. מעבר לכך, במקרים רבים מעמד הביקור אצל הגניקולוג והשאלות הנשאלות על ידי גורם שאינו ההורה עשוי להגביר את הפתיחות של הנערה.

 

מבין אילו אמצעי מניעה יכולה הנערה לבחור?

הגלולה מהווה את אמצעי המניעה הנפוץ ביותר בקרב נשים צעירות, ויעילותה עומדת על 99%. קיימות גלולות רבות ושונות המתחלקות לשלושה סוגים עיקריים: גלולות 21/7, הניטלות 21 ימים ולאחריהן מתקיים שבוע הפסקה; גלולות 24/4, עם ארבעה ימי הפסקה; וגלולות 84/7, הניטלות שלושה חודשים ברציפות ולאחריהן מתקיים שבוע הפסקה. נטילת הגלולות ברצף מאפשרת לבנות אשר סובלות מכאבי מחזור, דימומים ומצבי רוח לקבל וסת מוחלשת ארבע פעמים בשנה בלבד.

 

אמצעי מניעה נוסף המתאים לנערות הוא הטבעת החודשית. הטבעת מוחדרת על-ידי המשתמשת לנרתיק ומשחררת מינון נמוך של הורמונים על הדופן באופן רציף במהלך שלושה שבועות. לאחר שלושת השבועות יש להוציא את הטבעת מהנרתיק והדימום החודשי מופיע.

 

אמצעי שעובד באופן חיצוני אך גם הוא מבוסס הורמונים הינו המדבקה העורית השבועית. מדבקה זו משחררת אל העור הורמונים במינונים נמוכים, הנספגים בדם ולמעשה מבצעים פעילות דומה להורמונים שבגלולות. שני אמצעי מניעה נוספים שאינם כוללים הורמונים הינם אמצעים מכניים פנימיים, ביניהם הדיאפרגמה והספוגית, אך לשניהם אחוזים נמוכים יותר במיעת הריון.

 

מה צריך לדעת לפני הבחירה באמצעי מניעה?

כדי שהגניקולוג יידע להתאים את אמצעי המניעה הטוב ביותר עבור הנערה עליה להצטייד בהיסטוריה הרפואית שלה ולדעת לענות על מספר שאלות. על הנערה והוריה להכיר את ההיסטוריה המשפחתית ולדעת האם אירעו מקרים של קרישיות יתר, שבץ מוחי וכו', זאת משום ששימוש באמצעי מניעה הורמונליים עלול להגדיל את הסיכון להיווצרות קרישי דם. במקרה זה ימליץ הגניקולוג על אמצעי מניעה אחר. לסוגיה זו מצטרפת גם שאלת העישון. באם הנערה מעשנת, חשוב לומר זאת לרופא, שכן גם עישון עלול להגביר סיכון לקרישיות יתר.

 

שאלה נוספת העשויה להישאל על ידי הרופא היא סוגיית הכאבים במהלך קבלת הוסת ומידת חומרתם. נערות ונשים רבות חוות כאבי מחזור קשים המלווים במקרים קיצוניים בחום, הקאות ואף עילפון. קרוב לוודאי שלנערות ולנשים הסובלות מכך ימליץ הגניקולוג להשתמש באמצעי מניעה הורמונליים המסייעים בהפחתת כאבי המחזור ואף על שימוש בגלולות ברצף. בנוסף, במידה והנערה מקבלת וסת באופן לא סדיר, יש לומר זאת לרופא בכדי שיוכל להתאים לה אמצעי מניעה מתאים שיאפשר קבלת וסת באופן תקין ומחזורי.

 

ידע, שיתוף, פתיחות ושקיפות יאפשרו לגניקולוג להתאים עבור הנערה את אמצעי המניעה הטוב ביותר. חשיבות הביקור אצל הגניקולוג היא רבה עבור הנערה הצעירה, ואין להימנע ממנה. במקרים בהם המבוכה רבה והנערה חוששת מהמפגש ניתן לקבוע את הפגישה הראשונה עם גניקולוגית, וכן לבקש שלא תתבצע כל בדיקה שהיא. פתיחות בנושא כבר בגיל צעיר תגדיל את תחושת הנוחות בביקורים אצל גניקולוג בעתיד ותבטיח את בריאותה של הנערה.

 

הכותבת היא מומחית לגניקולוגיה





לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
להבטיח הריון בלתי רצוי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים