שתף קטע נבחר

האוצר מציע להדסה: 600 מיליון ופיטורים

המדינה מציעה להעביר תקציב עתק לבתי החולים ששקועים בגירעון של 1.3 מיליארד שקלים. בתמורה יעברו בתי החולים צעדי התייעלות קשים, יפטרו 550 עובדים, מתוכם 30 רופאים. הסכם הרופאים לא יחול על הדסה. העובדים מתנגדים למתווה

משרד האוצר מציע לכסות באופן חלקי בור תקציבי ענק של בית החולים הדסה בירושלים בהיקף של 600 מיליון שקלים ובתמורה יעבור בית החולים צעדי התייעלות קשים, שבמסגרתם יפוטרו כ-550 עובדים, 30 מהם רופאים, 20 אחיות והיתר עובדי מינהל ומשק. כך עולה מפרטי ההסכם המתגבש בין הדסה למדינה שפורסמו הערב (יום ד').

 

250 מיליון שקלים ייחסכו על ידי קיצוצי שכר ואי-יישום הסכם הרופאים האחרון שנחתם לפי כשנתיים וחצי שכלל העלאות שכר, תוספת כוננויות לרופאים והוספת תקנים. ארגון נשות הדסה יעביר 19 מיליון דולר בשנה בנוסף ל-25 מיליון דולר כמענק חד-פעמי. בית החולים יצטרך לנסות להעלות את תפוקותיו ולשפר את מנגנון גביית הכסף מקופות החולים לאחר שהתברר כי לא כל התשלומים הועברו כפי שנדרש. במקביל תעביר המדינה כסף לפיצויים עבור המפוטרים. הדסה נמצאת בגירעון עצום של 1.3 מיליארד שקלים ובכל שנה צומח הגירעון ב-300 מיליון שקלים. מטרת ההסדר היא להגיע לאיזון תקציבי וההערכות הן שיעברו עוד שלוש שנים עד שזה יקרה.

 

המשבר בהדסה - דיווחים נוספים:

גרמן על הדסה: "מרוויחים 7 מיליון בשנה"

"הדסה מדממת ועוד מעט לא יישאר דם"

 

במשרד האוצר אמרו כי "בית החולים הדסה הוא מרכז רפואי חשוב ומרכזי בישראל הנמצא במשבר תקציבי קשה, שנגרם כתוצאה מכשל ניהולי מתמשך וחריגות משמעותיות בשכר המשולם לעובדיו. הממשלה מנהלת בחודשים האחרונים משא ומתן אינטנסיבי עם ההנהלה במטרה להבריא את בית החולים ולהוציא אותו לדרך חדשה עם איזון תקציבי ושמירה על עצמאותו".

 

עוד אמרו במשרד האוצר כי "כחלק מהליך ההבראה יש נכונות מצד הממשלה להעמיד סיוע כספי בהיקף משמעותי לבית החולים. סיוע זה חייב להיות תוך ביצוע צעדי ההתייעלות הנדרשים מצד בית החולים, ובכלל זה ביצוע התיקונים הנדרשים בהיקף תשלומי השכר. החלטות עדיין לא התקבלו ונמשך הניסיון לפתור את המשבר בדרך הטובה ביותר יחד עם מנהל בית החולים, לטובת הדסה וציבור החולים".

בעוד רופאי בית חולים הדסה פתחו אתמול בשביתה, איימו הערב שאר עובדי בית החולים להצטרף לשביתה, אם לא יקבלו את משכורת חודש ינואר עד 9 בחודש. בפגישה של הסתדרות האחיות, ועד האחיות של הדסה ועובדי המינהל והמשק, שנערכה בבניין ההסתדרות בתל אביב הכריזו הוועדים שהם קרובים להצטרף לשביתה.

 

יו"ר הסתדרות האחיות אילנה כהן: "ב-2008 הייתה תוכנית הבראה וכל העובדים תרמו כסף לבית החולים. שאלתי מה יהיה אם זה יקרה שוב ואמרו לי שזה לא יכול לקרות שוב, אבל כל חודש העובדים לא יודעים אם הם יקבלו שכר. אני אומרת שזה לא טוטו לוטו פה. אם עד 9 בחודש לא יהיה שכר לא תהיה עבודה". 

 

במקביל שוקלים בהסתדרות האחיות להרחיב את השביתה לכל הארץ כאות הזדהות "מחר זה יכול לקרות בכל מקום אחר. כל הגורמים צריכים לשבת עד שיצא עשן לבן", אמרה כהן.

 

את ידי העובדים חיזק יו"ר האגף לאיגוד מקצועי אבי ניסנקורן, שאמר כי במשבר בהדסה חייבים להיות מעורבים באופן אישי גם שרת הבריאות, שר האוצר וראש הממשלה. לדבריו, "אי אפשר להשאיר את הנושא לפקידים, בית החולים נותן שירות מעולה לתושבי ירושלים ואין סיבה שהעובדים המסורים לא יקבלו את מלוא שכרם. אי אפשר לדרוש מהעובדים לעבוד כששכרם לא משולם, אנחנו מוכנים להושיט יד אבל זה צריך להיות תוך כדי תשלום, שכר תוך כדי משא ומתן ויצירת אופק ברור לבית החולים".

 

יו"ר ועד האחיות של הדסה, צילה גרא, אמרה: "אנחנו כבר חצי שנה במצוקה אדירה, תרמנו בשנים האחרונות סכומים גדולים לבית החולים, אנחנו אמורים לקבל את ההלוואה הזו חזרה רק בשנת 2016 ופה אומרים לנו שאנחנו צריכים לתת שוב. אני עובדת כבר 40 שנה בהדסה טיפלתי בהמון חולי סרטן ומעולם

 לא אמרתי לאף אחד שאתן לו חצי טיפול אז למה אני צריכה לקבל חצי משכורת? האחיות מעולם לא ניהלו את בית החולים, אנחנו לא אשמות במצב. חשוב לנו להמשיך לתת את המיטב כמו שעשינו עד כה ושנוכל להתפרנס בכבוד. בלי הביטחון הכלכלי לא נוכל לעבוד כך, אנחנו כבר עובדים על 100 אחוז תפוסה ומעלה".

 

מוקדם יותר היום אמר יו"ר ועד הרופאים המנהלים בהדסה, פרופ' דרור מבורך, כי "הדסה מדממת ועוד מעט לא יישאר דם". בראיון לאולפן ynet ציין פרופ' מבורך כי "המצב קשה, מושכים אותו במשך חודשים, יש רופאים שקיבלו הצעות ועוזבים ובית הספר לרפואה נפגע". בתגובה לכך אמרה שרת הבריאות יעל גרמן כי "יש רופאים בהדסה שמרוויחים שבעה מיליון שקלים בשנה. אנחנו מנהלים מאבק לשמירת הדסה"

 

בתוך כך, ארבע קופות החולים סיכמו היום עם משרד האוצר כי יקבלו תוספת של כ-250 מיליון שקל לבסיס התקציב. כ-88 מיליון שקל יתווספו לתקציב של שנת 2014 והיתר לתקציב של שנים קודמות. כך הוסכם בפגישה של נציגי משרד האוצר ומשרד הבריאות, נציגי קופות החולים ויו"ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות ח"כ חיים כץ. הוועדה אמורה לאשר את ההסכם בשבוע הבא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי גרופר
מחאת עובדי הדסה. ארכיון
צילום: מוטי גרופר
מומלצים