שתף קטע נבחר

שום בריא: למה הוא כל כך טוב עבורכם?

הוא מכונה האנטיביוטיקה הטבעית, וכבר אלפי שנים ידוע כמסייע נגד מחלות שונות. מתי השום באמת יעיל, כמה צריך לצרוך ממנו ואיך מתגברים על בעיית הריח?

הוא מכונה "האנטיביוטיקה הטבעית" ואין עוררין על יתרונותיו ותרומתו של השום לבריאות. כבר שנים שמחקרים ממליצים לצרוך שום נגד מחלות, דלקות, הצטננות, ומה לא. האם באמת הוא כל כך בריא וכמה צריך לאכול ממנו?

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

שירלי קטרון, דיאטנית ורוקחת סופר-פארם, מסבירה כי המרכיב הבריא בשום הוא חומצת אמינו הנקראת אליאין. "כשחותכים את השום מתרחשת תגובה בין החומצה לבין אנזים הנקרא אלינאז - וכך נוצר האליצין - שהוא החומר הפעיל, ולו מיוחסות כל התכונות הבריאותיות של השום".

 

היא מסבירה כי אמנם האליצין הוא החומר הפעיל המרכזי, אבל השום מכיל גם מרכיבים נוספים כמו גופרית, זרחן, פלואור, קרוטן (פרו-ויטמין A), ויטמין B1 וויטמין B3, ויטמין C וסלניום. לכל אלה קיימת השפעה מגנה מפני מחלות שונות.

 

עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט

עיניים יבשות: הטיפולים שיקלו על הכאבים

לא רק תרופות: הטיפול היעיל במעי רגיז

סובלים ממיגרנה: הסיבות והטיפולים שיעזרו

   

השום ידוע כמשמש ברפואה העממית כבר יותר מ-5,000 שנה. הוא מוזכר כבר בתנ"ך כאחד מהמאכלים שמזכירים בני ישראל כשהם רוצים לשוב למצרים: "זָכַרְנוּ אֶת הַדָּגָה אֲשֶׁר נֹאכַל בְּמִצְרַיִם חִנָּם אֵת הַקִּשֻּׁאִים וְאֵת הָאֲבַטִּחִים וְאֶת הֶחָצִיר וְאֶת הַבְּצָלִים וְאֶת הַשּׁוּמִים" (במדבר יא).

 

גם ביוון העתיקה טענו שהוא "מנקה את העורקים", והיפוקרטס נהג לתת אותו למטופליו לבעיות מעיים. אבל את הקפיצה הכי גדולה שלו, השום חייב כנראה ללואי פסטר. באמצע המאה ה-19 הוא גילה כי הוא יעיל בקטילת חיידקים, והשאר היסטוריה.

 

האנטיביוטיקה של הטבע. שום (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
האנטיביוטיקה של הטבע. שום(צילום: shutterstock)

 

למה הוא יעיל כל כך?

מחלות לב: מחקרים של השנים האחרונות מצאו כי השום מוריד את הסתברות למחלות לב, הפרעות ושבץ לב: הוא נמצא כמוריד את רמת הכולסטרול הרע בדם (LDL), מונע הסתיידות עורקים ויעיל להורדת לחץ הדם.  

 

דלקות פטרייתיות: מרכיבי השום מצוינים להתמודדות מול תהליכים דלקתיים שונים בגוף, בינן השאר כמו קנדידה.

 

טפילים וזיהומים ויראליים: השום משמש כאנטיביוטיקה טבעית נגד תולעי מעיים, פצעי אקנה והפרעות ראייה שמקורם מזיהומים פנימיים, וירוסים והצטננות. הוא יעיל גם נגד שלל מחלות החורף שתוקפים אותנו, וגם נגד כאבים מציקים כמו דלקות אוזניים. (באמצעות טפטוף שמן שום באוזן).

 

עקיצות והכשות: מחקרים מצאו כי אוכלי שום נוטים להיעקץ פחות ע"י חרקים ויתושים, ייתכן שיש קשר הנודף מהגוף לאחר אכילת השום. 

 

בעיות עיכול: השום מסייע לעיכול בריא, מזרז הפרשת מיצי עיכול ומגביר את פעילות הקיבה. 

 

כליות: השום ידוע כמקטין את ההסתברות להפרעות בכליות, מסוגל להמיס אבנים בכליות ומשתן.

 

נשימה: הוא מסלק ליחה, מכייח ומצוין לריפוי מחלות של צינור הנשימה, צרידות ושיעול ממושך.

 

סוכרת: השום מסייע להוריד את רמות הסוכר בדם.

 

קרישי דם: השום מונע היווצרות של קרישי דם, ומסייע לדילול הדם. אם כי מומלץ להיזהר מעודף דילול.

 

סרטן: מחקרים מצאו כי השום יכול לסייע במניעת סוגי סרטן שונים כמו למשל סרטן המעי הגס וסרטן העור. 

 

כמה צריך לצרוך?

קטרון מסבירה כי ריכוז השום בכמוסות גבוה יותר מאשר אכילת שום טרי. אולם שום טרי ניתן להוסיף גם כתבלין במאכלים שונים וכך בעצם להגביר את צריכתו. בכל מקרה,  היא מסבירה, ניתן לשלב בין השניים.

 

כמוסות שום קיימות בחברות שונות, בין השאר: לייף, קיוליק של אלטמן, סולגאר, GNC ואחרים. המינון המומלץ הוא על פי הגיל והמשקל והמלצת המטפלים. קטרון מוסיפה ואומרת כי ישנם מוצרים המצהירים כי הם נטולי ריח. "החומר הפעיל בשום הוא האליצין הוא זה שאחראי לריח. ואם לא קיים ריח, כנראה שהחומר הפעיל במינון נמוך ולא יעשה את העבודה".

 

האם יש תופעות לוואי?

תופעת הלוואי הבולטת ביותר היא כאמור ריחו החריף של השום. אנשים הצורכים שום בכמויות גדולות, גופם מדיף ריח של שום, אולם פרט לכך, ולתחושת בעירה בפה, העלולה להתרחש אן אוכלים כמות רבה מדי, לא מדווח על תופעות לוואי נוספות.

 

בכל מקרה, מסבירה קטרון, כמו בכל דבר, לא מומלץ להגזים בצריכתו ולהתייעץ עם הרוקח או הרופא במצב של כל בעיה המתעוררת.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כמה שום זה בריא?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים