שתף קטע נבחר

שאלות חיות: הצילו, גור הכלבים מרטיב בבית

האם מותר לפנק את הכלב בעצמות או בשר נא? מה הם המרכיבים החשובים במזון יבש לכלב? איך מלמדים גור לא לעשות צרכיו בבית ומדוע חשוב להקפיד על טיפול נגד קרציות ופרעושים גם בחורף? מומחי ypets משיבים לכם

לפעמים קשה לי לעמוד בתחנונים של הכלבה שלי בזמן הבישולים לארוחות סוף השבוע. האם מותר לתת לפעמים כפינוק עצמות או חתיכות בשר עוף (נא) לכלבים?


עצמות או שאריות מזון אינן פינוק לחיות המחמד. בכללותן משבשות את פעילותה התקינה של מערכת העיכול וגורמת סבל רב לחיה והוצאות כספיות כבדות של טיפול רפואי מיותר. לרויאל קאנין יש סדרת מזון רטוב בשימורים במגוון רחב של אפשרויות תזונה בריאותית.  

 

 (צילום: Frédéric Duhayer) (צילום: Frédéric Duhayer)
(צילום: Frédéric Duhayer)

 

מצאתי גורת חתולים ברחוב. היא מטופלת היטב אבל לאחרונה החלה לסבול מדלקות עיניים והפרשות. מה הטיפול המומלץ?

 

גורי חתולים נוטים להידבק במחלות גורים שונות ברחוב. בין היתר הם נדבקים בהרפס חתולים, בשפעת, בדלקת עיניים מדבקת. חשוב שוטרינר יראה את החתולה ויתאים לה טיפול הולם בהתאם לגילה ולמצב העיניים, שכן טיפול לא נכון יכול להזיק. בגיל צעיר כדאי להתאים תזונה הכוללת ליזין (כמו למשל בייביקט) כדי להקל על הסימנים הקליניים הקשורים בוירוס ההרפס.

 

 (צילום: Jean-Michel Labat) (צילום: Jean-Michel Labat)
(צילום: Jean-Michel Labat)

 

האם במהלך החורף חייבים להמשיך לטפל נגד קרציות ופרעושים או שהקור הורג אותם / משהה את הפעילות שלהם?

 

עבור הפרעושים החורף הישראלי, במיוחד האחרון, אינו נחשב כחורף כלל. הם מעדיפים טמפרטורות סביב ה-25 מעלות, ולכן נהנים ממזג אוויר אידאלי בבתים מחוממים.

 

למרות שפרעושים נוטים לא לבקוע מהגלמים בחורף, הם מתרבים ומחכים בשלב הגולם עד האביב. פרעושים שנמצאים על גבי כלבים וחתולים לא מטופלים עלולים לגרום לבעיה סביבתית גדולה מאוד באביב, שכן פרעושה מטילה אלף ביצים בחודש.

 

הקרציות נוטות לא לעלות על כלבים בחורף, אבל לעיתים בסביבות מסויימות ובכלבים מסויימים נוכל לראות קרציות. חתולים לעומתם מושכים קרציות בחורף שכן הם מסתתרים במקומות חמימים ששורצים קרציות). אי לכך אני ממליצה להמשיך לטפל כנגד פרעושים גם בחורף, ולגבי קרציות יש לבחון כל מקרה לגופו. 

 

ד"ר עינת פרי, וטרינרית, אוניברסיטת ירושלים. בעלת מרפאה פרטית באזור השרון כשמונה שנים. מנהלת תחום וטרינריה בבית ארז חוות מילטין בע"מ. מגדלת 4 חתולים וכלבה אחת.

 

 

אני מגדל בולדוג צרפתי ואני חדש בעולם גידול הכלבים. מה הם המרכיבים החשובים שכדי לי להסתכל באריזות המזון היבש שאני קונה בחנות?

 

בחירת התזונה לגזע זה קלה מאוד. מדובר בגזע מיוחד עם נטיות יחודיות אופייניות כגון: עור רגיש, נטיה להשמנה ועוד. לכן הבחירה הטבעית תהיה מזון ממוקד שפותח במיוחד לגזע זה: "רויאל קאנין בולדוג צרפתי".

 

חשוב מאוד גם להשוות ערכי נעכלות. כלומר, כה וכמה הגוף סופג ביעילות. ברויאל קאנין מדובר על 90% נעכלות. ניתן למצוא נתון זה על גב האריזה ליד טבלת ההזנה. חשוב לזכור כי נתון זה מאפשר הזנה פרוטוקול האכלה של כמויות קטנות יעילות וחסכוניות.

 

 (צילום: Jean-Michel Labat) (צילום: Jean-Michel Labat)
(צילום: Jean-Michel Labat)

 

עיקרתי את החתולה הפרסית שלי, בת השנה ושלושה חודשים. החשש שלי היא שהיא תשמין לאחר העיקור. האם זה מיתוס או שצריך להקפיד על תזונה מתאימה או מיוחדת עכשיו?

 

זה לא מיתוס. זאת עובדה ולכן לרויאל קאנין יש תזונה מתאימה לתופעה זו שנקראת "רויאל קאנין סטרילייזד". ניתן לקנות בכל חנויות המזון לחיות מחמד.

 

אורי שמעוני - יועץ תזונה לכלבים וחתולים. מגדל שני חתולים.

 

 

באיזה גיל מומלץ לקחת גור?

 

גור בן שמונה שבועות ומעלה אפשר לקחת הביתה. התקופה שבין הלידה ועד גיל 8-7 שבועות זוהי תקופת הגיל הכי קריטי מבחינת בניית אופיו של הגור, בגיל הזה אופיו של הגור נבנה בחיי הלהקה הקרובה (אימו אחיו ואחיותיו) ומה שסביבתו מקנה לו. עיצוב אישיותו והתנהגותו של הגור נבנית תוך כדי משחק עם אחיו לשגר ומתיקון שגיאותיו ע"י אימו.

 

 (צילום: Frédéric Duhayer) (צילום: Frédéric Duhayer)
(צילום: Frédéric Duhayer)
 

 

האם מותר להוציא גור החוצה לפני שהוא קיבל את חיסוניו?

 

בעיקרון לא מומלץ להוציא גור החוצה עד שקיבל את כל החיסונים מהסיבה שהגור יכול להידבק במחלות שונות אשר כלבים שחוסנו לרוב עמידים בפני מחלות אלו.

 

יש להמנע במידת האפשר מפגשים בין הגור הלא מחוסן לבעלי חיים אחרים. אם כבר מוציאים את הגור לרחוב אז ללכת איתו על מדרכות ואספלט מקום בו יש סיכוי שהכלב לא ידבק במחלות נגדן לא חוסן. בגיל הגורות הגור בונה את אופיו עלפי הגורמים הסביבתיים להם הוא נחשף.

 

איך מלמדים גור לא לעשות צרכים בבית?

 

מבחינה פיזיולוגית עד גיל שלושה חודשים וחצי הגור שלנו אינו מסוגל לשלוט על צרכיו. הדבר שכן ניתן לעשות זה ללמד את הגור שלנו לעשות את צרכיו במקום ספציפי שרק שם יעשה ולא בכל מקום.

 

תחילה אנו צריכים להחליט על מקום בו אנו נסכים שהגור יעשה צרכים כל זמן שאנו לא מוצאים אותו לרחוב. במקום עליו החלטנו נניח עיתון פרוש בגודל מלא.

 

בהמשך כשכלבנו יעשה צרכים במקום השונה מהעיתון, נספיג חתיכת עיתון ואת העיתון המוספג נניח על העיתונים שהכנו מראש כיעד לעשיית צרכי הגור. את המקום בו הכלב עשה את צרכיו נשטוף בחומר ניקוי שאינו מכיל אמוניה (אפשר להשתמש בחומץ מדולל במים כ-30 אחוז או באבקת כביסה מדוללת במים או בסבון כלים).

 

לא מומלץ להשתמש בחומרים המכילים אמוניה עקב קרובים לריח השתן אשר יעודדו את הכלב לעשות את צרכיו בנקודה זאת לצורך סימון טרטוריה.

 

עם הזמן, כשהגור יתחיל לעשות את צרכיו על העיתון יש להתחיל ולצמצם את גודל העיתון. כשאנו מחוץ לבית ונשאיר את הגור לבד יש להגביל את תנועתו בבית (לסגור במרפסת או להחזיקו על רצועה באורך של כשני מטר). יש להשאיר לכלב מספיק מים וצעצועים.

 

 (צילום: Frédéric Duhayer) (צילום: Frédéric Duhayer)
(צילום: Frédéric Duhayer)

 

המקום בו אנו מגבילים את תנועתו של הכלב יהיה גם העיתון אותו ייעדנו לצרכיו של הכלב בר גישה. יש לפנות את המקום הנ"ל מחפצים בהם הכלב יכול להסתבך עם הרצועה או יכול להרוס משעמום.

 

כשנגיע לשלב בו הגור שלנו מחוסן ואפשר להוציאו לרחוב ללא חשש יש לקחת את העיתון המוספג בצרכיו ולסמן איתו מקומות בגינה. כשנצא עם הגור לגינה לעשות את צרכיו או כל פעילות אחרת יש לקחת אותו לסביבה בה סימנו את ריח צרכיו בגינה, כשהגור יעשה את צרכיו יש לעודד את הכלב להראות לו שמחה ולעודד אותו, אפשר לצ'פר את הכלב בחטיף.

 

בשלב זה יש לפנות את העיתון מהבית בהדרגה ולהוציא את הגור לטיולים ברחוב כמה שיותר פעמים לצורך עשיית צרכיו (לפחות 4-5 פעמים ביום). כך הגור שלנו ילמד שאת צרכיו יש לעשות בחוץ ולא בבית. במקרה ואנו נעדרים הרבה זמן מחוץ לבית ניתן להיעזר במישהו שיבוא במהלך היום לארח לו חברה ולהוציאו לצרכים.

 

חשוב מאוד: אין לגעור על הגור שעשה את צרכיו במקום אסור, אלא רק אם תופסים אותו על חם. אם התיקון יבוא לאחר מעשה, אזי אין אפקטיביות לתיקון והכלב לא יקשר את הכעס שלנו והתיקון לצרכים שהוא עשה. לעולם אין נדחוף את אפו של הגור לתוך הצרכים שלו.

 

אלי שחר, רב פקד בדימוס במשטרת ישראל. בעל נסיון עשיר במכלול תפקידים במשטרה, קצין הדרכה ארצי במדור בעלי חיים במשטרת ישראל ומאלף כלבים ליחידות מיוחדות בארץ ובחו”ל.

 

 

התשובות באדיבות מגזין "חיות הבית", "בית ארז" ו"רויאל קנין ישראל"

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Frédéric Duhayer
צילום: Frédéric Duhayer
צילום: Jean-Michel Labat
צילום: Jean-Michel Labat
מומלצים