שתף קטע נבחר

רשות השידור שילמה 130 מיליון שקל לעו"ד שגבו רק 530 מיליון

ביקורת חריפה על רשות השידור בכנסת: בדיון בוועדת הכספים נחשף כי בשבע השנים האחרונות שילם אגף הגבייה ברשות 130 מיליון שקל שכר טרחה לעורכי דין על גבייה חובות, אולם אלו גבו רק 530 מיליון. יו"ר הוועדה סלומינסקי: "הרשות חייבת לעבור ניעור רצינית. מעשיה גובלים בפלילים"

"דו"ח הביקורת הפנימית על אגף גביית האגרה ברשות השידור גובל בפלילים. אם ככה הם עובדים צריך לפרק את הרשות ולבנות אותה מחדש"; את הדברים החמורים הללו אמר הבוקר (ג') יו"ר ועדת הכספים ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי) בדיון הוועדה על הדו"ח. בדיון נחשף כי בשנים 2006-2013 שילמה רשות השידור למשרד עורכי דין שיגבה כספים מחייבים שכר טרחה בסך 130 מיליון שקל, אולם עורכי הדין גבו רק 530 מיליון שקל.

 

ועדת הכספים ביקשה מהרשות לקבל את הדו"ח שהוגש לוועדת המנהל של הרשות. מנכ"ל הרשות יוני בן מנחם נעדר מהדיון, ואילו סלומינסקי אמר שנמסרו לו שלוש גרסאות שונות לסיבת היעדרו.

 

 

לדברי סלומינסקי, "חיכיתי לדו"ח לדיון יסודי בציפייה למסקנות שיאפשרו לנו להתקדם. נדהמתי לשמוע שנקבע דיון בוועד המנהל אבל איש מההנהלה לא הופיע גם לשם. ככל שנכנסים לעומק הדו"ח (מגלים כי) הכשלים לא רק בגביה אלא גם בטיפול בפניות הציבור ובתחומים אחרים לכל אורך הדרך".

 

משרדי אגף הגבייה ברשות השידור (צילום: דודו בכר) (צילום: דודו בכר)
משרדי אגף הגבייה ברשות השידור(צילום: דודו בכר)

 

"האגרה צריכה היתה להכניס לרשות בשבע שנים 3.4 מיליארד שקל. זהו סכום שמסתובב ואף אחד לא יודע מה קורה איתו. סמנכ"ל הכספים אמר שלא היתה התערבות מצידו באגף הגביה. הוא באו"ם. כלומר הכספים אחראים רק על ההוצאה ואין להם פיקוח על ההכנסה. אגף הגביה שומר לבדו על השמנת. פעם ראשונה שאני שומע דבר כזה", אמר יו"ר הוועדה.

 

סלומינסקי סיפר כי "לאגף הגביה היו כ-100 עובדים. אבל משום מה גביית החובות הלכה לעורכי דין ועובדי האגף נותרו מובטלים. עורכי הדין גבו רק 530 מיליון שקל חובות תמורת 13 מיליון שקל שכר טרחה. 130 מיליון שקל שנגבו לא עברו (...) לחשבון הרשות. חלק מהכספים מגיעים לרשות אחרי שנה-שנתיים ובקשות של האגף".

 

עוד אמר סלומינסקי כי קרא בדו"ח ש"עורכי הדין גבו כסף על כל דפיקה בדלת של חייבים. לא ברור אצל מי. נמצא במקרה אחד כי הם ביקרו באותה שעה ב-30 בתים. התמונה של היעדר אחריות ותלונות על הטרדות אזרחים נראית כמו מדינה אפריקאית שהכול הולך בה בהפקרות מוחלטת. ביקורות שנעשו אצל שלושה עורכי גבלו בקטסטרופה, אבל זה לא הפריע לתת להם עוד ועוד תיקים".

 

"אני לא חושב שההנהלה יודעת כמה כסף יש לה. אין דו"חות והתאמות. אין קריטריונים איזה עורכי דין נבחרים ונותנים להם לגבות. הרשות לא נתנה למי שהציע מחיר נמוך או לאחר התמקחות (...) או שיש כאן יד רוחצת יד שזו רשלנות נוראה. לא יודע מה יותר טוב. אבל זה מצב שלא יכול להימשך".

 

צווי יציאה מהארץ הוצאו לחייבים בניגוד להנחיות 

עוד סיפר יו"ר הוועדה כי קרא בדו"ח שעורכי הדין הוציאו צווי יציאה מהארץ לחייבי אגרה בניגוד להנחיות. "10 שנים אנשים נאנקו תחת דברים שלא היו ולא נבראו, זה דבר נורא. ויש עוד כהנה וכהנה דוגמאות. אגף הגבייה הקים ממלכה בפני עצמה. ניסו לסדר הכל בעל פה. אין ניירות אין דו"חות. הכול היה בראש של מנהל הגביה הקודם" (שפרש רק לאחרונה – צ"ל).

 

"התמונה היא בלגאן, אי סדר, רשלנות ועצימת עיניים, יש רשות א' שמוציאה כספים ורשות ב' שמכניסה כספים. זה יצור חדש. הרשות במתכונת הזאת לא בטוח שיש לה זכות קיום. חייבת לעבור ניעור רצינית.

 

"שלא לדבר על הטיפול הרשלני בתלונות הציבור שגדלו פי שתיים. לטיפול נציב התלונות הגיעו 3,000 ומשהו. אבל במחסנים נמצאו 40 אלף מכתבים סגורים שלא פתחו אותם. אולי יש בהם בקשות להעביר כסף. המסקנה שלי שהתפקוד הזה הוא על גבול הפלילי. מי שלא יעביר לטיפול מסתבך".

 

מנהל אגף הגבייה בפועל יואב אשכנזי אמר בוועדה שיצא מכרז על תפקיד המנהל. הוא הודיע על הפקת לקחים מהירה: "שהמשטרה תשים בבית הסוהר את מי שצריך מהעבר. אנחנו נקטנו כבר צעדים ראשונים לתיקון המצב. עצרנו את עורכי דין מלפתוח תיקים בהוצאה לפועל, עיכבנו תשלומים לעורכי הדין. דרשנו לקבל תיקים בחזרה".

 

לדברי אשכנזי, הוא הנחה את כל עורכי הדין לבטל 1,235 צווי עיכוב יציאה מהארץ. "שללתי את רישיונם לבצע גביה. מעכשיו, רק עובדי האגף מורשים לגבות בשטח. הודעתי על ביטול סמכותם להטיל הצמדה וריבית על החובות. הם לא יוכלו לבצע הפעולות שביצעו בעבר. עורכי הדין התבקשו להשיב עד סוף החודש על כל הליקויים מדו"ח הביקורת שפרטנו בפניהם", אמר.

 

נציב תלונות הציבור של רשות השידור, דדי מרקוביץ', אמר: "לא ניתן לומר שאחרי שהאדם האחראי פרש ועכשיו מתחיל עידן חדש. זה לא נכון. בידי עורכי הדין יש כעת מעל 100 אלף תיקים ואף אחד לא ביקש אותם. בסך הכל החליטו לא למסור להם תיקים חדשים. הבעיות ימשיכו אם לא יתגברו את אגף הגביה. אני בתפקיד שנה וחצי. הזהרתי עשרות פעמים על המצב הקיים ברשות. נציב הקבילות הראשון כבר התריע שאין מספיק מענה".

 

נציג ההסתדרות דורון קרני אמר, "אנחנו התנגדנו למסור את גביית החובות לעורכי הדין ודרשנו שרק עובדי אגף הגביה יעשו זאת". בסיכום הדיון עלתה הדרישה להעביר את דו"ח הביקורת ליועץ המשפטי לממשלה שיבדוק אם יש מקום לפתוח בחקירה פלילית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודי ועקנין
רשות השידור
צילום: דודי ועקנין
מומלצים