שתף קטע נבחר

המדינה תתנגד לתכנית השכר בבנק לאומי

באוצר סבורים כי תנאי השכר שמוצעים לבכירי הבנק נדיבים מדי: עד 130 אלף שקל בחודש לכל סמנכ"ל ועד 183 אלף שקל בחודש למנכ"לית הבנק, רקפת רוסק-עמינח. לפיד: בתקופה זו לא ראוי ולא מוסרי לאשר שכר, בונוסים ופיצויי פרישה כה גבוהים. הבנק בתגובה: אלו רמות השכר המקובלות בענף

מדינת ישראל תתנגד לתכנית השכר החדשה של בנק לאומי, שתעלה לאישור בעלי המניות ביום ג' הקרוב. המדינה מחזיקה ב-6% ממניות הבנק, דרך חברת האחזקות מ.י. נכסים שבראשה עומדת החשבת הכללית במשרד האוצר, מיכל עבאדי-בויאנג'ו. מניות אלה מעניקות לה 6.45% מזכויות ההצבעה באסיפת בעלי המניות.

 

 

באגף החשבת הכללית מתנגדים למספר מרכיבים בתכנית השכר. בראש ובראשונה, סבורה החשבת הכללית כי שיעור תשואה של 7.5% על ההון, שנקבע כרף מינימלי המזכה בבונוסים על ביצועים טובים, נמוך מדי ויש מקום להעלותו על מנת שבונוסים למנהלים בכירים יינתנו תמורת ביצועים יוצאי דופן ולא תמורת ביצועים סבירים.

 

מעבר לכך, החשבת הכללית סבורה כי תנאי השכר שמוצעים לבכירי הבנק נדיבים מדי. תכנית השכר החדשה מבטיחה לכל סמנכ"ל שכר של עד 130 אלף שקל בחודש ולמנכ"לית הבנק, רקפת רוסק-עמינח, עד 183 אלף שקל בחודש. כמו כן, כוללת התכנית מענק של משכורת 13 ועוד מענק חתימה של 12 משכורות שאותו יקבלו מנהלים חדשים שיבואו לעבוד בבנק, ללא קשר לביצועיהם.

 

חשש מדרישות שכר מצד העובדים

באגף החשבת הכללית מתנגדים לחבילת השכר הזו משני טעמים עיקריים: הטעם הראשון, הוא שאישור תנאי השכר החדשים יביא לגידול משמעותי בשכר מנהלי הבנק, ובאגף החשבת הכללית סבורים כי רמות השכר במערכת הבנקאית גבוהות מדי גם כך. הטעם השני הוא, שבקרוב ייפתח המשא ומתן לקראת חתימת הסכם קיבוצי חדש עם כלל עובדי הבנק, והעלאת שכר כזו למנהלים, תביא בוודאי לדרישות להעלאת שכר גם מצד העובדים.

 

עוד מתנגדת החשבת הכללית להצעה להעניק בונוסים מוגדלים בגין הצלחה חריגה, בטענה כי לא נקבעה מדיניות בנוגע לאופן שבו כישלון חריג ישפיע על רמות התגמול. לבסוף, מתנגדת החשבת הכללית גם למדיניות השיפוי של מנהלים בגין תביעות שיוגשו נגדם. בבנק מעוניינים כי היקף השיפוי המקסימלי למנהלים בגין תביעות רשלנות יעלה מ-10% מההון העצמי של הבנק ל-25%, כלומר, לסכום של כ-6.5 מיליארד שקל. באגף החשבת הכללית סבורים כי מדובר בשיפוי נדיב מדי, שעשוי לעודד את מנהלי הבנק לקחת סיכונים מיותרים בניהול מדיניות ההשקעות של הבנק.

 

מדובר בנוסח שני של תכנית השכר, שגובש לאחר שהנוסח הקודם נגנז באוגוסט האחרון, בשל התנגדות מצד משרד האוצר והמפקח על הבנקים, דוד זקן. המפקח על הבנקים התנגד בשעתו לתכנית בטענה שעל פי התקנות שנוסחו לאחרונה באירופה, היקף הבונוסים שמקבל מנהל בכיר בבנק לא יכול לעלות על היקף השכר הכולל שלו.

 

בנק לאומי: אלו הנורמות אצל המתחרים

בבנק לאומי טוענים להגנת התכנית, כי היא עולה בקנה אחד עם רמות השכר המקובלות במערכת הבנקאית כולה ובפרט בבנק הפועלים – המתחרה העיקרי של בנק לאומי. באגף החשבת הכללית סבורים, עם זאת, כי אין בטענה זו די כדי להצדיק את תמיכתה של המדינה בתכנית השכר החדשה.

 

ראשית, מציינים באוצר כי בניגוד לשאר הבנקים, בבנק לאומי אין בעל מניות דומיננטי אחד (כמו שרי אריסון בבנק הפועלים, למשל), שעוצמתו מהווה משקל נגד לעוצמת הדירקטוריון וההנהלה. מכיוון שכך, סבורים באוצר כי על בעלי מניות בבנק לאומי מוטלת אחריות יתר לדאוג שמדיניות השכר תהיה סבירה ולא תפגע בבנק. כמו כן, באוצר סבורים כי רמות השכר בכלל המערכת הבנקאית בישראל גבוהות מדי ולכן מסרבים להביע תמיכה בתכנית שכר שמיישרת קו עם הנורמה הקיימת.

 

ההתנגדות שמציגה החשבת הכללית במשרד האוצר לתכנית השכר בבנק לאומי היא התנגדות על רקע מקצועי. באגף החשבת הכללית סבורים שמדובר בתכנית שאינה מיטיבה עם בעלי המניות של הבנק. אולם, להחלטה להתנגד לתכנית השכר יש גם רקע מדיניותי. בלשכת שר האוצר התגבשה מדיניות שלפיה על המדינה להתנגד לרמות השכר הגבוהות הנהוגות בבנק, מכיוון שהן מתגלגלות אל לקוחות הבנק, בצורת עמלות גבוהות וריביות נמוכות על הפיקדונות.

 

כמו כן, שר האוצר סבור כי יש טעם לפגם בכך שהמדינה תתמוך בתכנית שכר נדיבה כל כך, בשעה שאזרחי המדינה סובלים מהעלאות מסים חדות ומיוקר מחיה מאמיר.

 

"אני מתנגד בתוקף לתכנית התגמול הנדיבה של בנק לאומי והוריתי לנציגי המדינה בדירקטוריון להצביע נגד התכנית", אמר היום לפיד. "אני סבור שבתקופה זו, זה לא ראוי ולא מוסרי לאשר שכר, בונוסים ופיצויי פרישה כה גבוהים ויש להציב גבולות ברורים וחד משמעיים להנהלת בנק לאומי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים