שתף קטע נבחר

נהיגה אסורה: מלכוד 22 של הקנאביס הרפואי

ההנחיות למשתמשים הן לחכות שש שעות לפני שעולים על כביש. אבל מכיוון ששרידי החומר נשארים בגוף למשך שבועות, מסתכנים הנהגים בפסילת רישיון במקרה שייעצרו לבדיקה. מה מומלץ לחולים שמתפרנסים מנהיגה?

השימוש בקנאביס רפואי בישראל הופך נפוץ משנה לשנה. משרד הבריאות מנפיק רישיונות שימוש לסובלים ממחלות סופניות ומחלות כרוניות מלוות בכאבים, כמו סרטן, קרוהן, בעיות גב, מיגרנות ועוד. בישראל רשומים אלפי משתמשים מורשים שעוברים הדרכה קפדנית עם הענקת הרישיון וטרם השימוש הראשון.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

בין השאר מובהר לחולים כי מומלץ שלא ינהגו כשש שעות לאחר השימוש בקנאביס, שמאט את מהירות התגובה הפיזית ועלול לגרום - בעיקר בקרב משתמשים לא מנוסים - לתחושת טשטוש וערפול. הנחיה זו מבוססת על הנחיות משרד הבריאות, שלמרבה המבוכה אינן עולות בקנה אחד עם הנחיות פקודת התעבורה.

 

על פי פקודת התעבורה, "שיכור" ייחשב לא רק מי שבגופו נמצא אלכוהול בכמות העולה על המותר בחוק, אלא גם מי שבגופו מצוי סם מסוכן או תוצרי חילוף חומרים של סם מסוכן. גם הקנאביס, לצד היותו תרופה, נכלל בפקודת הסמים המסוכנים ככזה שלאחר צריכתו נשארים בגוף תוצרי חילוף או תוצרי פירוק, שניתנים לאיתור בבדיקת שתן או בדיקת דם.

 

שרידי הסם משאירים עקבות בשתן עד שלושה שבועות מצריכתו. יוצא מכך שגם משתמש קנאביס רפואי שמילא אחר הוראות משרד הבריאות והמתין שש שעות מאז השימוש, עבר לכאורה עבירת נהיגה בשכרות לפי פקודת התעבורה, שהעונש עליה הוא פסילת רישיון לתקופת מינימום של שנתיים, כמו גם עונש מאסר.

 

בדיקות תקופתיות או פסילה מוחלטת?

בינואר 2011 ניסה משרד הבריאות לקדם נוהל חדש שיאסור על הנוהגים ברכב ציבורי או מסחרי לעשן מריחואנה רפואית. על פי הנוהל, יועבר למכון הרפואי לבטיחות בדרכים דיווח חודשי על המטופלים במריחואנה רפואית שמחזיקים ברישיון נהיגה לרכב ציבורי או מסחרי, והם יזומנו לבדיקות תקופתיות במכון. מניסיוננו, בדיקות כאלה אכן בוצעו.

דו"ח חודשי על המשתמשים מועבר למכון הרפואי לבטיחות בדרכים (צילום: AP) (צילום: AP)
דו"ח חודשי על המשתמשים מועבר למכון הרפואי לבטיחות בדרכים(צילום: AP)

המכון הרפואי לבטיחות בדרכים שייך למשרד הבריאות ומטרתו לעסוק במניעה ראשונית של תאונות דרכים הנגרמות בשל ליקוי בריאותי של הנהג. המכון מאתר נהגים בעלי פוטנציאל לנהיגה מסוכנת או כאלה בעלי ליקוי בריאותי ומקדים תרופה למכה באמצעות עריכת מעקב מינהלי וביקורת רפואית, לרבות פסיכולוגית, על הנהגים. למכון אין סמכויות אכיפה תעבורתיות.

 

ב-2013 הוחמרו הנהלים ונקבע כי כל עוד יש שרידי סם בשתן או בדם, ייאסר על המשתמש לנהוג. בכך למעשה נשללה מכל משתמשי הקנאביס הרפואי האפשרות לנהוג. לאור זאת, ולאור הטעייתם בעבר של המטופלים לגבי המצב החוקי, בוצע שינוי בטופס הבקשה למריחואנה רפואית המופיע באתר משרד הבריאות.

 

כעת מצוין בטופס, שלחולה הוסבר שחל עליו איסור לנהוג כל עוד הוא מטופל בקנאביס. החולה מתבקש גם לחתום על ויתור סודיות רפואית ולאשר למשרד הבריאות להעביר מידע לגורמים אחרים. מכיוון שלמשרד הבריאות אין כל סמכות בתחום אכיפת איסור הנהיגה, הוא מעביר דו"ח חודשי על המשתמשים למכון הרפואי לבטיחות בדרכים.

 

למשרדנו החלו מגיעים מטופלים שמחזיקים ברישיון לקנאביס רפואי כבר חודשים או שנים, וקיבלו זימון ממשרד התחבורה לפנות למכון הרפואי לבטיחות בדרכים לצורך בדיקת התאמה לנהיגה. הזימון מגיע הן באופן אקראי והן לאחר פנייה של המטופל למשרד הרישוי בבקשה להוציא רישיון מדרגה שונה (אופנוע, רכב כבד, רכב ציבורי). המטופלים נבדקים במכון הרפואי גם על ידי פסיכיאטר, הקובע כי המשך נהיגתם מסכן את הציבור ופוסל אותם מלהמשיך לנהוג.

 

אם אתם מוציאים את פרנסתכם מנהיגה, בין אם אתם נהגי אוטובוס, מוניות, שליחים, או תובלה, ושוקלים לבקש רישיון לקנאביס רפואי בגין מחלה - חישבו שוב. ייתכן ומטה לחמכם יאבד.

 

  • הכתבה באדיבות אתר המשפט פסקדין
  • מידע נוסף על נהיגה תחת השפעת סמים מסוכנים ניתן למצוא כאן
  • מידע נוסף אודות פעילותו של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים ניתן למצוא כאן
  • עו"ד לאה גולדמן עוסקת בתחום התעבורה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים