שתף קטע נבחר

המדינה תיידע כי לא חובה להצטרף לביומטרי

בעקבות עתירה לבית המשפט העליון של התנועה לזכויות דיגיטליות, המדינה תשנה את הפרסומות לאמצעי זיהוי ביומטרי, ותיידע כי מדובר בניסוי שלא חייבים להצטרף אליו

בית המשפט העליון בשבתו כבג"צ הורה למדינה להוסיף תיקון לתשדירים שמעודדים מעבר לתעודת זהות ביומטרית. בתשדירים העתידיים יהיה חובה לציין כי קבלת תעודת זהות היא התנדבותית בתקופת הפיילוט, וכי לא ישללו זכויות של מי שיבחר לקחת תעודת זהות רגילה מנייר. 

 

 

השופטת מרים נאור אמרה בדיון כי: "כשצפיתי באופן אישי בטלוויזיה בתשדיר הזה, אמרתי בליבי, למה לא אומרים שזה פיילוט ואין

חובה?". לאחר דיון שנערך הבוקר (ד') הוסכם על ידי הצדדים כי בהתאם לחוק יתווסף הסייג בסוף התשדירים.

 

עוה"ד יהונתן קלינגר, היועץ המשפטי לתנועה לזכויות דיגיטליות שהכין את העתירה יחד עם ע"וד אוריה ירקוני, מסר "אני מצר על כך שנדרשה עתירה לבית המשפט העליון לחייב את משרד הפנים להזהיר את הציבור מפני סכנות המאגר הביומטרי ולידע אותו על זכותו שלא להשתתף בניסוי".  

 

ברשות האוכלוסין דווקא רואים בעניין ניצחן ואומרים כי בית המשפט מחק את העתירה. מהרשות נמסר: "ביהמ"ש לא קיבל את טענות התנועה לזכויות דיגיטליות , לפיהן המדינה אינה רשאית לפרסם לציבור על אודות הפרויקט באופן שמעודד להשתתף בו. בית המשפט העליון הוביל את הצדדים לפשרה לפיה העתירה תמחק , ובכל פרסום בנושא יופיעו עיקרי סעיף 2(ב) לצו לפיו הפרויקט מצוי בתקופת מבחן במהלכה יונפקו מסמכי זיהוי ביומטריים לתושבים המעוניינים בכך וכי הנתונים הביומטריים יכללו במאגר הביומטרי. כמו כן יצוין בפרסומים, כי מי שלא יבחר לבקש תיעוד ביומטרי חכם במהלך תקופת המבחן, יוכל להמשיך לקבל את מסמכי הזיהוי הרגילים מבלי שישללו זכויותיו. יצוין כי האמור כבר כלול בחומרי ההסברה המצויים בלשכות רשות האוכלוסין וההגירה ובאתר האינטרנט של הרשות".

 

 

קמפיין נגד קמפיין

איסוף הפרטים מהאזרחים, הנפקת תעודות זהות ודרכונים חכמים והקמת מאגר ביומטרי, מלווים בתשדירי הסברה שמוקרנים על מסכים בלשכות האוכלוסין וכן בטלוויזיה.

 

באחד התשדירים מתריעים ברשות האוכלוסין מפני סכנות של גניבת זהות, באמצעות שימוש בתעודת זהות שאבדה או נגנבה, ומציעים את תעודות הזהות הביומטריות כפתרון.  בתשדיר נוסף קוראים לאזרחים להגיע ללשכות האוכלוסין ולבקש תעודת זהות חכמה שאינה ניתנת לזיוף, אך לא מציינים כי הפרטים ייאספו ויישמרו במאגר, וכי אין חובה לבקש תעודה כזו.

 

 

המתנגדים למאגר ובהם התנועה לזכויות דיגיטליות מסכימים כי תעודות זהות חכמות יותר נדרשות, אך טוענים שהמאגר אינו הכרחי לשם כך. ומעבר לכך - שבתשדירים לא מציינים כי בהקמת מאגר יש סכנות, וכי אין חובה להצטרף אליו.

  

במקביל להגשת העתירה, השיקו בתנועה קמפיין נגד שמתריע בפני הסכנות בהצטרפות למאגר. זאת בין השאר כתגובה לתשדיר של משרד הפנים שהופץ באינטרנט ובו מנסים לענות לטענות המתנגדים ולהסביר כי המאגר בטוח.

 

 

 

המאבק על המאגר

הפיילוט להנפקת תעודות זהות ודרכונים חכמים החל בחודש יוני האחרון ומחודש ספטמבר הרישום נפתח ברחבי הארץ. הפיילוט אמור רשמית להימשך עד סוף השנה, אולם יתכן שברשות הביומטרית יבקשו להאריכו לשנתיים מיום התחלת הנפקת התעודות בפועל. ויתכן כי הפיילוט יימשך שנתיים נוספות לאחר מכן.

 

על התעודות ישנו שבב ובו טביעות אצבעות ותמונת פנים. תעודות אלה אמורות להחליף את תעודות הזהות מנייר שקלות מאוד לזיוף או להחלפת פרטים בתעודה גנובה. על החלפת התעודות כמעט שלא הייתה מחלוקת, אולם החוק קבוע גם שהמידע שעל התעודות יישמר גם במאגר שינוהל בידי המדינה. זאת על מנת למנוע הרכשה כפולה - כלומר למנוע הנפקת שתי תעודות זהות או יותר בידי אדם אחד, ועל מנת ששוטרים יוכלו לזהות אדם שלא נושא מסמך מזהה - לצלם אותו או לקחת טביעת אצבע ולהשוות למאגר.

 

המתנגדים חושבים שמאגר כזה מיותר, לא משרת את המטרה, מפר את הפרטיות של האזרחים, מאפשר למדינה לעקוב אחריהם (באמצעות צילומי הפגנות למשל), וכי במקרה הקצוני המאגר עלול להיפרץ ולדלוף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים