שתף קטע נבחר

יעלון: "דמוקרטיה? שלום עכשיו? לא עובד"

בשבוע החולף נחשפו עמדותיו האמיתיות של שר הביטחון בנוגע למו"מ המדיני, למתווך האמריקני ולשותפים הפלסטינים. היום הזהיר מפני מי ש"רוצים דמוקרטיה עכשיו, רוצים שלום עכשיו" במדינות ערב, ופסק: "זה לא עובד"

שר הביטחון משה יעלון התייחס לתמורות שהתחוללו במזרח התיכון והבהיר כי ישראל אינה חוששת מהליכי הדמוקרטיזציה שלהן, אך המהפכות בקרב שכנותיה מחייבות להיזהר מפטרוניות וגם מ"תופעות שמתבססות על בורות, על אי הכרת השכנות במזרח התיכון". הוא הזהיר מפני מי ש"רוצים דמוקרטיה עכשיו, רוצים שלום עכשיו" במדינות השכנות, ופסק: "זה לא עובד". את הדברים אמר הבוקר (ג') בכנס של המכון למחקרי ביטחון לאומי בתל אביב. צפו בשידור החי:

 

 

יעלון ציין כי "הטעות המערבית החדשה היא דמוקרזיטציה על ידי בחירות. ראינו את נסיון חמאסטן בעזה ובמצרים, העם הפיל שם את האחים המוסלמים. צריך להיזהר מנאיביות, אולי מנטייה אחר משאלת הלב או רצון של 'פתרון ועכשיו, אין לנו זמן'. רוצים דמוקרטיה ושלום עכשיו - זה לא עובד. אנחנו מסתכלים לטווח ארוך".

 

על המו"מ המדיני אמר כי היחס לישראל בעולם מושפע מ"מסע דה-לגיטימציה המבוסס על נראטיב פלסטיני שקרי". הוא טען נגד המכנים את שלטון ישראל בשטחים אפרטהייד - "אם זה אפרטהייד, למה אפריקנים באים הנה? מספיק עם השקרים. אמרנו שאנחנו לא רוצים לשלוט בהם. הייתי מפקד יהודה ושומרון ב-1993-2, תמכתי באוסלו ועד היום חיי-אדם מבחינתי קדושים מאדמה. אבל מי שאומר היום, 'תצאו משם וזה יביא אתכם למנוחה ולנחלה', אני יכול להוכיח לו שהוא טועה".

 

הכלכלה - שחקן משמעותי

את 2013 ציין שר הביטחון כשקטה במיוחד, שנה שבה ישראל לא נדרשה לצאת לשום מבצע צבאי. "אנחנו מתבססים על ידע וניתוח, בלי להיות נאיבים, בלי להשלות את עצמנו, בלי ללכת אחר נטיות הלב וגם בלי פטרוניזם. ההסתכלות העמוקה על התפתחות כלכלית והיכולת להשפיע על כלכלה גלובלית היא שתאפשר שינוי". הוא ציין כי "העם הפך לשחקן משמעותי. יש ערוצי תקשורת ורוח פרצים של רעיונות שמשפיעה על העם, וזה יוצא לרחוב. הכלכלה הייתה הגורם המניע להוציא את האנשים לרחוב. איראן מדברת עם 'השטן הגדול' מבחינתה, אמריקה, ממניע כלכלי. זה מפתח להבנת ההתפתחויות במזרח התיכון". 

 

מצרים. 3 שנים למהפכה (צילום: AP) (צילום: AP)
מצרים. 3 שנים למהפכה(צילום: AP)

איראן. המניע הכלכלי גובר, הטרור הפך נסתר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
איראן. המניע הכלכלי גובר, הטרור הפך נסתר(צילום: רויטרס)
 

הוא הזהיר מפני המגמה של ארה"ב "להתרחק מאזורי סכסוך. היא לא נלהבת לשמש השוטר של העולם, וכמעצמה היא מאותגרת בסוריה על ידי רוסיה, או סין ואסיה. אבל אין מישהו שרוצה בכלל להיכנס לנעליה. צריך להסתכל על העובדה שארה"ב הופכת פחות תלויה באנרגיה של המזרח התיכון, לטוב ולרע. ייתכן שתוריד פרופיל או להיפך".

 

יעלון הזהיר כי האלמנט הטרוריסטי של המשטר האיראני נעלם מעיני העולם. "לא מדברים על הטרור שהיא מזינה בעיארק ובסוריה ובג'יאהד האיסלאמי בעזה. שאיפתם לא השתנתה - הקמת החליפות האיראנית השיעית. הם מתעתעים במערכת הבינלאומית. משטר משיחי אפוקליפטי ששולל את זכות הקיום של ישראל - וזהו האיום מספר 1 על האזור והעולם".

 

לפני כשבוע חוללו דבריו של שר הביטחון סערה, כיוון שהתבטא נגד מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, וכינה אותו "משיחי ואובססיבי". לגבי יו"ר הרשות צפה השר כי "אבו מאזן חי וקיים על חרבותינו. ברגע שנעזוב את יהודה ושומרון הוא גמור. למעשה, כל החודשים האחרונים לא מתקיים משא ומתן בינינו לפלסטינים - אלא בינינו לאמריקנים. הדבר היחיד שיכול 'להציל' אותנו הוא שג'ון קרי יזכה בפרס נובל ויניח לנו במנוחה". בהמשך נדרש יעלון להתנצל בפני הממשל על דבריו. 

 

בכנס ישודר ראיון מצולם שנערך עם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן. הוא הסביר כי הוא מצפה שהמשא ומתן המדיני יסתיים כך שיאפשר תקופת מעבר הגיונית עד להסכם הקבע - של שלוש שנים, ובמהלכן יפקח נאט"ו על מימוש הסכם בשטח. עוד הבהיר: "אני מוכן לפגוש את נתניהו בכל עת".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
השר יעלון
צילום: מוטי קמחי
מומלצים