שתף קטע נבחר

דרישה מהאוצר: להשהות ההסכם עם גוגל

בעקבות מזכר ההבנות שנחתם בין משרד האוצר לגוגל, לקידום שיתופי פעולה בין הצדדים, טוען עו"ד גיא אופיר: המסר ששולח שר האוצר לציבור אינו ראוי - בכך שהוא מתקשר בהסכם עם מעלים מס משמעותי במשק. עוד מזהיר: המתווה פוגע קשות בפרטיות אזרחי ישראל. האוצר בתגובה: אין למזכר ההבנות כל היבט מיסויי או מסחרי

עו"ד גיא אופיר, אשר מנהל מאבק והגיש עתירה לבג"ץ נגד שר האוצר יאיר לפיד, רשות המסים, גוגל ופייסבוק, בשל אי מיסוי גוגל ופייסבוק על הכנסותיהם בישראל, שלח מכתב קדם בג"ץ לשר האוצר, בו הוא דורש להשהות בתוך 14 ימים את התקשרות משרד האוצר עם גוגל.

 

במכתב מציין עו"ד אופיר, כי לאחרונה חתם שר האוצר על מזכר הבנות המַתווה מסגרת לשיתוף פעולה בין ממשלת ישראל לבין גוגל ישראל. מזכר ההבנות נכנס לתוקף ב-31 בדצמבר, והוא יהיה בתוקף שלוש שנים.

 

עו"ד אופיר טוען במכתבו, כי במסגרת מזכר ההבנות "מתוכננים שיתופי פעולה בין ממשלת ישראל לבין גוגל בתחומים רבים ומגוונים. בין היתר, הקמת מסגרות לשיתוף פעולה בין הצדדים ולחילופי ידע ומידע בתהליכי הכנת תכנית אסטרטגית, קידום פרויקטים משותפים בתחום טכנולוגית המידע והתקשורת בישראל, שיתוף פעולה והעברת ידע בתחום תשתיות הענן, שיתוף פעולה בהגנת מידע והגנת הפרטיות (או חוסר הגנת הפרטיות), שיתוף ידע וניסיון בנושא התפתחות שירותי ממשל זמין בעולם ועוד תחומים אשר בהם תסתייע, ממשלת ישראל בניסיונה ובמומחיותה של גוגל".

 

עו"ד אופיר קובל במכתב על כך ש"שר האוצר האמון על גביית המסים בישראל, מצא לנכון לחתום על הסכם דווקא עם גוגל - קבוצת חברות המתחמקת מתשלום מס ומע"מ בישראל (ובמדינות אחרות). זאת בשעה, שמתנהלת עתירה בבג"ץ בנושא זה".

 

במכתב נטען עוד, כי "המסר ששולח לציבור שר האוצר האמון על גביית המס, בכך שדווקא הוא מתקשר בהסכם יחצ"ני ותקשורתי, עם מעלים מס משמעותי במשק הישראלי - גוגל, אינו ראוי".

 

עוד טוען עו"ד אופיר כי "המתווה נחתם ללא מכרז, בניגוד לסעיף 2 לחוק חובת המכרזים, תשנ"ב-1992". לטענתו, למרות שההסכם מציין במפורש כי אם ייחתמו בין הצדדים הסכמים בעלי תוקף משפטי, הם "יהיו בהתאם לכל דין, לרבות הוראות חוק חובת המכרזים", מדובר ב"מס שפתיים".

 

"שר האוצר אינו חותם על מסמכים, שאינם בעלי משמעות משפטית ו/או אופרטיבית, וכל תכלית סעיף זה לחפות על אי קיום מכרז", נטען במכתב, "עובדי המדינה רואים בו הנחיה מחייבת לשתף פעולה עם גוגל".

 

עוד מזהיר עו"ד אופיר, כי "במסגרת שיתוף הפעולה תהיה לגוגל זכות ראשונים ונגישות למידע רב האצור במערכות המדינה. ערכו הכספי, המסחרי, השיווקי והעסקי של מידע זה לא יסולא בפז. רבות מבין חברות האינטרנט בישראל היו שמחות לקבל מעמד דומה לשיתוף הפעולה עם גוגל, ואף היו מוכנות בתמורה לשלם על כך לאוצר המדינה. המתווה פוגע קשות בפרטיות אזרחי ישראל, שכן מידעים שברשות המדינה, והיו סגורים עד עתה לסריקתה של גוגל, יחשפו ללא דיון ציבורי".

 

עו"ד אופיר דורש במכתבו כי שר האוצר יודיע בתוך 14 ימים על השהייתו של המתווה לצורך בחינה מחודשת, ואם לא יעתור לבג"ץ נגד יישום המתווה.

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "מדובר במזכר הבנות בלבד שעוסק בקידום ממשל זמין וחדשנות טכנולוגית במגזר הציבורי. לא מדובר בהתקשרות, ואין למזכר ההבנות כל היבט מיסויי או מסחרי כזה או אחר. כזכור, משרד האוצר חתם בתחילת 2013 על מזכר דומה עם חברת מיקרוסופט. כפי שמסרנו בעבר, אגף התקשוב מזמין חברות גלובליות נוספות למסד שיתופי-פעולה דומים ברוח זו. המזכר נמצא באתר משרד האוצר, והציבור יכול לעיין בו בכל עת. פנייתו של עו"ד אופיר לא הגיעה ללשכתו של שר האוצר, וכשתגיע נשמח לטפל בה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים