שתף קטע נבחר

מתות בסתר: המדבירים הרגו את הדבורים

שימוש ברעלים ושעות ריסוס לא מתאימות הובילו, לטענת מגדלי הדבורים, לתמותה רבה ולפגיעה כלכלית משמעותית. "התחום מוזנח", אמר אחד מהם

תמותת דבורים בכאלף כוורות ברחבי הארץ נגרמה, לטענת המגדלים, מחומרי הדברה שבהם השתמשו חקלאים. על פי הדבוראים, הדבורים באו במגע עם החומר במהלך האבקת פרחי עצי המטעים. במשרד החקלאות הודו כי ייתכן שהנזק נגרם משימוש בהדברה כימית, אך לא ידעו לומר מהו החומר הרעיל ומה מקורו.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו  

 

הכוורנים ממקמים את הכוורות בסמוך למטעים כדי שהדבורים ילקטו צוף מפרחי העצים באביב, לפני שיהפכו לפירות מבשילים. בתמורה לצוף, הדבורים "מעניקות" האבקה לחקלאי. בדילוגן מפרח לפרח נדבקים אבקנים לגופן של הדבורים, הן מפרות ללא ידיעתן את הפרח, וממנו ייווצר פרי.

כוורות בגליל העליון ()
כוורות בגליל העליון

משרד החקלאות בודק את היקף תמותת הדבורים ()
משרד החקלאות בודק את היקף תמותת הדבורים

תהליך אידילי זה נתקל בעימות בין הכוורנים למגדלי המטעים. "מי נתן להם רשות לשים את הכוורות שלהם במטעים?", שאל דורון טימר, מנהל הדברה ביולוגית במועצת הצמחים. "הם שמים כוורות בחורשת אקליפטוס ליד המטע ואחר כך באים בטענות שהדבורים מתו. מה הם רוצים, שמגדל אפרסקים לא ירסס?"

 

גם הרצל אבידור, מנכ"ל מועצת הדבש, לא מאמין בהרמוניה. "אין מערכת יחסים הדדית בין מגדלי הדבורים למגדלי המטעים. החקלאי מזמין מאיתנו שירות האבקה ומשלם עליו. ברוב ההאבקות הגידולים לא נותנים צוף, פרט לאבוקדו. המאביק לא מקבל דבש מהפעולה. כנראה במקומות מסוימים חרגו מנוהלי הריסוס ולצערי הרב זו התוצאה הקשה".

עימותים בין הכוורנים לחקלאים ()
עימותים בין הכוורנים לחקלאים
  

יריב סרוסי, כוורן מיבנאל, אמר שאוכלוסיית הדבורים שלו נפגעה ב-250 כוורות. "אני באמת לא יודע כיצד נצליח לצאת מהאסון הזה, יש לכך השלכות כבדות מאוד. עלינו להתכונן לתקופה כלכלית קשה במיוחד. עבדנו קשה כל השנה וכעת הכול ירד לטמיון".

 

לטענת אחד המגדלים בצפון, שימוש בחומר בשם "מרשל", שמכיל תרכובת שנאסרה לשימוש באירופה לפני שבע שנים, הרעיל את הדבורים. "מי ששם אצלו כוורות במטע לא מרסס עם כלום עד שהדבורים לא מסיימות את העבודה, רק אחרי שנגמרת הפריחה. ואם מרססים, אז רק בלילה, כשהדבורים ישנות. אולי הן נפגעו ממטע שכן. הן עובדות בטווח של חמישה קילומטר מהכוורת".

 

על פי חוקר אקדמיה מתחום הבוטניקה, מדי שנה מתות דבורים מחומרי הדברה. "במדינות מתוקנות כותבים על תכשיר ההדברה שאין לרסס אותו על גידולי פרחים שמושכים דבורים בזמן פעילות ההאבקה. ברור שהחקלאים צריכים להגן על היבולים שלהם, אבל אפשר למצוא תכשירים שלא רעילים לדבורים, וגם אפשר לרסס בערב. התחום הזה די מוזנח".

 

ממשרד החקלאות נמסר בתגובה כי "יש תמותה, ככל הנראה מחומרי הדברה, אבל לא ברור מהיכן. איננו יודעים לגבי היקף הנזק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים