שתף קטע נבחר

הגנת עדים? הפיל את שירזי, מושפל במשטרה

להסתבכות המשטרה עם עד המדינה בפרשת הברנוער נוספת עוד מבוכה בטיפול בעבריינים שמפלילים את שותפיהם: ל-ynet נודע שעד המדינה נגד ריקו שירזי יצא מהתוכנית להגנת עדים לאחר שלטענתו הסיכומים עמו הופרו. קצין בכיר: "זה מביש. איזה עבריין ישתף איתנו פעולה?"

איך מטפלת המשטרה באנשים שעוזרים לה להפליל את העבריינים ה"כבדים" ביותר? אחרי פארסת עד המדינה בפרשת הברנוער, ל-ynet נודע כי עד המדינה בפרשת ריקו שירזי הוצא מידי הרשות להגנת עדים וחזר לידי המשטרה. הסיבה: המשטרה לא עמדה לטענתו בהתחייבויותיה כלפיו בתום עדותו. בשבועות האחרונים נמצא העד ד' במעין "מעצר הגנתי" ונשמר בדירת מסתור. גורם בכיר במשטרה מתח ביקורת על ההתנהלות שעלולה לפגוע במאמצי חשיפה של פשעים וטען: "אני בהלם שאנחנו מתנהגים כך".

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

עד המדינה ד' נחשב לאחד ה"איכותיים" ביותר שהמשטרה הצליחה להשיג, ועדותו הביאה להעמדתו לדין של ריקו שירזי, אחד היעדים המרכזיים ומי שנחשב ראש ארגון פשע. ד' היה שותף למעשים שעליהם העיד ולמשטרה היה ברור שעדות זאת תציב אותו בסכנת חיים תמידית, ולכן נכנס לתוכנית של הרשות להגנת עדים של המשרד לביטחון פנים.

ריקו שירזי בבית המשפט (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ריקו שירזי בבית המשפט(צילום: מוטי קמחי)

לפני כמה חודשים נחשף ב-ynet כי בין עד המדינה לבין המשטרה נוצרו מחלוקות בנוגע להסכם בין הצדדים. עד המדינה טען באמצעות סנגוריו כי המשטרה חייבת לו כספים, בין היתר בגין שעון יקר ערך שנעלם לו בשווי מאות אלפי שקלים. כעת מתברר שבנוסף לכך ולקראת יציאתו לחו"ל ביקש העד לקבוע פגישה עם המשטרה, כדי לוודא שהיא תדאג לתנאיו גם בחו"ל. לטענת מקורביו, בהסכם נקבע שהמשטרה תהיה אחראית לאותם תנאים מהבחינה הכלכלית, ואילו הרשות להגנת עדים תדאג לביצוע בפועל.

 

סנגוריו של העד שלחו מכתבים בעניין לבכירי המשטרה, בהם למפכ"ל יוחנן דנינו, לראש אגף החקירות ניצב מני יצחקי ולראש להב 433 דאז, ניצב מנשה ארביב. במכתב ביקש עד המדינה להיפגש עם המשטרה ו"לסגור" את התנאים האחרונים שיאפשרו את עזיבתו לחו"ל, אלא שאף אחד מהמכתבים לא נענה.

עד המדינה. אמרו לו שהוא לא יכול להיכנס "בהוראה מגבוה" (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
עד המדינה. אמרו לו שהוא לא יכול להיכנס "בהוראה מגבוה"(צילום: מוטי קמחי)

בעקבות כך החליט עד המדינה לחזור לאחריות המשטרה. "על אף שבין הרשות להגנת עדים ובין עד המדינה אין מחלוקת, הוא לא יכול היה להמשיך להיות בתוכנית מבחינתו, ולצאת לחו"ל לפני שהוא מקבל את מה שמגיע לו מהמשטרה", אמרו מקורביו.

דנינו. לא השיב למכתבים (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
דנינו. לא השיב למכתבים(צילום: מוטי קמחי)

 

"איך יסכימו לשתף איתנו פעולה?"

בשיחת תיאום בין אנשי הרשות להגנת עדים למשטרה, הוחלט על העברתו של העד לידי המשטרה. אנשי הרשות הביאו אותו ליחידת להב 433, ומחוץ לשער חיכו בלשים מהיחידה הכלכלית, שאנשיה הפעילו אותו בזמנו. "הם אמרו לו שהוא לא יכול להיכנס פנימה, בהוראה מגבוה", סיפר גורם המקורב לסיפור. "האיש הזה עזר להם במשפט, סיכן את חייו ופתאום הוא לא רצוי שם".

 

עד המדינה גויס בתקופה שבה כיהן תת-ניצב אבי נוימן כראש היחידה הכלכלית, אבל בינתיים הוא עזב לתפקיד אחר והקצר נוצר עם הפיקוד החדש בראשותו של תנ"צ יועז פנקס.

 

בית המשפט המחוזי בלוד שנדרש לסוגיה קבע כי על המשטרה לאפשר לעד לקבל תנאים כפי שהיה זכאי להם ברשות להגנת עדים, אולם ספק רב אם המשטרה מסוגלת לכך. בינתיים הוא הועבר לדירת מסתור ומוחזק למעשה בתנאי מעצר הגנתיים.

 כיום שומרים עליו שישה בלשים שמופנים למשימה 24 שעות ביממה.

 

"זה פשוט מביש איך אנחנו כארגון מתנהגים לאיש הזה", אמר גורם בכיר במשטרה. "זה שהוא היה עד מדינה בתקופה אחרת לא אומר שצריך להתנער ממנו. למה עבריינים אחרים, שרואים את ההתנהגות הזו, יסכימו לשתף איתנו פעולה?".

 

מהמשטרה נמסר בתגובה: "איננו נוהגים להתייחס לסוגיות פרטניות הנוגעות לעדי מדינה, לא כל שכן להגיב לפניות המופנות לגורמים במשטרה באמצעות התקשורת. ככלל, סוגיית עדי מדינה מטופלת באופן סדור ומפוקח בשיתוף פעולה עם הרשות להגנה על עדים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
עד המדינה. נחשב לאחד האיכותיים ביותר
צילום: מוטי קמחי
מומלצים