שתף קטע נבחר

סכנה בארה"ב: קרח נופל מגורדי השחקים

אימה חדשה בערים הגדולות: חתיכות חדות מהקרח שהפשיר צונחות לקרקע ופוצעות עוברי אורח. ברוסיה נהרגים כך אנשים מדי שנה. מה הפתרון?

תושבי הערים בארצות הברית מתמודדים עם אחת מעונות החורף הקשות ביותר שנרשמו שם זה שנים, וכעת הם ניצבים גם בפני סכנה גדולה יותר מאשר שלג: קרח הנופל מגורדי השחקים.

 

עוד חדשות מהעולם :

היה היה רודן: ספרי הילדים של קים ג'ונג איל

 

כמה רחובות באזור מגדל מספר 1 החדש של מרכז הסחר העולמי בניו יורק, הבניין הגבוה ביותר בארה"ב, נסגרו ביום רביעי בבוקר, אחרי שחתיכות קרח משוננות שנותקו על-ידי הרוח מהקומות העליונות או מהגג של גורד השחקים צנחו לקרקע ליד הבניין, שגובהו 541 מטרים. עוברי אורח רצו לחפש מחסה, ורק שעות מאוחר יותר, אחר הצהריים, נפתח האזור שוב.

 

שלט המזהיר מפני נפילת חתיכות קרח (צילום: AP) (צילום: AP)
שלט המזהיר מפני נפילת חתיכות קרח(צילום: AP)
גם באזורים אחרים ברחבי ארה"ב נחסמו מדרכות הצמודות לבניינים גבוהים באמצעות סרטי אזהרה צהובים משום שנטיפי קרח וחתיכות קשות כאבן של שלג קפוא נופלים מהם. מומחים מזהירים כי התופעה עלולה להחריף בימים הקרובים בשל ההתחממות שנרשמת ברוב חלקי ארה"ב. כתוצאה מההתחממות נמס הקרח.

 

"השלג נמס ונוצרים נטיפי קרח גדולים יותר ויותר או גושי קרח שנופלים מגורדי שחקים", מסביר ג'ואי פיקה, מטאורולוג בשירות מזג האוויר הלאומי בניו יורק, שבה נרשמו כבר 1,230 מילימטרים של שלג מאז תחילת השנה. יש ארכיטקטים שאומרים כי גורדי שחקים חדשים ויעילים יותר מבחינת אנרגיה עלולים למעשה להגביר את הבעיה.

 

"הבניינים האלה שומרים בתוכם חום רב יותר, ופירוש הדבר הוא שבחוץ נעשה קר יותר, והדבר מאפשר ליותר שלג וקרח להצטבר", מסביר המהנדס רומן סטנגל, מייסד חברת הייעוץ Northern Microclimate in Cambridge מאונטריו.

ברי נגרון שנפצע בפניו מגוש קרח ונזקק ל-80 תפרים (צילום: AP) (צילום: AP)
ברי נגרון שנפצע בפניו מגוש קרח ונזקק ל-80 תפרים(צילום: AP)

סנטגל מסייע למפתחים לבחור עיצובים, זוויות שיפוע ואפילו צבעים שמטרתם להפחית את הצטברות הקרח. כך למשל צבעים כהים יותר קולטים יותר קרני שמש הממיסות את הקרח. ניתן להשתמש גם בחומרי היי-טק, כמו מגדל Skytree בטוקיו, שם יש בחלונות אמצעי חימום כדי להתיך את הקרח. אופציות שכאלה אינן זמינות תמיד בערים עתיקות יותר עם מרפסות וגגונים.

 

ברי נגרון, בן 27 מניו יורק, סיפר כי ראה קרח תלוי באופן מסוכן על בניין בן ארבע קומות בחודש שעבר וניסה להזהיר הולכי רגל אחרים. אלא שאז צנח מטה גוש קרח חד בגודל של כדור פוטבול ופגע בפניו. החתכים שנגרמו לאפו וללחיו הצריכו 80 תפרים. "נבהלתי מאוד כי ראיתי דם על הידיים שלי ועוד דם יורד", סיפר. "כששכבתי על הקרקע שמעתי שתי נשים צעירות צועקות, 'אוי, אלוהים, עזרה! יש המון דם!".

בניין מספר 1 במרכז הסחר העולמי החדש בניו יורק, שהולכי רגל הורחקו מסביבתו בשל סכנת הקרח הנופל (צילום: AP) (צילום: AP)
בניין מספר 1 במרכז הסחר העולמי החדש בניו יורק, שהולכי רגל הורחקו מסביבתו בשל סכנת הקרח הנופל(צילום: AP)

לא ברור כמה הולכי רגל בדיוק נפגעים מחתיכות הקרח הניתקות מהבניינים, אבל עשרות פציעות קשות מדווחות מדי שנה. בעיר סנט פטרסבורג שברוסיה מדובר בבעיה מוכרת זה שנים, ושם עשרות נפצעים או נהרגים כתוצאה ממנה מדי שנה.

 

שבעה בני אדם נפצעו בשנת 2011 ליד דאלאס כשחתיכות קרח גדולות ניתקו מגג באצטדיון קאובויז. 15 בני אדם נפצעו ב-2010 ממטר של

קרח שניתק מבניין סוני, בן 37 קומות, בניו יורק.

 

בחודש שעבר, ליד בניין בן 100 קומות בשיקגו, אנשים כיסו את ראשיהם בתרמילים ותיקי צד כדי לא להיפגע מהקרח הנופל. ביום שלישי האחרון הוצבו שלטי אזהרה מפני חתיכות הקרח הנופלות ליד כל גורד שחקים או בניין גבוה אחר במרכז העיר, על רקע עליית הטמפרטורות אל מעל ל-0 מעלות צלזיוס לראשונה זה כמה שבועות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
ברי נגרון שנפגע מגוש קרח בניו יורק. יש גם הרוגים
צילום: AP
מומלצים