שתף קטע נבחר

חלקי פנטום מבנימינה לאיראן: כך זה עבד

עשור אחרי שישראלים נחשדו בניסיון להעברת חלקי חילוף של מטוסים לאיראן מחברה מבנימינה, שוב עלה חשד דומה. הכתב היווני שחשף את הפרשה: "האחראי מבוקש מאז 2004". תחקיר ynet: מי החברות והאנשים שמאחורי הפרשות?

17 שנה אחרי מעצרו של נחום מנבר , שוב עולה לכותרות פרשה ובמרכזה ישראלים שמכרו נשק לאיראן - שהפכה בינתיים לאויבת מספר 1 של ישראל: במהלך השבוע פרסם עיתון יווני כי חקירה בינלאומית גילתה שסוחרי נשק ישראלים ניסו לשלוח חלקי חילוף של מטוסי פנטום F-4 לאיראן, דרך יוון. לפי הדיווח, המכולות נשלחו מהמועצה המקומית בנימינה-גבעת עדה ויעדן היה איראן.

 

 

היום (ה') הותר לפרסום כי שני החשודים בפרשה נחשדו בפרשה כמעט זהה לזה שפורסם לפני עשור. גם אז המוצא היה בנימינה, הנשק היה חלקים רזרביים למטוסי פנטום והיעד - הרפובליקה האיסלאמית. לאחרונה שוב חשדו האמריקנים באותם שניים, אלי כהן וגיסו אביחי ויינשטיין, שהפרשות הקודמות בעניינם הסתיימו ללא כתבי אישום, וביצעו חיקור דין בעניינם.

 

אז, במרס 2004, נחקרו שני ישראלים בחשד שתכננו לסחור עם איראן בכלי נשק מארצות הברית. השניים נחשדו כי תכננו להעביר לאיראן ציוד שכלל חלקי חילוף לפנטומים ולטילי קרקע-אוויר מסוג "הוק". אותו ציוד התגלה בסופו של דבר בפשיטה שערכה המשטרה על מחסן בבנימינה. כהן נחקר גם בשנת 2000, בחשד שסחר עם איראן בחלקי חילוף לנגמ"שים.

מטוסי פנטום של חיל האוויר האיראני ()
מטוסי פנטום של חיל האוויר האיראני

ב-2002 נחשפה פרשה אחרת, כאשר סוכני המכס הגרמני גילו שציוד ישראלי מיועד להגיע לאיראן דרך נמל המבורג. החשודים העיקריים אז היו ויינשטיין, סוחר נשק מנתניה, בעלי החברה הנתנייתית פי.איי.די (או פי.אד). ויינשטיין וכהן הכחישו את כל הטענות נגדם.

 

לדברי עו"ד חיים משגב, שייצג את השניים בפרשות העבר, בפרשה ב-2004 לא הוגשו נגד השניים כתבי אישום, ואילו באחת הפרשות שקדמו ל-2004 הוגש כתב אישום מצומצם נגד אלי כהן בלבד, שהסתכם ב-10,000 שקל קנס ובשלושה חודשים מאסר על תנאי. בניגוד למקרה של וינשטיין וכהן, נגד מנבר הוגש כתב אישום, הושגה הרשעה - והוא אף נשלח ל-16 שנות מאסר. לפני מעט יותר משנתיים השתחרר מנבר מהכלא.

 

בפרשה החדשה טען העיתון היווני ekathimerini כי חקירה אמריקנית-יוונית היא שהובילה לחשדות נגד סוחרי הנשק, שפעלו תוך הפרת אמברגו הנשק שהוטל על איראן. החקירה, שנערכה על ידי הסוכנות האמריקנית לביטחון לאומי בשיתוף עם היחידה היוונית הכלכלית ללוחמה בסמים ובנשק, העלתה כי המבצע בוצע בשני שלבים: האחד בדצמבר 2012 והשני באפריל 2013. בשני המקרים עקבו חוקרים יווניים אחר המכולות שהכילו את החלקים שהגיעו לאדמת יוון.

 

לפי הדיווח, המכולות נשלחו מהמועצה המקומית בנימינה-גבעת עדה ויעדן היה איראן. המטען היה אמור להישלח דרך חברה יוונית בשם Tassos Karras SA, שהתגלתה כחברת קש. תיק החקירה האמריקני העלה כי סוחרי נשק ישראלים הם אלה שעומדים מאחורי העסקה.

