שתף קטע נבחר

האלימות חזרה לקייב: 9 הרוגים, מאות פצועים

לאחר שנראה שמתקרב פיוס בין הממשלה לאופוזיציה פרצו עימותים אלימים בבירה: 5 אזרחים נהרגו, 37 שוטרים ו-150 מפגינים נפצעו, 30 במצב קשה

העימותים האלימים חוזרים לרחובות בירת אוקראינה: יומיים לאחר ששמו המפגינים שמתנגדים לממשלה סוף ל"כיבוש" בניין העירייה בקייב ופינו אותו - הרוגים ופצועים בעימותים אלימים שפרצו היום (יום ג') סמוך לבניין הפרלמנט. לפי המשטרה, שבעה אזרחים ושני שוטרים נהרגו. כמו כן, 37 שוטרים ו-150 מפגינים נפצעו, 30 מהם באורח קשה.

 

עוד חדשות בעולם:

האישה שאיתו. הכירו את גברת א-סיסי

גנב רגל עוף מהמחבת של שותפו - ונרצח

עצמות בנות 500: זהו בית קברות לכלבים?

 

שירותי החירום הרשמיים באוקראינה טענו תחילה כי רק אדם אחד נהרג בעימותים ליד לשכת הנשיאות. משרד ההגנה הורה למפגינים לעזוב מיד את מטה הצבא שאליו נכנסו. הרשויות בקייב קבעו אולטימטום למפגינים ודרשו רגיעה תוך שעתיים או שתוחרף התערבותן. משרד החוץ של רוסיה מסר כי "האלימות נגרמה ישירות מהמדיניות של המערב, המעודדת את הפרובוקציות נגד המשטר".

 

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

המפגינים מוחים על עיכוב בשינוי החוקה שתצמצם סמכויות לנשיא (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המפגינים מוחים על עיכוב בשינוי החוקה שתצמצם סמכויות לנשיא(צילום: רויטרס)

רשת BBC הבריטית דיווחה כי כוחות המשטרה השתמשו בכדורי גומי וברימוני הלם כדי לעצור את המפגינים שצעדו לעבר הפרלמנט, שבו התכנסו מחוקקים כדי לדון בשינויים בחוקה. עשרות אלפי מפגינים יידו לבנים לעבר כוחות המשטרה וכן פצצות עשן.

 

חברת פרלמנט מהאופוזיציה, לסיה אורבטס, פרסמה בעמוד הפייסבוק שלה שגופות הפעילים הונחו בתוך בניין סמוך לפרלמנט. מוחים רבים התקרבו גם למטה מפלגת השלטון. לפי ה-BBC, מטרת השינויים היא לצמצם את סמכויותיו של הנשיא ויקטור ינוקוביץ'. האופוזיציה הזהירה כי כישלון בהעברת השינויים יגרור מהומות אלימות נגד הממשלה.

 

הבית הלבן והאיחוד האירופי הפציר בנשיא ינוקוביץ' להביא לרגיעה במדינה. "אנחנו המומים מהאלימות שמתרחשת במרכז קייב", אמרה דוברת המועצה האמריקנית לביטחון לאומי, וקראה לסיום העימותים ופתיחת דיאלוג עם האופוזיציה. שרת החוץ של האיחוד האירופי קתרין אשטון אמרה: "אני מאוד מודאגת מההסלמה בקייב". האיחוד גינה את האלימות ואשטון הפצירה ברשויות האוקראיניות לרדת לשורש הבעיה.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

מנהיג האופוזיציה ויטלי קליצ'קו פנה לנשיא ינוקוביץ' בפרלמנט וביקש ממנו לרסן את יחידות המשטרה לפיזור הפגנות ולהורידן מהרחובות כדי להימנע מסכסוך קשה יותר. מוקדם יותר, מדווחת רשת BBC, חברי פרלמנט מהאופוזיציה חסמו את במת הנאומים בפרלמנט במחאה על כך שאנשי סגל הפרלמנט סירבו לרשום את הצעתם לשינויים בחוקה.

 

השינויים בחוקה שמבקשת האופוזיציה לבצע - אם יאושרו - יביאו לכך שהנשיא יאבד כמה מסמכויותיו שהוענקו לו מאז היבחרו ב-2010. אחד השינויים הוא שהפרלמנט האוקראיני ולא הנשיא ימנה ראש ממשלה ואת חברי הקבינט. אם יאושר, המהלך עשוי להוביל גם לבחירות לנשיאות. חברי פרלמנט התומכים בנשיא טענו כי טרם הבשיל הזמן לאישור השינויים בחוקה ויש לדון וליישב את המחלוקות שבין האופוזיציה לקואליציה.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

בחודש שעבר ביקשה ממשלת אוקראינה לפייס את האופוזיציה וחוקקה חוקים חדשים בפרלמנט שאפשרו את שחרורם בסוף השבוע האחרון של 234 מפגינים עצורים. הרשויות הבטיחו להסיר את כל האישומים נגד המפגינים אם יפנו את

 כל בנייני הממשלה שהשתלטו עליהם מאז 1 בדצמבר. לאחר פינוי כל המבנים הציבוריים, בהם בניין עיריית קייב, אמרו מנהיגי המחאה שהם קיימו את התנאי של הממשלה ולכן הם חסינים מתביעה.

 

הפגנות המחאה באוקראינה החלו בחודש נובמבר בשל סירובו של הנשיא ויקטור ינוקוביץ' לחתום על הסכם סחר חשוב ביותר עם האיחוד האירופי והעדפתו לקיים קשרים הדוקים יותר עם רוסיה, ששלטה באוקראינה במשך מאות שנים עד נפילת ברית המועצות ב-1991. עשרות אלפי אנשי אופוזיציה התומכים בהתקרבות לאירופה הקימו מחנה אוהלים קבוע בכיכר העצמאות וקראו לנשיא וממשלתו להתפטר. אף שמספר המפגינים פחת מאז, מאות בני אדם המשיכו לחנות שם עד סוף השבוע. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מפגינים בקייב
צילום: רויטרס
מומלצים