שתף קטע נבחר

איך נקבעו מספרי הזהות שלנו?

פעם הייתה ספרה שונה לעולים חדשים. היום הכול מתחיל ב-2 או 3. אז למי שנולד לידי בבית החולים מספר עוקב? ולמה צריך ספרת ביקורת? התשובות

תשע ספרות. כל יום הן רודפות אותנו בנבכי הבירוקרטיה הישראלית - אבל איך הן נקבעות? מה מרכיב את מספר הזהות הישראלי, שמלווה אותנו מלידה? בין שאתם משתתפים בניסוי מעורר המחלוקת של המאגר הביומטרי ובין שלאו - המספר נשאר אותו המספר. אז מה הסיפור מאחוריו? כמה שאלות ותשובות.

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

הזיהוי שלנו בצורת מספרי זהות קיים כמספר שנות קיומה של המדינה, אבל עבר כמה גלגולים עד שהתקבל פורמט תשע הספרות המוכר לנו כיום. במרבית שנות המנדט הבריטי לא הונהגו תעודות זהות לתושבים, אבל החל מסוף שנות ה-30 הונפקו תעודות לכל תושבי הארץ, כולל תמונה, פרטים מזהים ומספר סידורי, אך לא מספר זהות.

 

מספרי הזהות נקבעו לראשונה במפקד האוכלוסין הראשון, שנערך ב-8 בנובמבר 1948. "באותו היום הוטל עוצר בית במדינה כדי שניתן יהיה לפקוד כמה שיותר תושבים", אומר אלי לוי, מנהל תחום מרשם ודרכונים ברשות האוכלוסין וההגירה. "רק ביום זה התחילו להנפיק מספרי זהות, שלפני כן לא היו קיימים בישראל".

 


 

מי היה האזרח מספר 1?

במפקד של 1948 נרשמו כל תושבי ישראל ששהו בארץ. אף על פי שאין רקורד של האדם הראשון שנפקד, מספר הזהות הראשון שהונפק הוא 00001, והיום רשום כ-000000018 (ספרת הביקורת שנוספה בהמשך היא 8). לפי רשות האוכלוסין וההגירה היא שייכת לאדם שהתגורר במגדל העמק, אך איננו בין החיים עוד.

 

הסדר עוקב או אקראי?

מאז המפקד הראשון מספרי הזהות נקבעים לפי סדר עוקב. החל מ-1948 ועד שנות ה-60 הונהגו מספרי זהות בני חמש ושש ספרות. "בשנות ה-50 ותחילת שנות ה-60 גדלו מספרי הזהות לשבע ספרות עם ריבוי האכולוסייה", אומר לוי, "באותן שנים הוסיפו קידומת סדרה לכל מספר בצורת אותיות מא' עד ז'.

 

"כעבור כמה שנים הומרו האותיות למספרים לפי גימטריה, אבל היו שנים שחלק מהמספרים כללו קידומת סדרה באותיות וחלק קידומת סדרה בספרות. בתחילת שנות ה-80 גדלו מספרי הזהות לשמונה ספרות בתוספת ספרת ביקורת, סך הכול תשע ספרות. למי שהיו מספרים ללא קידומת סדרה עוד מהשנים הראשונות הוסיפו אוטומטית את הקידומת 00".

 

תעודה ישנה עם אות במקום ספרה ראשונה (צילום: דוברות רשות האוכלוסין וההגירה) (צילום: דוברות רשות האוכלוסין וההגירה)
תעודה ישנה עם אות במקום ספרה ראשונה

 (צילום: דוברות רשות האוכלוסין וההגירה) (צילום: דוברות רשות האוכלוסין וההגירה)
(צילום: דוברות רשות האוכלוסין וההגירה)

מה אומרת הספרה הראשונה?

המספר כיום מורכב מתשע ספרות, השתיים הראשונות מתוכן הן "קידומת" הסדרה. "היום רשות האוכלוסין וההגירה מקצה מספרי זהות בסדרות שמתחילות בספרות 2 ו-3", אומר לוי, "אבל מ-1948 ועד 1987, ספרת קידומת הסדרה של כל מספר זהות החלה ב-0 משמאל. רוב מספרי הזהות של ילידי שנות ה-60 החלו ב-05. מספרי ילידי שנות ה-70 התחילו ב-02 או 03. מספרים שהחלו ב-08 היו תושבי מזרח ירושלים (לפי המפקד שאחרי הסיפוח ב-1967), ואילו כיום מספרם כשל כל אזרח. אלה שהתחילו ב-01 היו אז עולים חדשים", הוא מסביר.

 

בשנות ה-80 מספרי הזהות ניתנו מהסדרות שהיו קיימות עד אז ושהחלו ב-02, 03, 04, 05, 06. אבל כשהמלאי של מספרי הקידומת שהתחילה ב-0 החל להתמעט, במהלך שנות ה-80 דילגו על 1 ועברו לספרות הסדרה שמתחילות ב-2 וב-3. הייתה תקופה בעשור זה שבה נופקו שלוש ספרות סדרה במקביל (מתחילות ב-0, מתחילות ב-2 ומתחילות ב-3). מ-87' כבר אין יותר מספרי זהות שמתחילים ב-0.

 

לעולים יש מספרים אחרים?

מי שנולד במדינה אחרת מגיע לישראל עם אשרת עולה שקיבל מהנציגות במדינת המוצא ונרשם כעולה, מקבל את מספרו ממשרד הקליטה, שמקבל מרשות האוכלוסין וההגירה סדרה של מספרי זהות עוקבים (כמו בתי החולים). עד אמצע שנות ה-80 קיבלו העולים מספרים מהסדרה שמתחילה ב-01, כיום מספרי הזהות שניתנים לעולים הם מסדרה 3, כמו של ילידי הארץ.

 (צילום: נועם מושקוביץ ) (צילום: נועם מושקוביץ )
(צילום: נועם מושקוביץ )
  

גם מי שפונה ללשכות רשות האוכלוסין וההגירה בבקשה לקבל מעמד בישראל ממלא טופס שעליו מוטבע מספר זהות, ללא כל אפיון שונה מהנולדים בבתי החולים.

 

איך מחולקים המספרים בבתי החולים?

שש הספרות הבאות במספר הזהות הן מספרים עוקבים בסדר עולה. איך נקבע מספרו של כל אדם? "אנחנו מעבירים לבתי החולים הודעות לידה על פי חוק", אומר לוי, "בכל הודעת לידה מודפס מספר זהות קבוע, ובכל פנקס ישנם 25 מספרי זהות שרצים זה אחרי זה. כל בית חולים מקבל אספקת פנקסי הודעות לידה לפי מספר הלידות שהיו בו בשנה הקודמת".

 

בהודעת הלידה שניתנת לבתי החולים על-ידי רשות האוכלוסין מוטבע מספר זהות של הנולד שניתן לו מיד עם לידתו. בית החולים משלים בהודעת הלידה את הפרטים על הנולד והוריו. כך שמי שנולד לידכם בבית החולים נושא כנראה מספר עוקב למספרכם.

טופס ניתן להורים הטריים. נשלף מהפנקס (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
טופס ניתן להורים הטריים. נשלף מהפנקס(צילום: עידו ארז)

ברכה עטרי בבית החולים מאיר. אצלנו אין "מספר מקומבן" (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
ברכה עטרי בבית החולים מאיר. אצלנו אין "מספר מקומבן"(צילום: עידו ארז)
בית החולים מאיר בכפר סבא הוא הראשון בארץ שהפעיל משרד נייד, מאז שנת 2000, שבמסגרתו מגיע צוות הרישום עד למיטת היולדת ושם מעניק לה את ספח הודעת הלידה עם מספר הזהות החדש של תינוקה. ברכה עטרי, ראש צוות מיון נשים ויולדות בבית החולים מאיר, שאחראית בין היתר על מסירת הודעות הלידה עם מספרי הזהות החדשים להורים הטריים, מתארת את התהליך: "אנחנו מקבלים את פנקסי הודעות הלידה במספרים עוקבים פעם או פעמיים בשנה. תינוקות שנולדים זה אחרי זה תמיד יקבלו מספרים עוקבים. כשנולדים תאומים ושלישיות, תמיד יהיו להם מספרים עוקבים.

 

"בכל פנקס יש 25 הודעות ל-25 ילדים. בחודש ממוצע יש לנו 600 עד 650 לידות. המספרים לא ניתנים לפי בקשת ההורים, אלא חייבים להיות מונפקים מתוך הפנקס. יש הורים שזורקים כבדיחה 'אולי תתני לבן שלי מספר טוב', אבל אי-אפשר לתת מספרים כבקשתך, כל ילד עם מספר המזל שלו - מה שיוצא לו, וזו הדרך הנכונה".

 

עטרי מספרת על בקשה מיוחדת שבה נתקלה לפני חודשיים: "אישה שעובדת בתפקיד מקביל לי בבית חולים אחר הגיעה אליי עם קובץ של מספרים מיוחדים שהביאה מהסדרות שקיבלו שם. המספרים היו כמו מה שמכונה 'מספר מקומבן' של טלפונים. היא רצתה שאתן אחד מהם לקרובת משפחה שלה שילדה אצלנו. אמרתי לה 'בחיים לא'. גם אם היה מדובר בבן של ראש הממשלה אני לא נותנת לפי בקשה, אלא נותנים לפי רצף קבוע מראש ולא קופצים ממספר למספר".

ההורים הטריים איתמר ואסנת מקבלים את הטופס מציפי שני (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
ההורים הטריים איתמר ואסנת מקבלים את הטופס מציפי שני(צילום: עידו ארז)

ציפי שני, מזכירה רפואית במיון נשים ויולדות ב"מאיר", המשחררת יולדות בפועל, מספרת: "ברגע שהתינוק נולד, אנחנו מקבלים הודעה על הלידה מחדר היולדות ואז מעניקים את המספר לתינוק בסדר רץ. כשאנחנו ניגשים להורים הטריים, מספרי הזהות כבר מוכנים מראש. לפעמים שואלים אותנו אם יש מספר מעניין, אבל כמובן שזה לא נתון לבחירה. יש כאלה שמוסרים לנו את שמות התינוקות בזמן השחרור ואז הם מקבלים את הספח לקחת איתם הביתה, אבל המתלבטים יצטרכו לגשת למשרד הפנים בהמשך". 

 

מה המשמעות של ספרת הביקורת?

הספרה התשיעית במספר הזהות היא ספרת ביקורת, שהוצגה לראשונה בתחילת שנות ה-80. היא נקבעת באמצעות אלגוריתם שמבצע חישוב מתמטי של כל שמונה הספרות לפי נוסחה אחידה, וממנו מתקבלת ספרת הביקורת.

 

איך מחשבים את ספרת הביקורת? להסבר המלא

 

לוי מסביר: "ספרת הביקורת נועדה לראות שזהו באמת המספר עצמו, שלא יהיה זיוף, שינוי או טעות של המספר. ספרת הביקורת מאפשר למחשב להתריע במקרים שבהם הוקלד מספר זהות של מישהו אחר".

 

שני מספרי זהות

"כשהייתי ילד", מספר לוי, "הייתה שמועה שמספר הזהות הראשון הוא זה שניתן לדוד בן גוריון,

 אבל בעבודתי גיליתי שזה לא נכון, לא הוא זה שקיבל את מספר הזהות הראשון. אחד הדברים המעניינים בהיסטוריה של מספרי הזהות הוא שהיו שנים שבהן התמודדנו עם תופעה שבה היו אנשים שנשאו שני מספרי זהות, בטעות או שלא בטעות, כלומר בזדון. למשל, העולים שהגיעו בשנות ה-50 וה-60 עלו לעתים פעמיים. פעם אחת הם קיבלו מספר זהות כשעלו בפעם הראשונה או במפקד, ואז עזבו וכשחזרו בשנית הם קיבלו מספר נוסף.

 

"בתחילת שנות ה-90, בימי העלייה הגדולה מברית המועצות לשעבר, עלינו על אנשים שעלו ארצה כמה פעמים, אפילו בכוונה, כדי לקבל כל מיני הטבות כמו סל קליטה. כיום זה לא יכול לקרות, כי כשעולה מגיע למשרד הקליטה, בודקים לו במקום אם כבר יש לו מספר".

 

בהכנת הכתבה השתתף איתי בלומנטל
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות רשות האוכלוסין וההגירה
פעם
צילום: דוברות רשות האוכלוסין וההגירה
צילום: עידו ארז
והיום
צילום: עידו ארז
מומלצים