שתף קטע נבחר

המחבלים בכלא לומדים בסתר עם ד"ר ברגותי

ישראל הפסיקה לאשר לימודים אקדמיים - אז האסירים הביטחוניים עושים זאת בעצמם, מסביר השר לענייני אסירים ברשות. מרואן ברגותי, שקיבל בכלא דוקטורט מאוניברסיטה מצרית, מעביר קורס ב"לימודי ישראל"

ג'מאל אבו מוחסין היה הסטודנט הפלסטיני הראשון בכלא, אחרי שהורשע ברצח שלמה יחיא בן ה-76 ביישוב קדימה ב-1991. כעת, המחבל המשוחרר מתחיל פרק חדש בחיים, מצויד בשני תארים אקדמיים - שאותם רכש מאחורי הסורגים.

 

עוד בחדשות:

חורף לרגע: צפו בחרמון נצבע לבן

כבאיות מיושנות, ג'יפים חדשים לפיקוד

 

אבו מוחסין הוא אחד ממאות הפלסטינים שניצלו את הזמן בכלא להשכלה גבוהה. התוכנית התנהלה בתמיכת שב"ס עד ל-2011, אז הוטלה שורת מגבלות על האסירים הביטחוניים. מאז, אסירים ארגנו בעצמם בחשאי קורסים, בגיבוי אוניברסיטאות בגדה המערבית ובעזה. כך אמרו לסוכנות AP גורמים פלסטיניים רשמיים.

"בלי הלימודים, הנשמה שלי הייתה מתה" (צילום: AP) (צילום: AP)
"בלי הלימודים, הנשמה שלי הייתה מתה"(צילום: AP)

האסיר הפלסטיני המפורסם מכולם, מרואן ברגותי, מעביר בעצמו קורס לתואר שני ב"לימודי ישראל". אבו מוחסין היה אחד מהסטודנטים שלו. הלימודים, הוא אומר, סייעו לו לעבור 23 שנים בכלא, שהסתיימו בחודש שעבר בפעימה השלישית של שחרור המחבלים במסגרת המשא ומתן המדיני.

 

"כשמצאתי את עצמי במאסר עולם, עמדו בפניי שתי אפשרויות", אומר המחבל הפלסטיני המשוחרר, בן 42, בביתו שבעיירה טובאס, צפונית-מזרחית לשכם. "או שאייצר לחיי משמעות או שאבזבז אותם ואת המוח שלי מאחורי סורגים".

 

הוא בחר ללמוד היסטוריה, בהמשך שפות וכתיבה ואז מדעים וכלכלה, לפני שהשלים תואר ראשון במדעי המדינה - בתוכנית לימודים מרחוק של האוניברסיטה העברית בירושלים. אחר כך הוסיף תואר שני מאוניברסיטת אל-קודס הפלסטינית.

"כתבתי נגד הציונות וקיבלו את הטיעונים שלי" (צילום: AP) (צילום: AP)
"כתבתי נגד הציונות וקיבלו את הטיעונים שלי"(צילום: AP)

"למדתי על התנועה הציונית מנקודת מבט ציונית, אבל לא הייתה כל אפליה כלפינו כסטודנטים. כתבתי עבודות לאוניברסיטה שבהן ביקרתי את התיאוריה הציונית והם קיבלו את הטיעונים שלי", אומר אבו מוחסין. "רציתי להבין הכול בחיים ולהפוך את החיים הממושכים שלי בכלא למשמעותיים. אחרת, הנשמה שלי הייתה מתה".

 

"כמו שהנרצחים לא לומדים, שהם לא ילמדו"

לראשונה הוצעו קורסים אקדמיים לאסירים בתחילת שנות ה-90, בעקבות שביתת רעב של שבועיים. נכון להיום, לפי פעילי זכויות למען האסירים, כמה מאות מבין כ-5,000 אסירים ביטחוניים לומדים לתואר בכלא.

 

רב-גונדר בדימוס אורית אדטו, לשעבר נציבת שב"ס, מזכירה שאסירים פליליים ברחבי העולם רשאים ללמוד, אבל כשמדובר באסירים שמעורבים באלימות על רקע לאומני, ישראל יחסית מתירנית. "האסירים בישראל נהנים מתנאים טובים מעל ומעבר לכל מקום אחר בעולם", היא אומרת. "זה חלק מהגישה ההומנית הישראלית, שגם לאסירים יש זכויות. הפעילים הפלסטינים חושבים אחרת, וארגנו שורת שביתות רעב במחאה על תנאיהם.

