שתף קטע נבחר

עוזרים כלכלית לילדים? ודאו שאתם יכולים

אם בעבר הזוגות הצעירים נעזרו בהוריהם בצמתי החיים החשובים, כגון חתונה, קניית דירה והבאת ילדים לעולם, הרי שכיום ההורים משמשים עבורם כעורק מרכזי להשרדות כלכלית יומיומית. האם הורים יכולים להרשות לעצמם בכלל לסייע, ואם כן, איך עושים זאת נכון?

מבנה התקציב המשפחתי השתנה משמעותית בעשור האחרון. בקרב משפחות צעירות רבות נוסף סעיף הכנסה שמקורו עזרת ההורים, ובקרב ההורים בני ה-50 פלוס, נוסף סעיף הוצאה לא קטן שמקורו עזרה לילדים.

 

 

סקרים שנערכו בארץ ובארה"ב מראים כי למעלה מ-60% מההורים מסייעים כלכלית באופן שוטף לילדיהם.

 

אם בעבר הזוגות הצעירים נעזרו בהוריהם בצמתי החיים החשובים, כדוגמת חתונה, קניית דירה והבאת ילדים לעולם, הרי שכיום ההורים משמשים עבורם כעורק מרכזי להשרדות כלכלית יומיומית.

 

זוגות רבים מתקשים לסיים את החודש מבלי לצרוך עוד הלוואה או להגדיל את המינוס. ההורים שעדים לקושי של ילדיהם, מנסים לשפר את מצבם באמצעות העברת כסף לחשבון הילדים, סיוע בקניות ובמימון חלק מההוצאות, ואף בהצעה לילדים לחזור להתגורר עמם.

 

המחיר שההורים משלמים

על פי הסטטיסטיקות בנושא, סיוע של ההורים לילדיהם, בהיקף של אלפי שקלים בחודש, הוא מצב שכיח. במציאות הכלכלית בה משפחות רבות מסיימות את החודש במינוס, הוצאה מסוג זה מחייבת את ההורים להקריב קורבן כלשהו, כדוגמת קיצוץ בהוצאות, שינוי תוכניות כלכליות, ניצול חסכונות או לקיחת הלוואות.

 

לצד המחיר הכלכלי, ההורים משלמים לא פעם מחיר רגשי. כאשר הילדים חוזרים לבית ההורים עם בני הזוג והנכדים, הפרטיות והשקט שכה מוערכים בגילאים הללו, מוקרבים. אם יותר מילד אחד זקוק לעזרה, ההורים מוצאים את עצמם מתמרנים בין הרצון לעזור לכולם, לבין מה שידם משגת, ופעמים רבות חשים תסכול על שאין ביכולתם לעזור יותר. בהתקרבם לגיל הפרישה, החששות רק מתעצמים, שכן ממנו והלאה ההכנסות קטנות וההוצאות גדלות, אך הילדים עדיין צריכים את העזרה.

 

הרצון לעזור והציפיה מצד הילדים לעזרה, יכולים לגבות מההורים מחיר קשה, שכן העזרה לילדים ניתנת לא פעם על חשבון העתיד הכלכלי של ההורים. עם העלייה בתוחלת החיים וביוקר הרפואה מרבית ההורים יתמודדו עם קושי לשמר את רמת חייהם, בתקופת הפרישה הארוכה והיקרה, הצפויה להם.

 

לתת או לא לתת?

כאשר ההורים עומדים בפני הדילמה האם וכיצד לסייע כלכלית לילדים, עליהם לנקוט במספר צעדים. ראשית, חשוב ששני ההורים ישוחחו ויחליטו על כך יחד, על מנת שלא יווצר מצב בו אחד ההורים עוזר בסתר לילדים. מצב זה לא טוב לזוגיות, למצב הכלכלי ואפילו לא לילד עצמו.

 

שנית, עליהם לבדוק האם הם יכולים להרשות לעצמם לעזור לילדים, ואם כן, באיזה סכום וכיצד ביכולתם לוודא שאף אחד מהילדים לא ירגיש מקופח. אם הם עצמם לא מצליחים לסיים את החודש ללא חובות, העזרה לילדים תכניס אותם לכדור שלג של חובות, ממנו יהיה להם קשה לצאת בגילם.

