שתף קטע נבחר

גזור-הדבק: נולדו קופות מהונדסות גנטית

טכנולוגיה חדשה של שינוי DNA הביאה להמלטת התאומות נינגנינג ומינגמינג. המדענים חוגגים "עידן חדש של רפואה גנטית" שעשוי לסייע מול אלצהיימר ופרקינסון, בארגוני בעלי חיים מזועזעים: "לאסור הנדסה גנטית של קופים"

פריצת דרך בהתמודדות עם מחלות חשוכות מרפא או ניסוי אחד רחוק מדי בבעלי חיים? שתי קופות סיניות, נינגנינג ומינגמינג, הפכו לפרימטים המהונדסים גנטית הראשונים שנוצרו בטכניקת "גזור-הדבק". מדענים אמרו כי הטכנולוגיה יכולה להוביל לעידן חדש של רפואה גנטית ולסייע במלחמה במחלות כאלצהיימר ופרקינסון.

 

הטכנולוגיה החדשה שבה השתמשו החוקרים הסינים נקראת קריספ"ר-קאס9. ההליך המהפכני מאפשר לחוקרים לבצע פעולת "גזור והדבק" של DNA ביצורים חיים. המדענים השתמשו בו הפעם כדי לבצע מניפולציות על שני גנים של ביציות קוף מופרות, לפני שהשתילו אותן אצל קופות המשמשות כאמהות פונדקאיות.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

קבוצת המדענים מאוניברסיטת ננג'ינג, שפרסמה את המחקר במגזין "Cell", דיווחה כי קופות תאומות ממין מקוק ארוך זנב נולדו בעקבות ההפריה. בעיתון הבריטי "דיילי מייל" נכתב כי חמש קופות פונדקאיות איבדו את הוולד במהלך ההריון, ארבעה הריונות אחרים עדיין לא הסתיימו.

 

מדענים השתמשו בעבר בטכנולוגיית עריכת הגנום כדי למחוק DNA בתאי אדם שנלקחו לצורך ניסויים, להוסיף מקטעי DNA ולשנותם. המחקר החדש מראה לראשונה כי קריספ"ר-קאס9 יכולה ליצור פרימטים בריאים שהמדענים שינו גנים ספציפיים ב-DNA שלהם. היכולת לשנות DNA בדיוק כה רב כבר נבחנת כאמצעי להפוך את בני האדם לחסינים לנגיף ה-HIV.

 

ג'יאהאו שה, מוביל המחקר הסיני, אמר כי אפשר להשתמש בטכנולוגיה כדי ליצור קופים שנושאים פגמים גנטיים שמובילים למחלות בבני אדם, כדי למצוא דרכים לריפוי מחלות אלה. "יש מחלות רבות כל כך שנגרמות מחריגויות גנטיות, ולכן הנדסה גנטית בקופים היא דבר חשוב מאין כמוהו", אמר שה.

"כוח כמעט בלתי מוגבל ליצור מוטציות הרסניות בחיות"  (צילום: מתוך מגזין Cell) (צילום: מתוך מגזין Cell)
"כוח כמעט בלתי מוגבל ליצור מוטציות הרסניות בחיות" (צילום: מתוך מגזין Cell)

גם גנטיקאים אמרו כי לטכנולוגיה יש פוטנציאל אדיר, אבל לא במפתיע, קבוצות המתנגדות לניסויים בבעלי חיים מתחו עליה ביקורת חריפה. נלסון פריימר, מנהל מכון לגנטיקה באוניברסיטת קליפורניה, אמר כי אמנם חוקרים משתמשים פעמים רבות בעכברים כדי ללמוד על מחלות בבני אדם, אך מכיוון שמוחם כה שונה מזה של בני האדם קשה לחקור בהם מחלות כאלצהיימר.

 

"עד לאחרונה היה יקר מאוד או לא ישים לבחון מחלות על פרימטים", אמר פריימר לעיתון הבריטי "גרדיאן". "המחקר הזה אומר שאנחנו יכולים לעשות זאת באופן מהיר וזול יחסית, וזו התקדמות גדולה". עם זאת, הוא הוסיף כי שימוש בקופים צריך להמשיך להיות המוצא האחרון: "עלינו להשתמש בכל האלטרנטיבות לפני שמגיעים לניסויים בבעלי חיים. אלו צריכים להישמר למחלות קשות מאוד".

 

טרוי סיידל, מנהל ארגון למען זכויות בעלי חיים, קרא לאיסור מוחלט על הנדסה גנטית של קופים: "אי אפשר לבצע הנדסה גנטית בפרימטים בלי לפגוע משמעותית ברווחתם. קופים מהונדסים יהיו חכמים ורגישים לסבל באותה מידה כמו קופים לא מהונדסים, והאחריות המוסרית שלנו כלפיהם זהה. היקף הפגיעות בבעלי חיים גדל מאוד מפני שבאמצעות הנדסה גנטית יש למדענים כוח כמעט בלתי מוגבל ליצור מוטציות הרסניות בבעלי חיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך מגזין Cell
נינגנינג ומינגמינג. מהונדסות גנטית
צילום: מתוך מגזין Cell
מומלצים