בניין החברה ברחוב האסיף בבנימינה (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
בניין החברה ברחוב האסיף בבנימינה(צילום: ג'ורג' גינסברג)

גם לפני שנה עלתה לכותרות פרשת מכירת ציוד לאיראן, אבל בנסיבות אחרות לגמרי. אז נטען כי בן זיגייר, שהתאבד בתאו, עבד בחברת קש שהמוסד הקים באירופה. החברה, לפי אותן טענות בתקשורת העולמית, מכרה בין היתר ציוד אלקטרוני פגום לאיראן. בהקשר זה אפשר לציין שבשנים האחרונות שלושה מטוסי פנטום F-4 התרסקו באיראן. ב-2013 התרסק מטוס שכזה ליד הכור בבושהר, מקרה דומה אירע באותו אזור ב-2010 וגם ב-2012 התרסק פנטום, ליד העיר בנדר עבאס.

     

הכתב היווני שחשף את הפרשה החדשה, יאניס (ג'ון) סוליוטיס, שפך עליה מעט אור בשיחה עם ynet. "החברה ששמה נזכר במסמכים היא Epic R.S.P Spare Parts ברחוב האסיף 19 בבנימינה", סיפר. לדבריו, המטענים כללו רכיבים מכאניים למטוסי פנטום. "החלקים נתפסו על ידי רשויות האכיפה היווניות ונשלחו בינואר לרשויות האמריקניות", הוסיף סוליוטיס. "החקירה התבססה על מידע שהגיע מאגף חקירות ביטחון המולדת האמריקני. האדם שככל הנראה אחראי לשני המטענים מבוקש מאז 2004. לא ברור אם הוא נעצר".

 

בשיחה למספר הטלפון של חברת פי.אד, שברשת נטען כי כתובתה הוא רחוב המסילה בבנימינה, התברר כי מדובר בחברה הקשורה לכהן ולויינשטיין - וששמה כיום הוא RSP. מספר הטלפון של פי.אד זהה למספר הטלפון של חברת RSP.

 

מבדיקה ברשם החברות התברר ששמה המלא של החברה הוא אר.אס.פי שיקום חלפים בע"מ. בעלי המניות שלה הן טלי כהן וחנה כהן, ואריה כהן הוא ממנהלי התאגיד. שמה הקודם - Q.P.S Quality Parts & Systems - עלה בפרשה מ-2004, אז נטען כי לייב כהן, שנעצר בברוקלין בחשד שייצא אמצעי לחימה לישראל, העביר חבילות לחברת Q.P.S בבנימינה. את תגובת השלושה לא ניתן היה להשיג. מבירור שערך ynet בבניין שבו רשומים טלי כהן, חנה כהן ואריה כהן בנתניה, עולה כי השכנים לא מכירים משפחת כהן המתגוררת בבניין.

 

בפירוט חברת פי.אד ברשם החברות מצוין שמו של אביחי ויינשטיין כאחד מבעלי המניות ומנהלי התאגיד, אך כיום רשומה החברה בכתובת בפארק התעשייה קיסריה. בפרוטוקולים שונים של בית משפט, שאינם קשורים בסחר נשק, מופיעים שמם של אלי כהן וחנה כהן בהקשר משותף של חברות פי.אד ו-RSP. החברות פי.אד ו-RSP מופיעות יחד כמבקשות ומשיבות.

 

עו"ד חיים משגב, שייצג את ויינשטיין וכהן בפרשה מ-2004, ציין בשיחה עם ynet כי הוא איננו בקשר עם השניים זה עשור, אך ידע לספר כי השניים חיים היום כחסידים. לטענתו, הם אינם מעורבים בפרשה החדשה. בירור נוסף העלה כי השניים קשורים לחסידות פרמישלאן בבני ברק. .

 

ממשטרת ישראל נמסר: "ככלל, ומבלי קשר לפרטי הפנייה, איננו נוהגים להתייחס לפרשיות שאינן מנוהלות על ידי משטרת ישראל".

 

ממשרד הביטחון נמסר כי "במשרד הביטחון מכירים היטב את הנושא, אך מטבע הדברים לא נוכל להוסיף פרטים בהקשר לכך".

 

בהכנת הידיעה השתתפו יואב זיתון ורענן בן צור
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בטאון חיל-האוויר
מטוס פנטום F-4
צילום: בטאון חיל-האוויר
צילום: חיים זיו
אביחי ויינשטיין (משמאל) ואלי כהן
צילום: חיים זיו
מומלצים