שתף קטע נבחר

עוד ועוד חיסולים ברחוב, ולמשטרה אין מענה

תל אביב הצטרפה לאשקלון, קריית ים, רחובות, פתח תקווה וחלץ בגל הפיגועים הפליליים. כמה אלפי שקלים, הפעלה מרחוק, השמדת ראיות - הפושעים הבינו איך לחמוק מעונש, אבל המפכ"ל דנינו בטוח: "המאבק משתפר"

לפני מעט יותר מעשור, מדינת ישראל הייתה שרויה באחת משעותיה הקשות. פיצוץ רדף פיצוץ, פיגוע רדף פיגוע והפחד שלט ברחובות באינתיפאדה השנייה. הטרור הפלילי לא שם לו למטרה לרצוח אזרחים חפים מפשע, אבל מיום ליום נדמה שב-2014 מפחיד יותר להסתובב סתם כך בשכונות המגורים - גם ליד בתי ספר וגנים. כלי רכב מתפוצצים בזה אחר זה, ולמשטרת ישראל אין מענה לאיום שבא מתוכנו. אמש (שבת) הצטרף החיסול בתל אביב לרשימה הארוכה של מקרים בלתי מפוענחים.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

תושבי שכונת כפר שלם בדרום העיר הגדולה הם עכשיו שותפי גורל של תושבים בפתח תקווה, באשקלון, בקריית ים, במגדל העמק, בנהריה, בראשון לציון ובעוד שורת ערים ויישובים ברחבי הארץ. כולם שמעו פתאום בום גדול ליד הבית, כזה שאולי ניפץ זגוגיות. כולם נאלצו להסביר לילדים, שאולי נתקפו בחרדות ולא הצליחו להירדם. או שפחדו ללכת לבית הספר ולעבור ליד המקום שבו האוטו עלה בלהבות. עוד מקרה, עוד אזרחים תמימים בקו האש, ואם לשפוט לפי הפיצוצים הקודמים - איש מלבדם לא ישלם את המחיר בקרוב.

 

המפכ"ל דנינו. הבעיה ביחסי הציבור? (צילום: זהר שחר, "ידיעות אחרונות") (צילום: זהר שחר,
המפכ"ל דנינו. הבעיה ביחסי הציבור?(צילום: זהר שחר, "ידיעות אחרונות")
 

חרף הכישלונות בהבאתם לדין של האחראים לחיסולים ברחובות ישראל, מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב יוחנן דנינו, שזה עתה זכה להארכת כהונתו לשנה רביעית, לא רואה ממש סיבה לבדק בית. "המאבק בפשע המאורגן במדינת ישראל כל שנה משתפר", הוא אמר ביום חמישי האחרון בראיון ל"עובדה" בערוץ 2.

 

הוא ביקש "שתדעו את העובדות" והזכיר תפיסת מטען על חם בימ"ר נגב. "לא תקראי על זה באף מקום, זה לא בסדר. הציבור צריך לדעת שמשטרת ישראל עושה מאמצים מרובים. אנחנו עסוקים בסיכול יומיומי", הוסיף המפכ"ל. לפי דנינו, הבעיה נמצאת בעיקר ביחסי הציבור. “למה אם זה ארגון אחר שמסכל פיגוע טרור זה כן תופס כותרת ואם אתה מסכל פיצוץ פלילי באמצע רחובות עיר זה לא תופס כותרת?” הוא מחה.

 

סימנו את מוצאי שבת?

ליותר ויותר אזרחים לא אכפת מיחסי הציבור של המשטרה. הם ראו בחודשים האחרונים את העבריינים משתוללים, רוצחים ומפוצצים, מול עיניהם. גם מעצרים מתוקשרים לא הולידו כתבי אישום, והחשודים שנעצרו בחלק מהמקרים שוחררו. תזכורת למפכ"ל, לרשימה חלקית בלבד של אירועי הטרור הפלילי מהחודשים האחרונים שטרם פוענחו.

 (צילום: זאהר אבו אלנסר, אלירם משה, יהודה אהרוני, ירון ברנר, איחוד הצלה, יהב אטיאס, אגד) (צילום: זאהר אבו אלנסר, אלירם משה, יהודה אהרוני, ירון ברנר, איחוד הצלה, יהב אטיאס, אגד)
(צילום: זאהר אבו אלנסר, אלירם משה, יהודה אהרוני, ירון ברנר, איחוד הצלה, יהב אטיאס, אגד)

את המבט לאחור אפשר לקחת לכל מיני תאריכים, אבל נראה שהקיץ האחרון התחיל גל עכור. בתחילת יולי התפוצץ רכב ברחוב במגדל העמק. משה פורטל, עבריין מוכר שלא מזמן השתחרר מהכלא, נהרג. "אמרתי 'שמע ישראל' כי חשבתי שגם אני הולך", סיפר עד ראייה שישב מטרים ספורים מהמקום. איש לא הועמד לדין.

 

בסוף אותו חודש נרצחו דקל צפר ושרון פרחי מראש העין בפיצוץ מטען בצומת ירקונים בפתח תקווה. כמה חודשים לאחר מכן, בזמן ביקורת פומבית על טיפול בחיסולים אחרים, נעצרו לראווה ראש ארגון הפשע אבי רוחן והעבריין חנוך עצמון. שבוע ימים הצליחה המשטרה להחזיק אותם במעצר לפני שהודיעה שהיא נאלצת לשחררם. גם דרור אלפרון ואפילו דודתו חיה אלפרון נעצרו - ושוחררו ללא אישום.

 

העובדה שמדובר בגל ניסיונות חיסול החלה לתפוס אחיזה בציבור באוקטובר, בעקבות שני אירועים באשקלון. בראשון, שכוון נגד גורמים מארגונו של שלום דומרני, נהרג מקורבו ג'קי בניטה ואילו אבי ביטון נפצע קשה. הפיצוץ היה ברכב שנסע בשעת צהריים סמוך לתיכון מקיף ד'. עבריינים הצליחו להגיע לפני השוטרים לסרטון אבטחה ובו תיעוד האירוע. כתב אישום הוגש, אבל רק בגין גניבת הסרטון.

 

זירת החיסול הכפול בפתח תקווה בשבוע שעבר (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
זירת החיסול הכפול בפתח תקווה בשבוע שעבר(צילום: עידו ארז)

ניסיון חיסול בקריית ים שהסתיים בנס ללא נפגעים (צילום: איחוד הצלה) (צילום: איחוד הצלה)
ניסיון חיסול בקריית ים שהסתיים בנס ללא נפגעים(צילום: איחוד הצלה)

נראה שכמו אמש, מוצאי שבת נתפס בקרב העבריינים כשעה נוחה להוציא לפועל את מזימותיהם, אולי מפני שהמשטרה נמצאת ברחובות בכוחות דלילים יחסית. במוצ"ש של 2 בנובמבר התפוצצה מכונית ואז נפצע קשה דרור דמארי. המפכ"ל דנינו מיהר לזירה ודיבר על טיפול נחוש בפשע. בעקבות האירוע החל גל מעצרים של בכירים בארגון דומרני ועבריינים אחרים, בעיקר על עבירות מינוריות של גניבה, הצתות ותעבורה. דיברו אז על טיפול בארגוני הפשע כארגוני טרור וגם על מעצרים מנהליים, אבל בפועל לא קרה דבר. היועץ המשפטי לממשלה לא אישר את בקשת השר לביטחון פנים.

 

גם אם נתפסת, העונש קל יחסית

המשימה שעומדת בפני המשטרה אינה פשוטה כמובן. אבל ככל שהצטברו המקרים, נראה שארגוני הפשע הבינו די בקלות כיצד ניתן לחמוק מידיה, והבלשים במקרים רבים חסרי אונים. שימוש במטען, הסיקו המחסלים, מקשה מאוד על תפיסתם.

 

מדוע? ראשית, המחיר אינו גבוה מדי - כמה אלפי שקלים אם יש ידע בהרכבת חומרי הנפץ, השלט-רחוק ויתר האמצעים הדרושים, וכ-30 אלף למטען מוכן ושלם, כפי שפרסמנו כאן בסוף השבוע במדור מאה על 100. שנית, אין חובה להימצא בקרבת מקום הפיצוץ. הפעלה מרחוק מובילה לקושי רב באיתור האחראים.

 

ניסיון החיסול בקריית גת ()
ניסיון החיסול בקריית גת

בנוסף, הפיצוץ הגדול והאש שבעקבותיו מסכלים למעשה אפשרות להשיג ראיות כמו טביעת אצבע ו-DNA ממטען החבלה. הטמנתו היא אולי הרגע המסוכן ביותר עבור המתנקשים ושולחיהם, אבל ההרתעה במקרה כזה נראית רפה למדי - גם אם נתפסת, העונש מינורי יחסית. כך למשל, שני עבריינים שנעצרו "על חם" לא הורשעו כלל בניסיון רצח ובעסקת טיעון שאושרה לפני כחודש וחצי יצאו עם עונשים של 3.5 ו-5.5 שנות מאסר.

 

עוצרים ולא מעמידים לדין 

נמשיך בתזכורת המכאיבה. "אנשים סגורים בבתים ומפחדים לצאת. לא ייתכן שפיצוץ כזה יתרחש ממש כאן ליד ילדים שמשחקים", אמרו באשקלון אחרי הפיצוץ בנובמבר. אז שם הם לא ספגו ישירות עוד אש, אבל אחרים דווקא כן. וגם האנשים שמטפלים בלכידת אותם עבריינים בדיוק.

 

ב-7 בנובמבר, יום חמישי בערב, התפוצץ בלב תל אביב מטען מתחת למכוניתו של עורך דין מפרקליטות המדינה שאחראי על טיפול בארגוני פשיעה. המטען נועד לפי ההערכה לרצוח אותו. החקירה הוטלה על יאחב"ל, והיא הספיקה לזמן לחקירה כמה מאנשי ארגונו של עמיר מולנר, אבל מיד לאחר מכן שחררה אותם.

 

זירת המטענים לא שקטה זמן רב - פיצוצים נשמעו בדצמבר מקריית גת, שם נפצע קל אדם ממטען ברכב, ועד קריית ים, שם הייתה פציעה חמורה יותר. ברחובות ניצלו במזל גדול אב ובנו שמכוניתם התפוצצה והחלה לבעור באמצע כיכר, באמצע היום. חשודים נעצרו. אישומים? כרגיל, התשובה שלילית. הם חופשיים.

 

בשבוע החולף קיבלנו עוד תזכורת. ביום שני לפנות בוקר נהרגו שני בני אדם בפיצוץ מכוניתם ברחוב המגינים בפתח תקווה, לא רחוק מגן ילדים ומבית ספר. כנראה תוצאה של "תאונת עבודה" בדרך לחיסול. מטען הנפץ הגדול פגע גם ביושבי בניינים סמוכים, והוביל לפציעות קלות של שלושה מבוגרים נוספים ופעוטה, שישנו בבתיהם.

 

יומיים חלפו, ואלמונים ניסו לחסל עבריין מוכר באמצעות מטען חבלה שהופעל ליד רכבו בכניסה למושב חלץ שבדרום. הוא ואדם נוסף שהיה ברכב לא נפגעו, אך שמשותיו נופצו. חקירת האירוע העלתה כי העבריין פנה עם מכוניתו לתוך המושב ואז הופעל המטען, ככל הנראה מרחוק. ממש באותה השיטה המוכרת.

 

למחרת - עוד שני פיצוצים. באמצע היום, ברחוב לילך בקריית ים, התפוצץ מטען במכונית ריקה. לא היו נפגעים. כמעט במקביל, בנהריה הוצמד מטען חבלה לרכב שחנה סמוך ל"שוק פייסל הגדול" הומה האדם. אנשי הביטחון במקום הבחינו במניח המטען וחבלני משטרה נטרלו אותו. ימ"ר חוף שחוקר את המקרה עצר שני חשודים במעשה. הסטטיסטיקה דווקא לטובתם.

 

אמש זה הגיע לדרום תל אביב. גבר - כנראה תושב הצפון שהגיע לבקר את אמו - נהרג בפיצוץ במכונית ברחוב ששת הימים. "שמעתי פיצוץ שאפילו קצת הרעיד לי את הדירה", סיפר אחד מדיירי הרחוב. עוד כמה מקרים כאלו יישארו ללא פענוח? האם נצטרך קורבן תמים בנפש למלחמה המשתוללת ברחובות - דוגמת מרגריטה לאוטין או שקד שלחוב - כדי שגל המטענים יזכה למענה ראוי? מי יכול לצאת למבצע "חומת מגן" נגד הטרור הפלילי? למפכ"ל דנינו, לשר אהרונוביץ', ליועץ המשפטי לממשלה וינשטיין ולראש הממשלה נתניהו הפתרונים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים