שתף קטע נבחר

אוקראינה: 'הושג הסכם בין הנשיא לאופוזיציה'

לשכת הנשיאות באוקראינה הודיעה כי הושג הסכם בשיחות בין הנשיא לראשי האופוזיציה, לאחר ש-77 בני-אדם נהרגו במדינה ב-3 ימים. בשל האירועים התפטר סגן הרמטכ"ל האוקראיני. ישראלים בקייב: "אנשים יוצאים מרשתות המזון עם שקיות מלאות כאילו יש מלחמה"

סוף המחאה באוקראינה? אחרי יום הדמים במדינה, שבו נהרגו עשרות בני-אדם, הודיעה הבוקר (יום ו') לשכת הנשיאות כי נחתם הסכם בין נשיא אוקראינה ויקטור ינוקוביץ' למנהיגי האופוזיציה. לא נמסרו פרטים על תוכן ההסכם, שהושג בתיווך שרי החוץ של מדינות אירופה. עוד נמסר כי החתימה תיערך בצהריים. מנגד, אמר שר החוץ הצרפתי לורן פביוס כי האופוזיציה עדיין מתייעצת אם לקבל את ההסכם.

 

גורם מטעם האיחוד האירופי הצהיר כי הצדדים צפויים לחתום על הסכם זמני עוד היום, אך אישר כי האופוזיציה מעוניינת לערוך שינויים בטיוטת המסמך שגובשה. לדבריו, ההסכם כולל רפורמות חוקתיות שיושלמו עד ספטמבר ומורה על בחירות חדשות לנשיאות ולפרלמנט במועד שטרם נקבע. לפי הערכות, הרפורמות צפויות להביא לצמצום סמכויות הנשיא.

 

על רקע ההתפתחויות, הודיעה משטרת אוקראינה כי מפגינים פתחו בירי לעבר כוחות הביטחון לא הרחק מכיכר העצמאות בקייב. "המפגינים פתחו באש לעבר השוטרים וניסו לפרוץ לבניין הפרלמנט", ציינה המשטרה המקומית בהודעתה. מאז יום שלישי נהרגו במדינה 77 בני-אדם ונפצעו 577. כך מסר משרד הבריאות המקומי. 

 

המשא-ומתן בין הצדדים נמשך כשמונה שעות ומעורבים בו דיפלומטים מגרמניה, צרפת ופולין. יועצת של הנשיא מסרה כי הוא מוכן לוויתורים הנדרשים להשבת השקט במדינה.  בינתיים המפגינים בכיכר העצמאות בקייב לא עזבו את המקום והם התעוררו לבוקר נוסף של אי ודאות.  

 

בעקבות המהומות הודיע סגן הרמטכ"ל, לוטננט ג'נרל יורי דומנסקי, על התפטרותו. ביום רביעי בערב הודיע הנשיא האוקראיני כי החליט להחליף את מפקד הצבא.

 

בשעות הלילה, כמאה תומכים של האופוזיציה חסמו את הכניסה לאחת מתחנות המטרו בעיר. במקביל נרשם עימות בין שוטרים למפגינים במחוז צ'רניהיב לאחר שכמה מהם ניסו להשתלט על בניין השלטון המקומי. מפגינים נגד נגד מדיניות ממשלת אוקראינה הפילו פסל של לנין בעיר בצפון המדינה.

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

בעולם עוקבים בדאגה אחר המתרחש באוקראינה. מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי פירסם הלילה הודעת גינוי. "האלימות חייבת להיפסק", הצהיר קרי שגינה את השימוש בכוח נגד אזרחים והפציר בממשלת אוקראינה להוציא את כוחות הביטחון ממוקדי המחאה. "אוקראינה והקהילה הבינלאומית יקיימו דין וחשבון עם מי שאחראי למה שאירע", ציין קרי שהדגיש כי על המפגינים לממש את זכויותיהם בדרכי שלום ואילו הצבא "צריך להישאר נאמן למורשתו הא-פוליטית".

 

במקביל, סגן נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הפציר בנשיא אוקראינה להסיג את כוחות המשטרה, הצלפים ואנשי הצבא מהכיכר המרכזית בקייב. מהבית הלבן נמסר כי בשיחה בין השניים הבהיר ביידן כי ארה"ב תטיל סנקציות על בכירים שיהיו מעורבים באלימות נגד מפגינים. 

 

"לברוח מכאן ולחזור לישראל"

אילנה ביסטריצקי, מנהלת פרויקטים בחברת ISCS הישראלית, נצורה באוקראינה מאז יום שני. "אני מנסה לעשות הכול כדי לברוח מכאן ולחזור לישראל", היא אמרה ל-ynet. "המלון שלי נמצא 6 ק"מ מהכיכר המרכזית וברחובות יש תחושה של מלחמה. אנשים מסתגרים בבתים, ילדים לא הולכים לגנים ולבתי הספר, וכולם כאן בפאניקה ממשית ובדאגה מה יקרה".

 

ביסטריצקי מגיעה לקייב לעיתים קרובות, ואולם בניגוד לעבר, הפכה שהותה בעיר לסיוט. "הכבישים ריקים ואי אפשר להגיע ממקום למקום. כשיצאתי מהמשרד ביום שלישי נאלצתי לצעוד קילומטרים רבים על עקבים כדי להגיע למלון", היא משחזרת. "המטרו סגור, המוניות לא יכולות לקבל הזמנות ואם מנסים למצוא משהו חיובי בכל הבלאגן שיש כאן, זה שבחוץ יש 3 מעלות ולא מינוס, אחרת היו גם נפגעים ממזג אוויר".

 

מחוץ לבית המלון, מוסיפה ביסטריצקי, נשרכים תורי ענק בתחנות הדלק, ברשתות המזון ובכספומטים. "מאות מכוניות ממתינות בתחנות הדלק כי יש חשש שהדלק ייגמר. אנשים יוצאים מרשתות המזון עם שקיות מלאות כאילו יש בחוץ מלחמה. המקומיים מוטרדים מאוד מהמשכורות שלהם ומכך שערך המטבע המקומי צונח. אף אחד לא מצליח לראות את הסוף של המשבר הזה".

 

שליח חב"ד בקייב, הרב מוטי לבנהרץ, סיפר ל-ynet כי נפוצו שמועות בקרב תושבי העיר כי בכוונת השלטונות להכניס לעיר חיילים ומשוריינים. "הדיווח על ההרוגים אתמול בבוקר ושמועות על כך שהשלטון מתכוון לנקוט ביד קשה נגד המפגינים רק הוסיפו למתח שקיים כאן במילא", הוא אמר. "כולנו באי ודאות ולא רואים את הסוף, נראה כאילו אנחנו חיים בעוצר".

 

"הכי נכון זה להוריד פרופיל" 

אתמול החליטו חברי הקהילה היהודית לצמצם פעילות באחד מבתי הכנסת הנמצא בסמוך לכיכר המרכזית, בכדי למנוע התחככות מיותרת עם המפגינים. "בית הכנסת במרכז העיר פועל עכשיו במתכונת מצומצמת", הוא סיפר. "מלבד תפילת שחרית ביטלנו את השיעורים ואמרנו לקשישים שבאים לאכול כאן שלא להגיע. מצד אחד אני מאוד רוצה לחזור לארץ, אך מצד שני המקומיים כאן נושאים עלינו עיניים ואי אפשר להשאיר אותם כאן, מבחינתם אנחנו הקשר שלהם לישראל וליהדות. לצערי יש בין המפגינים גם אנשים מפוקפקים שסתם עושים ונדליזם ושורפים מכוניות, הגענו למסקנה שהכי נכון לנו זה להוריד פרופיל ולא לבלוט סתם".

 

הרב לבנהרץ שחזר, אתמול אחר הצהריים מקניות לשבת, חווה על בשרו את

תחושות המקומיים. "אנשים קנו בכמויות של חודשים", הוא שיחזר. "בתחנות הדלק משתרכים תורים מכוניות וכולם מעדיפים להישאר בבתים. הכסף בכספומטים נגמר וגם מערכת הבנקים קרסה כך שכרטיסי האשראי לא עובדים. אנחנו מתפללים שהכל יעבור בקרוב".

 

המחאה נגד ממשלת אוקראינה החלה בנובמבר, אז דחה הנשיא הסכם לשיתוף פעולה כלכלי עם האיחוד האירופי לטובת המשך קשרים פיננסיים עם רוסיה. המוחים, שביקשו להעדיף את האיחוד האירופי כבעלת ברית על רוסיה, טענו כי ינוקוביץ' מחזיר את אוקראינה לימיה תחת השלטון הסובייטי. בתחילת השבוע היה נראה באופק פיוס לאומי כשהמפגינים פינו את מבני השלטון שעליהם השתלטו. אך עיכובים ודחיות של בקשות האופוזיציה לשינויים בחוקה שיצמצמו את סמכויותיו של ינוקוביץ' הציתו את המחאה השבוע מחדש. לפני כמה ימים דובר על הפסקת אש זמנית, אך זו קרסה כשאש כבדה נפתחה בכיכר העצמאות, שם התבצרו לאחרונה פעילי האופוזיציה בבירה, ומפגינים נראו נופלים לקרקע.

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 21/02/2014 07:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
אש באוקראינה
צילום: AP
צילום: AFP
הכיכר בקייב
צילום: AFP
מומלצים