שתף קטע נבחר

ארה"ב: אל תציתו אש. רוסיה: המתח בגללכם

חילופי דברים חריפים בין רוסיה למערב על רקע החשש מפלישה צבאית רוסית למזרח אוקראינה. שר ההגנה האמריקני: "הימנעו מפרובוקציות שעלולות לגרור עימות". רוסיה: "הישיבות שלכם מעבירות מסר לא-טוב". נאט"ו: "לא גיבשנו תוכנית תגובה לפלישה רוסית ולא הזזנו כוחות"

שר ההגנה האמריקני, צ'אק הייגל, הפציר אחר הצהריים (יום ה') ברוסיה לגלות שקיפות בנוגע לתרגילים צבאיים שהיא מקיימת לאורך הגבול עם אוקראינה ולהימנע מכל צעד שעלול להתפרש שלא כהלכה או "להוביל לאי-הבנה בעיתוי הרגיש הזה". מעט לאחר מכן פרסמה מצדה רוסיה הודעה שלפיה הדיונים המיוחדים שעורכים שרי נאט"ו סביב המצב באוקראינה מעבירים "מסרים לא-נכונים". מוסקבה ציינה כי היא מוכנה לעבוד עם המערב כדי למצוא פתרון למשבר באוקראינה, אולם הדגישה כי כל הסכם יהיה חייב לכלול התחשבות באינטרסים של כל האוקראינים.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

דבריו של הייגל באים בעקבות תרגיל הפתע הצבאי הענקי שהחלה אתמול רוסיה באזור הגבול בינה לבין אוקראינה והצבת מטוסי הקרב שלה בכוננות, צעד שהיה מסר ברור למערב ולממשלה הזמנית של אוקראינה על רקע הדחתו של הנשיא האוקראיני ויקטור ינוקוביץ', בן בריתו של הקרמלין. 150 אלף חיילים משתתפים בתרגיל, שנועד לפי מוסקבה "לבחון את מוכנות הכוחות לקרב". ברקע עומדות גם הקריאות של בדלנים פרו-רוסים במזרח אוקראינה, ובמיוחד בחצי האי קרים (שהיה שייך בעבר לרוסיה והועבר לפני כ-60 שנה לידי אוקראינה), להתערבות צבאית רוסית כדי לפרוש מאוקראינה ולא להיות נתונים לשלטון מתנגדי ינוקוביץ' ומתנגדי רוסיה.

בתום ישיבה של שרי נאט"ו בנוגע להתרחשויות באוקראינה אמר הייגל כי וושינגטון מצפה ממדינות אחרות לכבד את ריבונותה של אוקראינה ולהימנע מצעדים פרובוקטיביים. "זו הסיבה לכך שאני עוקב מקרוב אחרי התמרונים הצבאיים של רוסיה לאורך הגבול האוקראיני, שעליהם הם הודיעו אתמול", אמר הייגל. הייגל אמר כי הוא מקווה לדבר עם עמיתו הרוסי במהלך היומיים הקרובים.

 

לא סביר להניח שארה"ב או החברות בנאט"ו יסתכנו בעימות צבאי מיידי עם רוסיה אם זו תחליט לפלוש לאוקראינה, אולם הרטוריקה הרוסית, המזכירה את ימי המלחמה הקרה, מדגישה את הסכנה הגדולה הטמונה בימים אלה באוקראינה ליציבות הבינלאומית. כמה מהצהרות הבכירים הרוסים בימים האחרונים, כמו למשל האמירות שלהם שהאינטרסים הרוסיים ואזרחי רוסיה באוקראינה נמצאים בסכנה, מזכירות את ההצהרות שהשמיעה רוסיה ערב פלישתה לגאורגיה בשנת 2008.

צי חיל הים הרוסי בים השחור (צילום: AFP) (צילום: AFP)
צי חיל הים הרוסי בים השחור(צילום: AFP)
שר ההגנה הייגל התייחס גם למצב בחצי האי קרים, שם השתלטו חמושים על מטה הממשלה האזורית ועל בניין הפרלמנט והניפו את דגל רוסיה, בצעד שמהווה התרסה נגד השלטון החדש בקייב. "חשוב להימנע מהסלמת המתיחות", אמר הייגל, "זה זמן שבו חשוב להביא לרגיעה ממשית, זה זמן להנהגה חכמה - מצד רוסיה ומצד כל אחד אחר".

 

המפקד הצבאי של נאט"ו, הגנרל פיליפ ברידלאב, אמר אחר הצהריים כי "כולם צריכים להיות מודאגים מהאפשרות של התערבות צבאית רוסית באוקראינה". הוא אמר כי אין סיבה שנאט"ו ורוסיה יתחרו על עתיד אוקראינה, וכינה את כיבוש בניין הממשל בחצי האי קרים על-ידי חמושים "מצב שמסבך את העניינים". הוא הדגיש גם כי ארה"ב רוצה להגיע לפתרון בדרכי שלום לטלטלה באוקראינה, והדגיש כי האמריקנים ונאט"ו לא גיבשו תוכניות לאופן שבו יגיבו במקרה שרוסיה תפעיל את כוחותיה בחצי האי קרים. הוא אמר גם כי נאט"ו לא שינתה את פריסת כוחותיה הצבאיים על רקע המתיחות באוקראינה.

הקומנדו הימי של רוסיה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הקומנדו הימי של רוסיה(צילום: AFP)

דגל רוסיה מתנוסס על בניין הפרלמנט בחצי האי קרים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
דגל רוסיה מתנוסס על בניין הפרלמנט בחצי האי קרים(צילום: רויטרס)

רוסיה שלחה היום מטוסי קרב לסייר בגבול עם אוקראינה, ולפי דיווחים גם נתנה מקלט לנשיא הנמלט של אוקראינה ינוקוביץ', שנגדו הוציאו השלטונות צו מעצר בגין רצח המונים במהלך ימי ההפגנות נגדו. היא גם התייצבה היום לצד החמושים הפרו-רוסים שהסתערו על משרדי ממשלה בחצי האי קרים.

 

האזורים המערביים של אוקראינה תומכים בעיקרם באנשי האופוזיציה שהפילו את שלטון ינוקוביץ' ומבקשים להתקרב למערב, אולם דרום-מזרח אוקראינה הוא אזור פרו-רוסי בעיקרו, והיה בסיס התמיכה של ינוקוביץ'. באזור זה יש רוב של דוברי רוסית, ומיליונים מביניהם רואים בעצמם רוסים לכל דבר. בימים האחרונים הביעו גורמים פרו-אירופים באוקראינה ובכירים במערב חשש מהאפשרות שפוטין ישלח כוחות לאוקראינה או ינסה לכבוש את חצי האי קרים, אזור פרו-רוסי במיוחד שהיה שייך בעבר לרוסיה, אולם ההערכות היו כי הסיכוי לכך נמוך.

מתנגדי ינוקוביץ' בכיכר העצמאות בקייב (צילום: AP) (צילום: AP)
מתנגדי ינוקוביץ' בכיכר העצמאות בקייב(צילום: AP)

ארה"ב ומדינות אירופה הזהירו את רוסיה מפני התערבות צבאית באוקראינה, רפובליקה סובייטית לשעבר שפוטין כינה "מדינה אחות", ושהוא רוצה שתהיה חלק מהאיחוד האירו-אסייתי שהוא מנסה להקים באזור. בכירים רוסים אמרו בתחילת השבוע שמוסקבה לא תתערב באוקראינה, אבל האשימו את המערב כי הוא עושה זאת בעצמו.

 

המהומות באוקראינה, נזכיר, החלו בנובמבר על רקע החלטת הנשיא ינוקוביץ' לזנוח הסכם סחר חשוב עם האיחוד האירופי שאמור היה להיחתם, ובמקום זאת לשוב לחיקה של רוסיה. המונים מ-46 מיליון האזרחים של אוקראינה יצאו לרחובות כדי להפגין נגד הפניית העורף שלו למערב, שבו תלו את תקוותיהם לחיים טובים יותר. הם ראו בינוקוביץ' משתף פעולה של נשיא רוסיה פוטין, ומי שנכנע למדיניותה הכוחנית של

מוסקבה. אוקראינה הפכה בחודשים האחרונים לאחת מזירות המאבק הראשיות בין רוסיה המתעצמת לבין המערב בראשות האיחוד האירופי וארה"ב, והמתח סביב המתרחש בה מזכיר את ימי המלחמה הקרה.

 

בשבוע שעבר חלה הסלמה קשה בהתנגשויות בין מתנגדי ינוקוביץ' לכוחות הביטחון האוקראיניים: בעימותים אלימים בין הצדדים בקייב נהרגו לפי דיווחים קרוב ל-80 בני אדם, ולפי דיווחים אחרים יותר מ-100. חשוב להדגיש כי גם בקרב מתנגדי ינוקוביץ' יש גורמים אלימים ולאומנים, ולפי דיווחים מקייב הם עצמם הובילו לחלק מההתנגשויות האלימות. בעקבות מרחץ הדמים בכיכר העצמאות בקייב בשבוע שעבר נחתם בשישי בערב הסכם פשרה בין ינוקוביץ' לאופוזיציה שבו ויתר על רבות מסמכויותיו והסכים להקדים את הבחירות לסתיו, אולם עוד באותו לילה הוא נמלט מהבירה קייב מזרחה והאופוזיציה השתלטה על העיר. לאחר מכן הצביע הפרלמנט על הדחתו ועל שחרור יריבתו המושבעת יוליה טימושנקו מהכלא. בהמשך הוצא נגד ינוקוביץ' צו מעצר בגין רצח המונים.


פורסם לראשונה 27/02/2014 16:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
שר ההגנה האמריקני צ'אק הייגל
צילום: AFP
מומלצים