שתף קטע נבחר

עסקת וואטסאפ: ממהגר עני למיליארדר

יאן קום הגיע מאוקראינה בגיל 16 והתקיים מתלושי מזון. 21 שנה לאחר מכן הוא שווה כמעט 6.8 מיליארד דולר. שותפו להצלחה, בריאן אקטון לא הצליח להתקבל לטוויטר. למזלו

יאן קום בן ה-37, אחד ממייסדי וואטסאפ עשה אמש (ד') את עסקת חייו. לאחר העסקה עם פייסבוק הוא שווה על פי דיווחים 6.8 מיליארד. זאת ועוד, הוא יהיה חבר דירקטוריון בפייסבוק, אחת החברות הגדולות והחשובות בעולם הטכנולוגיה. מעמד החתימה שלו, יחד עם שותפו בריאן אקטון (Brian Acton), ונציג קרן הון הסיכון ג'ים גץ,  לא היה במשרד מהודר, היאה לעסקה בשווי של 16 מיליארד דולר. זה גם לא היה במשרד פשוט במטה וואטסאפ. זה קרה כמה רחובות משם, בבניין ששייך לרשויות הרווחה האמריקניות. בבניין הלבן הזה, ליד פסי הרכבת, אסף בצעירותו קום תלושי מזון.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלהם

 

על פי סיפורו שמתפרסם היום בפורבס, קום, יליד אוקראינה, היה מהגר צעיר וחסר כל. הוא היה בן יחיד לעקרת בית ופועל בניין, ובילדותו לא היה חשמל או מים חמים בביתו. הוא היגר לארה"ב עם אמו ב-1992, שנה לאחר קריסת ברית המועצות ואביו נשאר מאחור. באוקראינה הסובייטית לשעבר, חוותה המשפחה רדיפות פוליטיות ואנטישמיות. קום, בן ה-16 ואמו חיו מקצבה, ושניהם היו צריכים לעבוד - עד שחלתה האם בסרטן, והלכה לעולמה בשנת 2000.

 

יאן קום. סלאם דוג מיליארדר (צילום: Marc Muller, EPA) (צילום: Marc Muller, EPA)
יאן קום. סלאם דוג מיליארדר(צילום: Marc Muller, EPA)

 

למד לבד

כמו סיפורי סינדרלה אחרים של עולם ההייטק, ובהם סיפורו של סטיב ג'ובס המנוח שצמח כבן יחיד למשפחה קשת יום, גם קום התחבר בנערותו להאקרים וחובבי טכנולוגיה. ב-Cnet מספרים כי למד באוניברסיטת סן חוזה. כמו רבים אחרים בראש תעשיית הטכנולוגיה ובהם ביל גייטס, סטיב ג'ובס ואפילו מארק צוקרברג, גם קום לא סיים את לימודיו האקדמיים והחליט לעבוד בתחום. תכנות הוא למד לבד בנעורותו.

 

 

לא התקבל לטוויטר. נרכש על ידי פייסבוק ()
לא התקבל לטוויטר. נרכש על ידי פייסבוק

 

בשונה משאר נביאי הטכנלוגיה, הפריצה הגדולה שלו לא נעשתה בחדרי המעונות, אלא הרבה שנים אחרי שצבר נסיון בחברה גדולה. הוא החל לעבוד כמהנדס ביאהו והיה אחראי על תשתיות וטכנולוגיות, שם פגש את בריאן אקטון, אחד מהעובדים הראשונים (מספר 44 בחברה).

 

ותודה לפייסבוק

אקטון וקום פרשו מיאהו בשנת 2009. למזלם עולם הטכנולוגיה לא קיבל אותם בזרועות פתוחות. אתרי TechCrunch ו-TNW שוטטו בפרופיל הטוויטר של אקטון ומצאו סטטוסים משנת 2009, ובהם אקטון מבשר לעולם על אכזבותיו. ב-23 במאי כתב "נדחתי על ידי מטה טוויטר. זו הייתה נסיעה יום-יומית ארוכה (אם הייתי מתקבל)". ב-3 באוגוסט כתב "פייסבוק דחתה אותי. (אבל) זו הייתה הזדמנות נפלאה להתחבר עם אנשים מצוינים. מחכה כבר להרפתקאה הגדולה בחיים".  

 

 

הקבוצות ששוות מיליארדים (צילום: שני ששון) (צילום: שני ששון)
הקבוצות ששוות מיליארדים(צילום: שני ששון)

 

וההרפתקאה הזו הגיעה. לאחר שקום על פי אחד הסיפורים, החמיץ שיחות טלפון בחדר כושר שאסר להכניס מכשירים, הוא החליט למצוא פתרון שיודיע לחבריו שהוא לא זמין. זו הייתה ההתחלה. תזכורת: אנחנו ב-2009. האייפון רק שנתיים בשוק. אבל קום ידע שזה העתיד לאחר שעלתה האפליקציה בפוסט הראשון שכתב בבלוג של וואטסאפ הוא חזה כי השנה (2014) לא יימכרו יותר טלפונים-טיפשים.

 

האם הוא גם ידע כי האפליקציה תצליח? אולי. אבל לא עד כדי כך, זה בטוח. אין שום סיכוי שהצמד ידע שיגיעו ל-450 מיליון משתמשים פעילים ולאיום על השליטה הגדולה הנוכחית של עולם הטכנולוגיה, שהביא אותה להטיס את קום, מהגר עני מאוקראינה לפסגת העולם. 

 

נקי. ללא רבב. יעילות על פי בריאן  ()
נקי. ללא רבב. יעילות על פי בריאן

 

בכל מקרה, הדרך לשם על פי ג'ים גץ, הצלע השלישית, נציג הקרן סקויה שהשקיעה בסטארט אפ: "יאן ובריאן רצו סוג שונה של חברה. כשאחרים חיפשו תשומת לב, יאן ובריאן התרחקו מאור הזרקורים, סירבו, אפילו לתלות שלט מחוץ למשרדים. כשמתחרים קידמו משחקים ורצו לבנות פלטפורמות, יאן ובריאן היו מחויבים לתקשורת נקייה, מהירה כברק שעובדת ללא רבב". גץ מספר אפילו, שבריאן הצמיד פתק לשולחן שלו: "בלי מודעות! בלי משחקים! בלי גימיקים!".  

 

עוד אומר גץ בשם קרן הון הסיכון בה הוא עובד: "אנחנו לא יכול להיות מאושר יותר מהצלחתם של האנדרדוגים המוכשרים, שהאידיאולוגיה היציבה והעצמאות שלהם מתמצתות את הרוח של עמק הסיליקון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יאן קום ובריאן אקטון. המייסדים
מומלצים