שתף קטע נבחר

מה לעזאזל זה כלבוטק?

מי המציא את השם "ארץ נהדרת" (רמז: לא מישהו מהצוות), מאיפה הגיעה ההשראה ל"היי גיא" של גיא פינס, ועל מה ויתר רפי גינת בשביל השם "כלבוטק"? הסיפורים מאחורי השמות של תוכניות הטלוויזיה

השלב האחרון ביצירתה של תוכנית טלוויזיה הוא השם שלה, אך הוא הראשון שייצג אותה, הוא הכותרת שלה, הקשר לצופים. האם מציאת שם היא תהליך ממושך שמצריך את מיטב המוחות, או שמדובר בפרט זניח, שלא מקדישים לו יותר מדי מחשבה? תלוי את מי שואלים. יש כאלה שמספרים על ישיבות שעסקו אך ורק בדבר אחד, ויש כאלה שלא מבינים על מה כל הרעש. כך או כך, שמות תוכניות הטלוויזיה הישראליות הפכו לדיירי קבע בלקסיקון שלנו - ומאחורי כל שם ישנו סיפור. 

 

 

"ארץ נהדרת": הפרחים לדנה

לפני 11 שנה (בערך) ניסו קברניטי הזכיינית קשת ויוצרי הסדרה לבחור שם לתוכנית שהפכה לימים לסאטירה המצליחה בישראל. הפיילוט שלה אגב, נקרא "הלהקה", אבל לכולם היה ברור שמדובר בשם זמני. אולי בגלל הסרט המיתולוגי, או סתם כי אין בו אמירה.

 

"מי שהמציאה את השם היתה דנה מודן", מספר ל-ynet המנחה אייל קיציס. מודן היתה אז אשתו של מולי שגב, יוצר ועורך התוכנית. "היו לנו מלא ישיבות שלא הניבו כלום", נזכר שגב, "ניסינו כל מי שמות שיתחברו עם יום שישי, אבל בגלל שזכייניות ערוץ 2 מחליפות ימים אז זה ירד מהפרק. לפנינו היתה 'רק בישראל' ורצינו להמשיך עם הקו הזה. בסוף, בערב אחד בבית, השם הזה עלה, ורצנו איתו. הזכויות בעצם הן של דנה מודן ובנימין נתניהו. דנה בחרה אותו בימי קמפיין הבחירות של נתניהו מול פרס, שם הוא השתמש ב'יש לנו ארץ נהדרת', וזה מתכתב עם זה".

 

"הזכויות הן של דנה מודן ובנימין נתניהו" ()
"הזכויות הן של דנה מודן ובנימין נתניהו"
 

שיחה עם האקסית של שגב העלתה שגם הוא כנראה לא באמת יודע מה היתה ההשראה לשם של הבייבי שלו. "זה היה נורא מזמן", אומרת דנה מודן, "אבל אני זוכרת שבחרתי את השם בגלל השיר של יורם גאון. זה סתם משהו שעלה לי פתאום אחרי אינספור שמות גרועים, ואז היתה ישיבה בקשת, והחליטו ללכת על זה".

 

"מצב האומה": אנשים רציניים

לעומת "ארץ נהדרת", למתחרה מבית רשת "מצב האומה" היה רעיון ברור מלכתחילה לגבי סגנון השם. "היתה רשימת שמות", מספר גורם בתוכנית, "שמתוכם בחרנו את 'מצב האומה', אני אפילו לא זוכר מי המציא – לדעתי זה בא מהמחלקות הפנימיות של רשת".

 

"מצב האומה". בחרו מתוך רשימת שמות (צילום: טל גבעוני) (צילום: טל גבעוני)
"מצב האומה". בחרו מתוך רשימת שמות(צילום: טל גבעוני)
 

אחת האופציות לשם התוכנית היה "דו"ח מצב", מה שממחיש את הסגנון שאליו כיוונו. "רצינו שם נורא רציני", מוסיף הגורם, "ליאור שליין כל הזמן שואל את הפאנל שאלות רציניות והם עונים לו בסוג של רצינות, והבדיחות הן כדרך אגב. מההתחלה ידענו שזה הכיוון שאנחנו רוצים. וזה בא לידי ביטוי גם בשם – בגלל זה הוא כל כך רציני".

 

"כלבוטק": כלכלה להמונים

אולי התוכנית הוותיקה ביותר בטלוויזיה - כבר 40 שנה - וכיאה, גם בעלת הסיפור המעניין ביותר. מי שאחראי על השם המיתולוגי הוא המפיק חנינא אמוץ ז"ל, שעבד בקול ישראל ובערוץ הראשון. "היתה לנו תוכנית כלכלה ברדיו שנקראה 'על מספרים ואנשים'", מספר המגיש הראשון של כלבוטק, דניאל פאר, עוד מימיה בערוץ הראשון. "חמינה רצה שנעשה תוכנית על כלכלה גם בטלוויזיה, אבל כזאת שתדבר לעם, בפשטות. ממש כלכלה להמונים. טק או טקה פירושה בלטינית מחסן וכלבו, כלומר שידבר לכל העם ושיעסוק בהרבה נושאים. בהמשך זה ממש התאים לנו".

 

"כלבוטק". הערוץ השתנה, השם נשאר (צילום: סיון פרג') (צילום: סיון פרג')
"כלבוטק". הערוץ השתנה, השם נשאר(צילום: סיון פרג')
 

בהמשך החליף את פאר רפי גינת, שעבר עם התוכנית כמה גילגולים עד שהגיע לערוץ 10. "כשהתוכנית עברה לגינת", מספר פאר, "רשות השידור חתמה איתו על חוזה שהוא יעשה מהדורה חדשה, אבל ועד העובדים התנגד. גינת אמר שהוא מוכן לוותר על הפיצויים שלו – רק שיתנו לו את השם 'כלבוטק', ונתנו לו".

 

"ערב טוב עם גיא פינס": בלי אבק כוכבים

השם "ערב טוב עם גיא פינס" לא מרמז על תוכנה של התוכנית, ויכול היה להיות גם שמה של תוכנית מדע: אין בו שום רמז לכוכבים, לעולם הבידור ולמאחורי הקלעים.אלא שפינס וחבריו, שהקימו את התוכנית לפני יותר מ-13 שנים, ידעו בדיוק מה עושים. כשישבו וחיפשו שמות לתוכנית, הוצעו להם, כך מספרים גורמים במערכת, שמות כמו"מילקשייק", "כוכב", "ניצוצות" וכדומה. אך פינס רצה שם אחר – פשוט יותר. לעזרתו גויס הפרסומאי דאז גדעון עמיחי, שהציע את "ערב טוב עם גיא פינס", לא לפני שאמר: "אם זה יעבוד – במילא כולם יקראו לזה גיא פינס. ואם לא יעבוד – אז מה זה משנה איך יקראו לתוכנית"?

 

גיא פינס. לא רצה להנחות את "מילקשייק" (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
גיא פינס. לא רצה להנחות את "מילקשייק"(צילום: שאול גולן)
 

ואיך נולד ה"היי גיא" המפורסם? דווקא מרפי רשף. המפיקה הוותיקה איריס גינדי, שעובדת עם פינס מיומו הראשון בטלוויזיה, מעלה זיכרונות: "רצינו משהו שיהיה מזוהה איתנו, להיט נורא גדול כזה. ואז היו את הראיונות של רפי רשף שכולם אמרו לו 'שלום רפי'. בישיבה שעשינו מישהו הציע שנעשה 'היי גיא'. התחלנו בראיונות ככה – גיא היה פונה והיה אומר להם שלום, והם היו מחזירים לו 'היי גיא', זה לא שביקשנו מהם לעשות את זה".

 

"אולפן שישי": פשוט מותג

אחת מתוכניות האקטואליה המצליחות על המסך היא בעלת השם הפשוט ביותר. שלום קיטל, שהיה מנכ"ל חדשות 2 כשהתוכנית עלתה לאוויר אי שם ב-1998, לא זוכר שנעשתה אפילו ישיבה כדי למצוא את השם המתאים. "אני חושב שאני המצאתי, אבל לא בטוח", הוא מספר. "לנו היה חשוב התוכן, יותר מאשר השם. אין לי אפילו זיכרונות מיוחדים איך הוא צץ. השם אומר בדיוק לצופה מה הוא הולך לראות – אולפן ביום שישי. ככה, פשוט. רוב תוכניות האקטואליה של ערוץ 2 קרויות בשמות פשוטים: 'שש עם', 'פגוש את העיתונות', 'סדר עולמי'. אני לא חושב שמדובר בשם ישן, זה כבר הפך למותג".

 

"המעגל עם דן שילון": בחירת הצופים

אחד המקרים הבודדים שבהם העם הוא זה שבחר את השם, ובלי להתכוון בכלל. התוכנית עלתה לאוויר בתחילת שנות ה-90 בשם "בשידור חי עם דן שילון", כאשר שידור חי של תוכניות אירוח היה נדיר. "אני המצאתי את השם", מספר המגיש דן שילון, "זה היה נורא לא מובן מאליו לשדר בשידור ישיר, ועוד שזמרים יגיעו וישירו בחי מול המצלמות".

 

דן שילון והמעגל. ויתר על השידור החי (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
דן שילון והמעגל. ויתר על השידור החי(צילום: גיל יוחנן)
 

אלא שהשם לא היה ממש קליט עבור הצופים בבית, ואלה החליטו פשוט לקרוא לתוכנית "המעגל". כששילון עצמו שב למסך אחרי 13 שנים, עם אותה תוכנית בדיוק, המעגל היה אותו מעגל, הצוות היה אותו צוות רק השם שונה ל"המעגל". "קלטנו שהקהל התרגל לשם 'המעגל' ולא היתה סיבה להחזיר את 'בשידור חי'", אומר שילון, "אנשים הרגישו שזה השם, וככה היה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סיון פרג'
"כלבוטק". פיצויים תמורת השם
צילום: סיון פרג'
לאתר ההטבות
מומלצים