 

במקרים שבהם הדבר לא מתאפשר, יתכן שההורים יחליטו לעזור לילדיהם באופן שהינו שווה כסף, אך לא כולל העברת כסף לחשבונם, כמו למשל, בהצעה לחזור לגור אתם, שמירה על הנכדים לאחר הלימודים, או סיוע במציאת עבודה. לפני שמציעים את החלופות חשוב לבחון גם את העלויות האלטרנטיביות שלהם, כדוגמת העליה בהוצאות הבית, אובדן הזמן הפנוי וכו'.

 

לאחר מכן, על ההורים לנסות ולבדוק עם עצמם מהי הסיטואציה שבה נדרשת העזרה. כאשר הילדים באים בבקשה לעזרה כלכלית, הדחף המיידי הוא לתת להם את הסכום אותו הם צריכים, אבל לא תמיד זהו הפתרון הנכון. אם הילדים חיים ברמת חיים גבוהה מזו שהם יכולים להרשות לעצמם, הם ישתמשו בסכום שינתן על ידי ההורים כדי לשפר עוד יותר את רמת חייהם, וישארו תלויים בו. במקרה כזה, כדאי לשקול פתרונות אחרים, כדוגמת שליחת הילדים לאימון כלכלי, כיוון שנתינת הכסף תהיה בחזקת מתן דגים ולא חכה.

 

האם מתן הכסף באמת מסייע לילדים?

כהורים, שאיפתנו היא לסייע לילדים להתנהל נכון כלכלית. יצירת תלות בהורים מונעת מהם ללמוד כיצד להתנהל נכון, ומעמידה את שתי המשפחות בסיכון כלכלי. אם בכל זאת התקבלה ההחלטה לסייע כלכלית לילדים, חשוב להבהיר האם מדובר בעזרה נקודתית במקרה של קושי חריג, או בעזרה שוטפת לפרק זמן מוגדר.

 

כאשר הילדים מבינים שהסיוע שלכם נועד לשפר זמנית את מצבם, אך הם אינם יכולים לסמוך עליו, הם נאלצים לבצע בכל זאת תכנון כלכלי שיאפשר להם לשמור את הראש מעל המים גם בתום התקופה.

 

מכיוון שבעל המאה הוא גם בעל הדעה, אל תהססו להתנות את המשך מתן הכסף ביעדים שיועילו לילדיכם ושנראים לכם ברי השגה, כדוגמת צמצום ההוצאות, חזרה של בן זוג שאינו עובד לשוק העבודה תוך פרק זמן מסוים, נקיטת צעדים למניעת המשבר הבא וכן הלאה. מנגד, הזהרו שלא לנסות לשלוט באמצעות הכסף בחייהם, או להשתמש בו על מנת לסחוט יחס ומחויבות מצד הילדים, שכן אז זוהי אינה עזרה.

 

על מנת לשמור על מערכת יחסים תקינה עם הילדים, חשוב להגדיר באופן ברור האם מדובר במתנה או הלוואה. אם אינכם יכולים להרשות לעצמכם להעניק להם את הכסף במתנה, משום שתזדקקו לו בעתיד, לגיטימי לתת אותו כהלוואה ולקבוע מועד מסודר לפרעונה, ולהגדיר החזר חודשי שהילדים יוכלו לעמוד בו.

 

במציאות הכלכלית החדשה, הורים, ילדים בוגרים וסבים, נזקקים זה לזה כדי לשרוד כלכלית. עזרת ההורים יכולה להיות מנוף לצמיחה ולהישגים, אך מנגד להוביל למצב שבו דור אחד נהנה מרמת חיים גבוהה ונוחות, על חשבון הדור האחר. תקשורת טובה, התחשבות באחר ותכנון נכון יכולים לסייע להתמודד נכון עם מציאות זו.

 

האינסטינקט שלנו כהורים, הוא לשלוח יד אל הארנק ולהציע עזרה כלכלית לילדינו כאשר הם נזקקים לה. אך לפני שאנו עושים זאת, עלינו לוודא שבמעשה זה איננו פוגעים בעתיד הכלכלי שלנו או שלהם, וכי הכסף שניתן להם יסייע להם באמת. חשוב ללכת אחר הלב, אך לא לשכוח להפעיל את הראש גם כן.

 

גיל אורלי, מאמן ומנחה להעצמה כלכלית, מנכ"ל "קבוצת גיל אורלי" gil@gilorly.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים