שתף קטע נבחר

"מדאם Paris": מי תהיה ראשת העיר פריז?

לראשונה בתולדות העיר תיבחר לניהול העיר אישה. מי זו תהיה - הסוציאליסטית שנולדה בספרד ומכהנת כסגנית ראש העיר או השמרנית שרוכבת על גלי המחאה נגד הנשיא ומפלגתו, ונתמכת על ידי קרלה ברוני?

דרוש: מנכ"ל שינהל עיר בת שני מיליון תושבים, יעד תיירותי עולמי ובירת אופנה. ניסיון רלוונטי - יתרון. המודעה לא פונה לגברים. באביב הקרוב תבחר פריז ראש עיר חדש, שעל פי רוב הסיכויים, תהיה אישה - אשת עסקים סוציאליסטית עם פנקס אנשי קשר עבה מאוד וצבא מתנדבים או שמרנית צעירה ששיערה הגלי שנראה כאילו צויר על ידי האמן בוטיצ'לי ומשיכתה לניגון על נבל מסווה את שאיפתה להפוך יום אחד לנשיאת צרפת.

 

עוד חדשות בעולם:

השתכנע: ההצעה עבור הבת הלסבית בוטלה

מחקרים גילו: כל אחד הוא קצת ניאנדרטל

סיוט ברחוב: מאות נחשים מתים בבית המורה

 

שתיהן מעוניינות לרענן את "עיר האורות" ולהמציא אותה מחדש כיריבה הולמת ללונדון או לניו יורק, ובאותו הזמן לתקן עוולות עירוניות כמו מצוקת דיור ובעיית תחבורה. למרות הדמיון בין רצונות השתיים, קמפיין לוהט כבר החל שכולל הטחת האשמות בין המתמודדת אן הידלגו, סגנית ראש העיר המכהן, ויריבתה נטלי קוזסקו-מוריזט, בת טיפוחיו של הנשיא לשעבר ניקולא סרקוזי.

אן הידלגו, סגנית ראש העיר מהמפלגה הסוציאליסטית ()
אן הידלגו, סגנית ראש העיר מהמפלגה הסוציאליסטית

נטלי קוזסקו-מוריזט, שמרנית, מקורבת לסרקוזי ()
נטלי קוזסקו-מוריזט, שמרנית, מקורבת לסרקוזי
מי שתנצח בבחירות תהיה לאישה הראשונה שתנהל את פריז וכן הראשונה שתעמוד בראשות העיר בצורתה הנוכחית הקיימת מ-1977. תפקיד זה שימש כמקפצה של ז'אק שיראק לנשיאות המדינה. מעמד ראש העיר פריז מציע סמכויות אדירות לשינוי עתידה של אחר מהערים העתיקות והאהובות ביותר באירופה.

 

"הדבר החשוב ביותר בכל עיר עם היסטוריה רבת שנים כמו פריז הוא להפגין יכולת התאוששות ולהיות מהירה... לצפות מראש מה קורה ולהגיב", אומר ריקי בורדט, פרופ' ללימודים אורבניים בבית הספר לונדון לכלכלה. "יש תחושה שפריז עברה תקופה ממושכת באופן סטטי".

 

לאומה שהפוליטיקה בה נשלטת בעיקר על ידי גברים, המרוץ לראשות העיר שנשלט על ידי נשים גרר תשומת לב רבה. דיון טלוויזיוני שנערך ביום רביעי עסק גם הוא בשתי הנשים המתמודדות והצליח להסיט את השיח מהפרשייה הרומנטית של הנשיא פרנסואה הולנד.  

קוזסקו-מוריזט הייתה הדוברת שלו בקמפיין 2012. סרקוזי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קוזסקו-מוריזט הייתה הדוברת שלו בקמפיין 2012. סרקוזי(צילום: רויטרס)
שיעור האהדה הנמוך של הנשיא הסוציאליסט הולנד, לפני ואחרי שהוא נפרד מהגברת הראשונה בעקבות הרומן שהוא מנהל לכאורה עם השחקנית ז'ולי גאייה, עלול לפגוע בסיכוייה של הידלגו. עם זאת, הסקרים מראים דווקא שהיא מובילה, כשהיא נעזרת בפופולריות של הבוס שלה בעירייה.  

 

הידלגו, בת 54, משמשת מאז 2001 כסגנית קרת הרוח של ראש העיר ברטראן דלנואה. קוזסקו-מוריזט, בת 40, התפרסמה בתור הדוברת של סרקוזי בזמן קמפיין הבחירות שלו ב-2012 שנכשל - בעיני רבים - בשל השחצנות שלו.

 

מי יהיה חביב הבוהמה הבורגנית של העיר?

קמפיינרים סוציאליסטיים טוענים כי פריז הפכה למלאת חיים יותר בכהונתו של דלנאוה, שהיה ידוע בין היתר בהיותו אחד הפוליטיקאים המעטים בצרפת שיצא מהארון. שירות שיתוף האופניים שלו, "חוף הים" שנוצר בכל אוגוסט על גדות נהר הסיין והקצאת תקציבים לאמנויות - הפכו ללהיטים בקרב ה"בובוז" - הבוהמה הבורגנית של העיר.

"פריז נמצאת בתקופה סטטית. צריכה לזוז מהר יותר" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"פריז נמצאת בתקופה סטטית. צריכה לזוז מהר יותר"(צילום: AFP)

המרוץ דחק את הפרשייה הרומנטית של הנשיא מהחדשות (צילום: AFP, MCT) (צילום: AFP, MCT)
המרוץ דחק את הפרשייה הרומנטית של הנשיא מהחדשות(צילום: AFP, MCT)

אהדת הציבור לסוציאליסטית בשפל. הפגנה נגד הולנד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אהדת הציבור לסוציאליסטית בשפל. הפגנה נגד הולנד(צילום: AFP)
הידלגו, בת למהגרים שנולדה בספרד, מציגה עצמה כידיים שימשיכו את אותה המורשת. "פריזאים רואים בה כשירה ומתאימה לתפקיד, בעלת ידע רב בכל סוגיות העיר ומישהי שיש לה קשר אישי עם המקומיים", סבור פרדריק דבי מסוכנות הסקרים Ifop.

 

אך רחוק מהשאנז אליזה, מבתי הקפה המקסימים ומהגשרים המפורסמים, שוכנות הבעיות הגדולות של העיר. מצוקת דיור שמחמירה בגלל קנייני דירות עשירים מחו"ל ויותר מעשירית מהדירות בעיר ריקות משום שבעליהן מתלוננים שזכויות השוכרים מופרזות מדי.

 

אמנם לראש העיר אין סמכות מוניציפלית מעבר לקו החומות מהמאה ה-19, בפרברי העיר, שם חיים 6 מיליון תושבים - הידלגו תהיה חייבת לתקוף את הסוגיות הכוללות העלאת שכר הדירה, מערכת תחבורה ציבורית שמתקשה להתמודד עם האזורים העניים של העיר ובריחת מוחות מהעיר שנחשבה למעצמה כלכלית ויצירתית לעבודה בלונדון.

האליזה. קוזסקו-מוריזט שואפת להגיע אליו כנשיאה הראשונה של צרפת (צילום: EPA) (צילום: EPA)
האליזה. קוזסקו-מוריזט שואפת להגיע אליו כנשיאה הראשונה של צרפת(צילום: EPA)
זו בדיוק המורשת שקוזסקו-מוריזט מעוניינת לנצל לטובתה. כחברה במפלגת UMP של סרקוזי, ושההכרה הציבורית שלה מספיקה לכך שיקראו לה בראשי תיבות NKM, המועמדת מציגה עצמה כאבירת מעמד הביניים שתוכל להתמודד עם הפשע בעיר, תפתח חנויות ביום ראשון, תרחיב את שעות פעילות המטרו ותקרה את הכביש הראשי המקיף את העיר, "בולוואר פריפריק", שחוצץ בין פריז לפרבריה.  

 

ברוני לצדה, אך הסקרים לא מנבאים טובות

אך קוזסקו-מוריזט, ששורשיה פולנים-פטריקים ושהתדמית שהודבקה לה היא של מלכת הקרח, חוטפת ביקורות על כך שהיא פוליטיקאית אאוטסיידרית שמעוניינת במשרה רק כדי שתוכל להוות לה מקפצה לנשיאות צרפת - שאיפה שהיא טרם הכחישה.

קוזסקו-מוריזט תטפל בבעיית התחבורה?  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קוזסקו-מוריזט תטפל בבעיית התחבורה? (צילום: AFP)
  

תומכת בה. קרלה ברוני (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
תומכת בה. קרלה ברוני(צילום: Gettyimages)

קוזסקו-מוריזט גם לא מתביישת בכך. היא משחזרת בגאווה כיצד שיראק כינה אותה "כאב צוואר". "חולשתה העיקרית היא אי-יכולתה להסתיר עד כמה היא לא מחוברת לעיר פריז", טוען דבי. אך היא מצליחה להסוות את זה

בהדגשת סוגיות לאומיות כמו העלאת מסים ואבטלה - נושאים שהביאו למפלה בסקרי האהדה של הנשיא הולנד.

 

קוזסקו-מוריזט עשויה לנצל את אי שביעות הרצון מהמפלגה הסוציאליסטית. בהודעה שמסרה לרגל ראש השנה האזרחית אמרה כי בהנהגתה פריז תפסיק להיות "המעבדה של כל הניסויים הכושלים של הסוציאליסטיים". היא גם זכתה השבוע לסיקור חיובי בעקבות הודעת תמיכה של הזמרת והדוגמנית לשעבר שהתחתנה עם סרקוזי, קרלה ברוני.

 

החודש הראו סקרים כי הקואליציה השמאלנית של הידלגו זוכה לרוב של 54-52 אחוזים בסיבוב השני, מול רשימתה של קוזסקו-מוריזט. ראשת העיר החדשה תמונה על ידי 163 חברי מועצת העיר שנבחרו ממפלגות מקומיות מ-20 מחוזות העיר. הבחירות המתרחשות מדי שש שנים ייערכו בשני סבבים ב-23 וב-30 במרס.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים