שתף קטע נבחר

טכנולוגיות זיהוי פנים היא אויבת הפרטיות?

מהפייסבוק דרך הסמארטפון ועד לשדה התעופה של אולימפיאדת החורף: טכנולוגיות זיהוי הפנים מתפשטות במהירות לכל מקום אפשרי, ומבטלת את האנונימיות

מעטות הן הטכנולוגיות המחדירות פחד עמוק וקמאי בלבבותיהם של שוחרי פרטיות, לוחמי חופש וסתם אנשים מן השורה כמו טכנולוגיות לזיהוי פנים. כבר התרגלנו לעובדה כי ניתן לקבל גישה למידע אישי אודותינו באמצעות מעקב אחרי ישויות דיגיטליות, חתימות אלקטרוניות ומידע השוכן בסייבר ספייס,אולם יש משהו מבעית הרבה יותר ביכולת של מכשיר דומם יציר אדם לזהות ולהבין את המידע הפרטי והאישי ביותר שלנו, לא כזה שמסתתר בחשבון בנק או תכתובת דואר אלקטרוני, אלא בזה שקיבלנו מלידה.

 

עוד סיפורים לפנים - בפייסבוק שלנו

 

 

מדובר במאפיינים הביולוגיים הבסיסיים והייחודיים רק לנו, שמגדירים אותנו כאורגניזם אנושי וכאינדיבידואל. אולם עד כמה באמת מתקדמות היכולות להתאים פרצוף לזהות באופן ממוכן? האם אנחנו מתקרבים לעולם שבו מכשירים אלקטרוניים יזהו אותנו בכל פינת רחוב והאם זה באמת כל כך רע לנו?

 

עוד סיפורים חמים: בפייסבוק שלנו

 

עיניים להם ויראו מצוין

אז איך זה בעצם עובד? באופן מסורתי, זיהוי פנים נחשב לתהליך במסגרתו מחשב מאתר פרצוף בתמונה או סרטון וידאו, מזהה בו מאפיינים ביומטריים מסוימים ומתאים אותם למאגרי נתונים אחרים שברשותו. לפנים האנושיות יש כ-80 נקודות על בסיסם ניתן לבצע את הזיהוי, אולם אלגוריתמים עכשוויים לזיהוי פנים יכולים לעשות זאת על ידי זיהוי של 14-22 נקודות בלבד. אלו יכולות להיות המרווח שבין העיניים, מיקום עצמות הלחיים, צורת הלסת ועוד. בדרך כלל נהוג להזין לתוכנת זיהוי פנים מאגר גדול של תמונות, וליצור מעין "אימון" לתוכנה. ברגע שיש בידה מספיק נתונים אודות צורת הפנים האנושיות, התוכנה מסוגלת ליצור ייצוג מתמטי שלהן, לעבד את הנתונים ולבצע "שליפות חכמות" בדגש על התאמת הפנים לנתונים נוספים.

 

אולם התהליך שמתואר לעיל רחוק מלהיות מושלם ומכיל חולשות רבות. אחת הבעיות העיקריות הינה שהזיהוי פועל היטב באופן פרונטלי, אולם מתקשה לבצע זיהוי אפקטיבי מזוויות אחרות, כגון תמונות פרופיל. למעשה, ניכר שהדרך הפשוטה ביותר להתגבר על טכנולוגיות זיהוי הפנים הנוכחיות היא פשוט להביט לכיוון הרצפה.

 

בימים אלו חוקרי טכנולוגיות ביומטריות עושים לילות כימים על מנת להתגבר על הבעיה ולייצר אמצעים מתקדמים יותר לזיהוי פנים. כך למשל, דרך אחת להתגבר על החולשות של טכנולוגיות זיהוי פנים היא באמצעות זיהוי טביעה וויזואלית ייחודית של עור האדם. דרך נוספת, הינה מידול תלת ממדי של הפנים. וישנם גם דרכים עקיפות יותר, כגון מציאת פרצופים חבויים בתוך השתקפויות אשר באישונים. בנוסף לכל אלו, מדעני מחשב ותוכנה העוסקים בבינה מלאכותית עסוקים בלשפר באופן מתמיד אלגוריתמים של חיפוש וזיהוי תבניות, יכולת אנושית בסיסית שדרושה לזיהוי בכלל ולזיהוי פנים בפרט. דוגמא מרשימה לכך הינה תערוכת "Cloud Face", בה התפרסמו תמונות של פרצופים אנושיים בעננים, אשר זוהו על ידי אלגוריתם זיהוי פנים ממוחשב ולא על ידי חולמים בהקיץ למיניהם.

 

 

להילחם בטרור ולמצוא את לאסי

התומכים של קידום טכנולוגיות זיהוי הפנים קובעים כי היתרונות שבטכנולוגיה עולים בהרבה על חסרונותיה. כך למשל הם חוזים כי בעתיד הקרוב טכנולוגיות זיהוי הפנים יחליפו את מנגנוני בטחון והצפנה אלקטרוניים כגון סיסמאות: בעוד שלרובנו כמה סטים של סיסמאות ושמות משתמשים, ואנחנו נוטים להתבלבל ולשכוח אותם, מה שפחות נוטה לקרות עם הפרצוף. כך, במקום סיסמאות, מערכות ממוחשבות ידעו לזהות את מאפיינים גופניים ולאפשר או לחסום גישה לאתרים ממוחשבים וכן למקומות פיזיים. הפנים יוכלו להחליף את כרטיס האשראי, את תעודת הזיהוי ורישיון הנהיגה גם יחד. כבר היום קיימות מספר אפליקציות שכאלו, ולמרות שהמהימנות שלהן מעט מפוקפקת, התקדמות טכניקות זיהוי הפנים בעתיד צפויות לשפר גם אותן.

 

 

לטכנולוגיות הזיהוי יש גם יתרונות ביטחוניים רבים. כך למשל אקדח או רובה אשר יצויד במערכות זיהוי פנים, יוכל להיות מתוכנת כך שיפסיק לירות במקומות רגישים כגון בתי ספר או מרפאות, או אפילו ידע לזהות כוחות ידידים וכך למנוע טרגדיות של ירי דו-צדדי. מערכות הביטחון האמריקניות משקיעות הון עתק בפיתוח מערכות לזיהוי פנים שידעו להצביע על טרוריסטים וחשודים כבר בשדה התעופה, או במצלמות רחוב. ה- FBI מתכנן להשיק פרויקט גרנדיוזי של פיתוח טכנולוגיות זיהוי פנים שיוטעמו במערכות אופטיות ברחבי ארה"ב. בפרויקט מושקעים יותר ממיליארד דולרים, והוא אמור לשלב טכנולוגיות של סריקת רשתיות העין, זיהוי קול וחתימה ביומטרית. ולא חייבים לחכות לעתיד: בימים אלו, באולימפיאדת החורף המגה-מאובטחת בסוצ'י, מצלמות המותקנות בשדה התעופה המקומי ומשודרגות בתוכנת זיהוי פנים תלת ממדית מבית היוצר של עמק הסיליקון, סורקות את הנכנסים ומחפשות אחר חשודים פוטנציאלים.

 

 

לבסוף, זיהוי פנים יוכל לשדרג לנו גם את חיי הפנאי והמשפחה. כך למשל, האפליקציה Findingrover נועדה לסייע למציאת כלבים אבודים, על ידי השוואת פרצופו של ידידכם הטוב לכלבים אבודים אחרים שנמצאו באזורכם. טלוויזיית ה-VEO, הינה טלוויזיה חכמה שמשלבת אפליקציית "מסך שני" לסמרטפון וטכנולוגיית זיהוי פנים, על מנת לבחור עבורנו את התוכניות האהובות עלינו לפי האדם שיושב מול המסך.

 

 

האפליקציה שהביכה את גוגל

ההתקדמות המהירה והמפחידה למדי בטכנולוגיות זיהוי הפנים עלתה לאחרונה לכותרות בזכות, איך לא, ענקית האינטרנט והטכנולוגיה גוגל. באופן מפתיע, המדיניות הרשמית של החברה, שמבקריה טוענים שהיא לא ידועה בחיבתה הרבה לשמירה על פרטיות לקוחותיה, הינה שגוגל לא תתמוך באופן רשמי באפליקציות לזיהוי פנים עבור הגרסא הסופית של הגוגל-גלאס. זה לא הפריע לחברת FacialNetwork לפתח את אפליקציית ה- "NameTag" עבור משקפי המציאות הרבודה של גוגל.

 

האפליקציה סורקת פרצופים לפי הוראת המשתמש, משווה אותן למידע הרב שנמצא ברשתות החברתיות השונות, ומספקת מידע אודות הפרצוף התמים, כגון מידע, מקצוע ועד לתמונות באינסטגרם. בנוסף לכך, ניתן להצליב את הפרצוף הנצפה עם מאגרים המכילים מידע על עברייני מין. בעוד שלא ברור אם יהיה ניתן להוריד את האפליקציה באופן רשמי למשקפיים של גוגל, ברור למדי שזו לא תהיה בעיה רצינית במיוחד עבור גרסאות פרוצות ופירטיות של המוצר. נסו לרגע לחשוב על המשמעות של אפליקציה שכזו: בעתיד היפסטרי במיוחד, בו כולם יהיו מצוידים במשקפי גוגל, הליכה פשוטה ואנונימית ברחוב תהפוך למשימה כבירה. כל עוד יש לכם באינטרנט איזושהי חתימה אלקטרונית המקושרת לפניכם- אל תצפו להתחמק מסטוקרים או אנשים לא רצויים.

 

 

 מיני- שערורייה נוספת פרצה בגרמניה, בעקבות טכנולוגיות זיהוי הפנים של פייסבוק. כידוע, פייסבוק מציעה לתייג פרצופים בתמונות לפי התאמת הפרצוף לחשבונות מוכרים. זה לא מצא חן בעיני הגרמנים: רשויות הגנת המידע של המבורג שלחו לפני כשנתיים מכתב נזיפה לפייסבוק לפיו אל לה לנבור במידע ביומטרי של לקוחותיה ללא אישורם המפורש. וזה לא המקום היחיד שבו פרויקטים לזיהוי פנים נתקלים במכשולים. גם בישראל, פיילוט המאגר הביומטרי חווה קשיים טכניים וסופג ביקורת רבה.

 

סתם עוד טכנולוגיה, או יצירה שטנית?

אז האם טכנולוגיות לזיהוי פנים הינן אכן התגלמות הרשע הטהור? לפי המתנגדים, אם לא נשכיל לרסנה, טכנולוגיית זיהוי הפנים יכולה להיות המסמר האחרון בארון הפרטיות של חיינו הציבוריים: שום מקום לא יהיה בטוח מעיניהם החטטניות של מצלמות חכמות ומזהות שיותקנו ברחובות, בשדות התעופה ועל מל"טים חכמים וכך אנונימיות בסיסית תהפוך לנחלת העבר.

 

אולם לא בטוח שאכן כך הדבר. כמו כל טכנולוגיה אחרת, אלגוריתמי זיהוי הפנים מכילים סיכון רב, אולם ניכר שכדאי להרגיע מעט את החששות. בסופו של יום, טכנולוגיות לזיהוי פנים מסמלות צעד נוסף בעולם שגם ככה צועד במהירות מהספירה הפרטית לציבורית. מיליארדי אנשים בכל העולם משתפים היום תמונות, מידע אינטימי אודות חייהם ומניפסטים חוצבי להבות בטוקבקים לא אנונימיים בקנה מידה שמגמד כל תקופה אחרת בהיסטוריה, ולפני עשור או שניים היה נראה לנו מטורף לחלוטין. לפי תומכי הטכנולוגיה, כל עוד נדע לרסן ולווסת את הטכנולוגיה החדישה ברגולציה חכמה וחקיקה מהודקת, אין לנו סיבה אמיתית לחשוש.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים