שתף קטע נבחר

בהסכם: "פיצוי ליהודים שעלו מארצות ערב"

כך ייראה הסכם המסגרת: השליח האמריקני אינדיק אמר למנהיגים יהודים כי פרט לפיצויים לפליטים פלסטינים, יש לפצות גם יהודים שעזבו את בתיהם. הכחיש שטען שכ-80% מהמתנחלים לא יפונו. הסיפור המלא - הבוקר ב"ידיעות אחרונות"

השליח האמריקני לשיחות השלום בין ישראל לפלסטינים, מרטין אינדיק, הציג אמש (יום ה') את פרטי הסכם המסגרת בשיחת ועידה עם מנהיגים יהודים ונציגי ארגונים פוליטיים, דתיים וחברתיים בארה"ב. הוא חשף כי פרט לפיצויים לפליטים פלסטינים, תהיה בהסכם המסגרת גם התייחסות לזכותם לפיצויים של יהודים שעזבו את בתיהם במדינות ערב.

 

עוד בחדשות:

בתגובה לרקטה: צה"ל תקף יעדי טרור ברצועה

המדינה תסדיר בחוק פונדקאות בחו"ל

 

משתתפים בשיחת הוועידה ציינו כי אינדיק אמר שבין 75 ל-80 אחוז מהמתנחלים היהודים יוכלו להישאר במקומם במסגרת הסכם לחילופי שטחים בין ישראל לפלסטינים, שיתבסס על קווי ארבעה ביוני 1967. בשיחה עם "ידיעות אחרונות" הכחיש אינדיק כי נקב במספרים האלה בהקשר למשא ומתן המתנהל עכשיו.

 

מרטין אינדיק וג'ון קרי בביקור בישראל (צילום: Matty Stern/U.S. Embassy Tel Aviv) (צילום: Matty Stern/U.S. Embassy Tel Aviv)
מרטין אינדיק וג'ון קרי בביקור בישראל(צילום: Matty Stern/U.S. Embassy Tel Aviv)
 

 

לדברי משתתפים בשיחה, אינדיק הוסיף כי השאלה אם המתנחלים יוכלו להישאר תחת ריבונות פלסטינית תידחה להסכם הקבע. "למנהיגות הפלסטינית אין שום כוונה לעשות את פלסטין 'יודנריין' - נקייה מיהודים", אמר אינדיק.

 

בנוסף יכלול הסכם המסגרת שיציגו האמריקנים בשבועות הקרובים "הכרה בישראל כמדינת הלאום של העם היהודי ובפלסטין כמדינת הלאום של העם הפלסטיני". על פי ההסכם המתגבש, שפרטים ראשונים ממנו פורסמו אמש בערוץ 10, סידורי הביטחון יכללו יצירת אזור חיץ ביטחוני בין גבול הירדן והגדה עם גדרות חדשות, חיישנים ומל"טים, שיהיו המרכיב העיקרי בהוצאות האמריקניות להסדר השלום.

 

בשיחה אמר אינדיק כי הצדדים לא יופתעו מפרטי הסכם המסגרת הישראלי-פלסטיני שיוצג. הם יסכימו לפרטים, אבל לא יצטרכו לחתום על הסכם המסגרת ויוכלו אפילו להביע הסתייגות פומביות מחלקים בעיתיים מבחינה פוליטית. היעד האמריקני הוא להשלים הסכם שלום כולל בין ישראל לפלסטינים עד סוף 2014.

 

"רחוקים שבועות מהסכם מסגרת"

כמה ממשתתפי שיחת הוועידה אמרו שאינדיק נשמע "אופטימי ונינוח", ואמר כי "המרחק מהסכם מסגרת הוא שבועות ולא חודשים", ויהיו בו דברים המוסכמים על הצדדים "מבלי שהם יחתמו עליהם". לגבי פרטי ההסכם הדגיש אינדיק שהפרטים שיכללו בו תלויים במידת ההתקדמות של הצדדים בשיחות. "יהיו דברים שאנחנו נצטרך לומר כיוון שהמנהיגים לא יוכלו לומר עדיין", הבהיר אינדיק.

 

השליח האמריקני הדגיש כי המו"מ ענייני והצדדים מתקדמים. מזכיר המדינה ג'ון קרי נמצא בקשר הדוק עם בנימין נתניהו, ומשוחח איתו כמה פעמים בשבוע, ולפעמים אף כמה פעמים ביום. המסר של אינדיק היה שכדאי שהספקנים יתחילו להתייחס לשיחות ברצינות. קרי תדרך חברים בקונגרס על הסיוע האמריקני המיוחד לשלום, שיהיו בו הוצאות לסידורי הביטחון המיוחדים ופיצויים לפליטים הפלסטינים והיהודים.

 

הסכם המסגרת יעסוק בפיצויים לפליטים הפלסטינים, אבל לראשונה דובר גם על פיצויים לפליטים היהודים מארצות ערב. בהסכם המסגרת יעלה נושא ההסתה והחינוך של הפלסטינים לשלום. לעומתו יעסוק הסכם הקבע בהכרה הדדית, ביטחון, חילופי שטחים וגבולות, ירושלים, פליטים וסיום הסכסוך והתביעות. בנושאים הרגישים, כמו ירושלים, הנוסח בהסכם המסגרת יהיה מעורפל.

 

משתתף במפגש אמר כי אינדיק זעם על דבריו של שר הביטחון משה (בוגי) יעלון, שצוטטו ב"ידיעות אחרונות", לפיהם "הצעות הביטחון בהסכם לא שוות את הנייר שעליו נכתבו". אינדיק אמר כי אותם דברים "מעליבים מאוד" את גנרל ג'ון אלן, שעבד על ההסכם במשך חודשים.

 

אברהם פוקסמן, מנכ"ל הליגה למניעת השמצה וממנהיגי יהדות ארה"ב, השתתף בשיחת הוועידה. פוקסמן אמר ל-ynet כי "חשיבות התדרוך הטלפוני היא עצם קיומו. יש הרבה שמועות בשטח וכל מיני ספקולציות המעוררות חרדות בקרב הימין שישראל תוותר יותר מדי, ויש חשש בשמאל שישראל לא תיתן מספיק. המסר הוא שארה"ב אינה כופה הסדר על הצדדים אלא פועלת יחד עם ראש הממשלה נתניהו ואבו מאזן. המימשל מבין שהגיע הזמן גם לדיפלומטיה פומבית".

 

הסיפור המלא - הבוקר ב"ידיעות אחרונות"

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Matty Stern/U.S. Embassy Tel Aviv
מרטין אינדיק וג'ון קרי
צילום: Matty Stern/U.S. Embassy Tel Aviv
מומלצים