 

תחת פיקודה של אדטו הלימודים היו בעברית בלבד, כדי לאפשר פיקוח, וכן לא הותרו תחומים שהוגדרו מסוכנים - כמו פיזיקה, כימיה ולאומיות. היתרון, לדברי נציבת שב"ס לשעבר, היה שאסירים שהשתחררו ועברו לעמדות כוח בפוליטיקה הפלסטינית שלטו בעברית והכירו את החברה הישראלית - מה שסייע לשיחות השלום.

אבו מוחסין כתב עבודה על מלחמת לבנון השנייה (צילום: AP) (צילום: AP)
אבו מוחסין כתב עבודה על מלחמת לבנון השנייה(צילום: AP)

ראש ארגון נפגעי הטרור "אלמגור", מאיר אינדור, מתנגד להתרת כל לימוד בכלא. זהו מסר שגוי שפוגע בהרתעה הישראלית, הוא אומר. "העיקרון בסיסי: כמו שהנרצחים לא יכולים ללמוד, גם שהרוצחים לא יורשו ללמוד. אנחנו צריכים להעביר מסר לכל מי שמחכים בתור לחיים הטובים בכלא הישראלי".

 

הפחתת הזכויות לאסירים ב-2011 באה על רקע המשך שביו של גלעד שליט. הן לא הוחזרו אחרי העסקה שהובילה לשחרורו. 

 

לתת תקווה

לפי האסירים, הם מצאו דרכים עוקפות. השר לענייני אסירים ברשות הפלסטינית, עיסא קראקע, אומר שכרגע הם "לומדים בסתר" בתיאום עם האוניברסיטאות הפלסטיניות. "חינוך הוא זכות בסיסית לאסיר, וכאשר ישראל מונעת את הזכות הזו אנחנו חייבים למצוא דרך לאפשר לאנשינו את ההשכלה הראויה", הוא טוען. "עם השכלה, אסירים מרגישים שהם בני אדם. הם חשים תקווה לגבי החיים, ומרוויחים מהתקופה האינסופית בכלא - הופכים משהו שלילי למשהו חיובי".

מרואן ברגותי. מנהיג, מחבל, מרצה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מרואן ברגותי. מנהיג, מחבל, מרצה(צילום: גיל יוחנן)

אבו מוחסין (במרכז). "צריך לנסות לפעול כמו גנדי ומנדלה" (צילום: AP) (צילום: AP)
אבו מוחסין (במרכז). "צריך לנסות לפעול כמו גנדי ומנדלה"(צילום: AP)
לברגותי, ממנהיגי האינתיפאדה השנייה שנידון לחמישה מאסרי עולם בגין אחריותו לרצח ישראלים,

 יש דוקטורט מהאוניברסיטה המצרית שאותו השלים ב-2010 - מה שמאפשר לו עקרונית ללמד קורסים ברמה אקדמית בכלא. בשב"ס אמרו שלא ידוע על העברת חומרי לימוד באופן בלתי חוקי לאסירים, אך ציינו שאין כל מגבלה שמונעת מהם ללמוד בינם לבין עצמם.

 

אז מה יעשה עכשיו האסיר המשוחרר? אבו מוחסין החל לחפש עבודה. הוא מסרב לענות לשאלה אם הוא מתחרט על מעשה הרצח שביצע, אבל אומר שההשכלה שרכש בכלא שינתה את תפיסת עולמו. "סכסוכים אסור לפתור רק בכוח צבאי. נלחמנו עשרות שנים, ועכשיו אנחנו צריכים לחשוב על דרכים אחרות לשחרר את האדמה שלנו", גורס אבו מוחסין. "האו"ם יצר את ישראל והוא צריך ליצור גם את פלסטין. יש את הניסיון של גנדי בהודו ושל מנדלה בדרום אפריקה – צריך לנסות גם את הדרכים האלו".

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הידיעה השתתף רענן בן צור
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
אחת מהעבודות שכתב אבו מוחסין
צילום: AP
צילום: AP
אבו מוחסין (משמאל). מסרב להתחרט על הרצח
צילום: AP
צילום: AP
מרואן ברגותי. ד"ר מאוניברסיטת מצרים
צילום: AP
מומלצים