שתף קטע נבחר
צילום: shutterstock

למען המשפחה: עזבתי תפקיד בכיר באינטל

ערן שטרן נהנה ממשכורת מצוינת כמנהל בכיר בחברה הבינלאומית, אבל לא מצא זמן לראות את הילדים ולבלות עם המשפחה. היום, כמנטור עסקי, הוא מסביר כיצד כל אחד יכול לעשות את השינוי בקריירה, שיאפשר להקדיש גם זמן למשפחה. עושים שינוי - הסבה מקצועית באמצע החיים

לפני כ-9 שנים, בגיל 32, מצאתי את עצמי בשיא הקריירה שלי בחברת "אינטל" בה עבדתי בתפקיד ניהולי בכיר וניהלתי עובדים המפוזרים במספר מדינות. את רוב זמני ביליתי באינספור נסיעות לחו"ל, בשדות תעופה, מטוסים ובתי מלון. אך גם כשהייתי כבר בבית, בארץ, הייתי סוג של "נפקד נוכח" - כזה שנמצא פיזית, אבל בפועל לא ממש נמצא שם, עובד שעות רבות בערבים ולתוך הלילה בשיחות ועידה טראנס-אטלנטיות עם אנשים בכל העולם. 

  

לטורים נוספים בסדרה עשיתי שינוי :

 

אני מה שנקרא, התוצר קלאסי של החינוך "הפולני" המוכר. זה שאמרו לו: "תלך, תלמד מקצוע טוב, תמצא עבודה טובה, ותפליג בביטחון עד לפנסיה". כך עשיתי כמו ילד טוב - בגיל 25 סיימתי לימודי תואר ראשון בהנדסת תעשייה וניהול באוניברסיטה ומיד המשכתי לתואר שני במנהל עסקים. מסלול החיים הטיפוסי המשיך – חתונה, בית, קריירה, משכנתא, ילדים וכו'. בזמן הזה מאד הצלחתי בעבודתי, התקדמתי מהר מתפקיד לתפקיד, ומילאתי שורה של תפקידים ניהוליים, החל מניהול זוטר ועד לתפקידים בכירים בתאגיד העולמי של החברה.

 

כשרציתי יותר - אבל הייתי משותק 

זו היתה המציאות שלי: משכורת מצוינת, בונוסים גבוהים, אופציות, רכב צמוד, פינוקים והטבות כמו שנהוג בהייטק. "החיים הטובים", מה שנקרא, אך אני לא הייתי מאושר - התחלתי לראות את המחיר המשפחתי ששילמתי כל אותן השנים.

 

בזמן שאני חייתי במטוסים ובתי מלון, המשפחה שלי המשיכה לחיות כאן בארץ, עם אבא נעדר ועם בן זוג שלא "נמצא שם" כשצריך אותו. הייתי מגיע מהמשרד הביתה עם הפלאפון באוזן, רץ מיד לחדר העבודה ומסתגר בו, כאשר אשתי ושני הבנים מנסים לשמור על שקט כדי לא להפריע. השיא היה כשבני הקטן חגג את יום הולדתו השני. ברוב טובי הואלתי לפנות קצת זמן כדי להופיע לחגיגה ואז כשהסתכלתי עליו זה הכה בי: אני בקושי מכיר אותו.


שטרן בהרצאה (צילום: טלי כהן) (צילום: טלי כהן)
שטרן בהרצאה(צילום: טלי כהן)

 

אז התחיל שלב של בחינה עצמית: האם זה מה שרציתי בחיים ? אולי אני מגשים חלום של מישהו אחר? מה זה שווה שאני מרוויח מלא כסף אם אני לא בקשר עם משפחתי ? האם אני חי בכלוב זהב ומפחד לצאת ממנו? ומה לגבי העסק שתמיד חלמתי להקים?

 

המחשבות הללו רצו לי בראש במשך תקופה ולא נתנו לי מנוח. אחרי שהבנתי שאני חייב לעשות שינוי, שקלתי לשנות מסלול לעבר קריירה אחרת, תובענית פחות, אבל קול פנימי אמר לי "אתה יכול יותר!". רציתי לעזוב אבל הייתי משותק מפחד, אזיקי הזהב של ההיי-טק הכבידו עלי. זה נראה כמו הימור מטורף - להשאיר את הקריירה המפוארת שבניתי בשביל איזה קול פנימי שאומר לי להגשים את עצמי.

 

כולם חשבו שירדתי מהפסים, שאני מסתכן ושאני לא אחראי. אמרו לי: "יש לך הכל – מה אתה מחפש לעצמך צרות?". אבל לא יכולתי לשאת את המחשבה שאני ממשיך מדי בוקר ובוקר להתפשר על החיים שלי. כך, על אף שאינטל היוותה עבורי בית שני (ולרוב גם ראשון), חם ואוהב במשך שנים - הודעתי על ההתפטרות.

 

המפגש עם בוב פרוקטור

מה עושים עכשיו? הייתי כל כך אבוד שהייתי מוכן לנסות הכל ותיאמתי עם קוראת בכף היד. אחרי שנפרדתי מכמה מאות שקלים היא התבוננה בי, ביד שלי ומלמלה כל מיני דברים. בתוך דקות הבנתי שעשיתי טעות, אבל שניה לפני שבחרתי משם היא אמרה לי משפט שנשמע בזמנו תלוש ומופרך: "הכיוון שלך הוא בתחום האימון והמנטורינג, אתה תדריך אנשים להגשים את היעדים והחלומות שלהם".

 

יצאתי משם מבולבל והלכתי לחפש בגוגל מה זה מנטור. שם גם נתקלתי בשם "בוב פרוקטור" - אחד המורים בסרט "הסוד" ומי שנחשב לאחד המנטורים הגדולים בעולם. התחלתי לעקוב אחריו ונחשפתי להזדמנות ללמוד ממנו באופן פרטי. עלות התענוג: 100 אלף שקל. הסכום הזה היה שווה בדיוק לסכום של כספי הפיצויים שקיבלתי מ"אינטל" אז ראיתי בזה סימן והזמנתי כרטיס טיסה למיאמי לי ולאשתי.

 

 

שטרן ובוב פרקטור, מחבר "הסוד". "פתח לי את העיניים" (צילום: יח"צ) (צילום: יח
שטרן ובוב פרקטור, מחבר "הסוד". "פתח לי את העיניים"(צילום: יח"צ)

 

המפגשים עם פרוקטור היו פוקחי עיניים וגרמו לי להבין מה אני באמת רוצה: להעביר את הידע הזה לאחרים ולעזור להם להצליח יותר בחייהם. כשחזרתי לארץ הייתי יותר וגיליתי שיש עולם שלם של עצמאיים, יזמים ובעלי עסקים רבים, שחיים מחוץ ל"קוביות" של משרדי העבודה בחיפוש אחר הזדמנויות וצמיחה. החלטתי להתחיל להעביר את הידע שרכשתי במסגרת סדנאות להצלחה עסקית וקידמתי את השיווק באמצעות אתרי האינטרנט שלי. כיום אני כבר מעביר סדנאות להצלחה עסקית והגשמה אישית בישראל ובחו"ל מול אלפי אנשים.

 

איך לתרגם את האהבה לעשייה כלכלית?

התהליך שעברתי אינו יחודי לי. כמוני, יש אינספור אנשים מוכשרים שפשוט מתבזבזים, רק בגלל הפחד לעזוב את המקום המוכר, הנוח והבטוח. הם נכנסים לסחרור של "עבודה" ורואים את משפחתם רק בסופי שבוע. התוצאה אינה מפתיעה: עבודה תמידית, לחץ, חרדה קיומית, חיי משפחה קרים, ילדים מוזנחים וזוגיות שחיה ממשבר למשבר.   

 

הדרך האפקטיבית ביותר למציאת העיסוק שיגרום לכם סיפוק ותחושת הגשמה, לצד יצירת הכנסה ותגמול שהולמים את הכישורים והיכולות שלכם, היא לחפש את תחום העשייה שיביא לידי ביטוי את הדברים שאתם הכי אוהבים לעשות, את הדברים שאתם עושים הכי טוב, ושמביאים ערך לעולם. אז איך מוצאים באמת את העיסוק שיגרום לכם סיפוק והגשמה, לצד יצירת הכנסה ותגמול שהולמים את הכישורים והיכולות שלכם? לפניכם 4 שלבים חשובים:

 

שלב ראשון: מיפוי הכישורים והיכולות - כתבו רשימה מלאה של כל הכישורים, היכולות, הידע והנסיון שצברתם לאורך השנים. כללו ברשימה זו את אותם הדברים שאתם יודעים לעשות הכי טוב, ובאילו תחומים אנשים מגיעים להתייעץ איתכם. אין צורך שיהיה קשר לעיסוק או לעבודה שבה אתם עוסקים כעת, או בין תכונה לתכונה.

 

פרטו גם את כל התחביבים שלכם ורשמו לפחות שלושים כישורים ויכולות שמאפיינים אתכם. אם קשה לכם לאתר את הכישורים בעצמכם, זה הזמן לפנות לחברים ולקרובים שלכם, ולבקש מהם לעזור לכם לזהות ולמפות את הכישורים הללו. שאלו אותם במה לדעתם אתם מוכשרים, ואילו דברים אתם יודעים לעשות טוב יותר מכולם. אין אדם שאינו מוכשר ביותר מדבר אחד.

 

שלב שני: מיפוי התשוקות והאהבות - כעת ערכו רשימה נוספת: מהם הדברים שאתם הכי אוהבים לעשות? מה הדברים שכאשר אתם עושים אותם, אתם מרגישים הכי טוב בעולם, הכי מסופקים והכי מאושרים מהם? גם התשוקות שתציינו אינן חייבות להיות קשורות לעיסוק הנוכחי שלכם. זַהו ורשמו לפחות שמונה תשוקות כאלו.

 

השלב השלישי: מציאת האזור החופף - הניחו לפניכם את שתי הרשימות וחפשו את "האזור החופף" של הכישורים והתשוקות שלכם. מצאו את הקשר בין הדברים שאתם יודעים לעשות הכי טוב לבין הדברים אשר מעוררים בכם תשוקה וגורמים לכם הנאה וסיפוק.

 

האזור החופף מתגלה תמיד. כאשר תזהו אותו, נסחו אותו במשפט אחד קצר. המשפט הזה ישלב בתוכו את אותם כישורים, יכולות ותשוקות שחשובים לכם ביותר, שהכי מסעירים ומרגשים אתכם. לאחר שתנסחו לעצמכם את המשפט הזה, תהיו בשלים לעבור לשלב החשוב הבא.

 

השלב הרביעי: הגשמה כלכלית ומעשית - בשלב זה נרצה לתרגם את המשפט שניסחתם על תשוקות, כישורים ויכולות, לכדי מודל מעשי וכלכלי שבאמצעותו תוכלו לפעול מתוך תשוקה, ולהביא ערך רב לאנשים אחרים.

 

תופתעו לגלות כמה אפשרויות ייפתחו עבורכם בשלב זה. תגלו אילו דברים חדשים ומרגשים יש ביכולתכם לעשות כאשר אתם מזהים את גדולתכם האמיתית ומתמקדים בה. את חלקם תוכלו להגשים כשכירים במקום כלשהו, ואחרות תוכלו להגשים כעצמאיים או בעלי עסק. יהיו כאלו שתוכלו להגשים לבד, ואחרים שתוכלו להגשים רק בשותפות עם אנשים אחרים.

 

המגוון החדש יהיה מרגש, אך מומלץ להעמיק בלא יותר משתיים או שלוש מהאפשרויות החדשות, ולבחון את המשמעויות המדויקות שלהן עבורכם. תוך כדי כך, נסו לאמוד את הערך שתביאו לאחרים ולהקדיש זמן לשאלה: "כיצד העיסוק החדש שלי יביא ערך לאנשים אחרים?". ככל שהערך יהיה גדול יותר, כך גם התגמול שלכם יהיה גדול יותר.

 

ערן שטרן הוא מנטור עסקי, מרצה ומחבר רב-המכר "להגשים – מימוש אישי וכלכלי בעולם מלא אפשרויות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רונן אקרמן
ערן שטרן
צילום: רונן אקרמן
צילום: טלי כהן
ערן שטרן
צילום: טלי כהן
מומלצים