שתף קטע נבחר

מחקר ישראלי: כורכום משפר הטיפול במחלות מעי

חוקרים בתל השומר גילו כי כורכומין, החומר הפעיל בכורכום, מעלה את יעילות הטיפול התרופתי בקוליטיס ומביא להפוגה קלינית ארוכה וטובה יותר אצל החולים. הכירו את הכוכב הכי חם במחקרים על תרופות צמחיות

כוכב חדש בטיפול במחלות מעיים: בעשור האחרון נרשמה התקדמות משמעותית בכל הנוגע למחקר על שימוש בתרופות צמחיות לטיפול במחלות מעי דלקתיות, ושילוב רפואה משלימה וטבעית. חלק מהצמחים המובילים היום במחקר בתחום הוכחו כיעילים למצבים אלו כבר לפני 2,000 שנה ויותר ברפואה הסינית.

 

דוגמה בולטת לכך היא הכורכום, הנפוץ במטבח של עמים רבים בעולם וגם מוכר במשך דורות כצמח מרפא. באמצע המאה הקודמת הופק ממנו אחד החומרים הפעילים המרכזיים, הכורכומין, חומר צהוב-כתום בעל ניחוח חזק, הפך לסוג של פלא רפואי-צמחי ומאז נחקר בעשרות מרכזים רפואיים בעולם בכל הנוגע לטיפול במחלות דלקתיות, מחלות נוירולוגיות וסרטן.

 

 

צמחי המרפא הכי טובים:

  

הטיפול בכורכום עובד

המחקר המשמעותי על מחלות מעי דלקתיות שנעשה עם כורכומין החל ב-2006. זהו מחקר מבוקר ראשון שנעשה בבני אדם ושבדק את יעילות הטיפול בכורכומין לשמירה על הפוגה קלינית אצל חולים עם קוליטיס כיבית. תוצאות המחקר הראו באופן מובהק כי נבדקים שטופלו בכורכומין במקביל לתרופות שמרו על רמיסיה ארוכה יותר וטובה יותר מאשר נבדקים שטופלו בתרופות בלבד.

 

הממצאים היוו בסיס למחקר שיזמנו במכון הגסטרואטרולוגי בתל השומר, ד"ר אלון לנג, ד"ר שומרון בן חורין ואנוכי. מטרת המחקר, שתוצאותיו פורסמו בכתב העת Gastroenterology and Hepatology, הייתה לבדוק אם ניתן להשתמש בכרוכומין כדי לטפל בחולים הסובלים מדלקת מעי פעילה.

 

בשלב הראשון ערכנו סדרה של בדיקות מעבדה שבהן שילבנו כורכומין עם תרופות מקובלות לטיפול בקוליטיס כיבית. מהתוצאות שהתקבלו למדנו שהכורכומין לא רק יעיל בדיכוי מנגנונים המעודדים דלקת, אלא השילוב שלו עם תרופות הוכיח יעילות גבוהה יותר מאשר כל אחד בנפרד. מחקרי המעבדה ביססו את עקרון הטיפול האינטרגטיבי שרצינו לבדוק בחולים ממש.

 

נהוג להתייחס לטיפול המקובל בקוליטיס כיבית כשלוש "מדרגות". בחרנו לבחון חולים הסובלים מדלקת פעילה והמטופלים במינון מקסימלי של תרופות "המדרגה הראשונה" (כמו רפסאל, פנטסה ואסקול). חולים רבים ממשיכים לסבול מדלקת פעילה גם תחת טיפול תרופתי זה ונזקקים לטיפול בתרופות "המדרגה השנייה", סטרואידים או תרופות מדכאות מערכת חיסון, שלהן תופעות לוואי וסיכונים ידועים הגורמים לחולים רבים (וגם לרופאים) להירתע ממעבר לשימוש קבוע בהן.

 

מטרת המחקר שיזמנו הייתה לבדוק אם טיפול משולב כורכומין עוד לפני תרופות הקו השני יסייע להשיג רמיסיה קלינית ולמנוע את הצורך בעליית מדרגה תרופתית.

 

היום, כשנתיים לאחר תחילת גיוס החולים למחקר, ניתוח הנתונים מעיד לשמחתנו על תוצאות מעודדות מאוד. הטיפול המשולב עם כורכומין הביא להפוגה או לשיפור קליני משמעותי אצל עשרות אחוזים מהחולים. השיפור בקבוצה זו היה באופן מובהק טוב יותר מהטיפול בקבוצת הביקורת.

 

נוסף על כך, נצפה גם שיפור במצב הרירית של המעי, כפי שנמצא בבדיקה אנדוסקופית שעברו הנחקרים, בהשוואה לקבוצת הביקורת. תוצאות ביניים אלו הוצגו בכנס איגוד הגסטרואנטרולוגים וזכו לביקורות חיוביות בקהילה הרפואית. בחודשים האחרונים הצטרפו למחקר מרכזים רפואיים נוספים, וכיום אנו מגייסים חולים גם באירופה והונג קונג.

 

הטיפול בכורכום הביא לרמיסיה ארוכה וטובה יותר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הטיפול בכורכום הביא לרמיסיה ארוכה וטובה יותר(צילום: shutterstock)

 

רפואה משלימה למחלות מעי

מחלות במערכת העיכול הופכות בשנים האחרונות לשכיחות יותר בעולם בכלל ובישראל בפרט. נתונים מראים שבישראל מאובחנים אלפי חולים במחלות מעי דלקתיות כגון קרוהן וקוליטיס כיבית. אלו הן מחלות כרוניות מורכבות המערבות דלקות קשות לאורך מערכת העיכול, בעיקר במעיים, וגורמות לשלשולים, כאבי בטן, דימום ביציאות, ירידה במשקל, אנמיה, עיכוב גדילה בילדים ופגיעה משמעותית באיכות חייהם.

 

מחלות אלו נפוצות יותר במדינות מפותחות ואצל יהודים אשכנזים, והן נוטות להתפרץ בגיל צעיר (30-15).

 

הטיפולים התרופתיים נועדו לקדם הפוגה במחלה, למנוע סיבוכים ולשפר את איכות חייהם של החולים. למרות ההתקדמות שחלה במחקר ובפיתוח של טיפולים תרופתיים לקרוהן וקוליטיס כיבית, חולים רבים ממשיכים לסבול מדלקות פעילות שאינן מגיבות באופן מלא לטיפולים אלו.

 

הרפואה המשלימה, ובמיוחד הרפואה הסינית, מצליחות בשנים האחרונות לבסס את עצמן כאופציה טיפולית פופולרית לצד הרפואה הקונבנציונלית. מחקרים מראים שכמחצית מחולי קרוהן וקוליטיס באירופה ובארצות הברית משתמשים ברפואה משלימה לטיפול במחלתם. אותם מחקרים מדווחים כי רוב החולים עושים זאת בעקבות אכזבה מחוסר היעילות של הטיפול התרופתי ומתופעות הלוואי שלו.

 

שני נתונים מעניינים אך מדאיגים עולים ממחקרים אלו: למרות השימוש הרחב ברפואה משלימה בקרב חולים בקרוהן וקוליטיס, 80% מהמטופלים אינם מדווחים על כך לרופא המטפל שלהם, עובדה הפוגעת במעקב הרפואי ובשלמותו. נוסף על כך, 75% מהחולים מדווחים שאין להם מספיק מידע וידע לגבי רפואה משלימה, מה שגורם להם לפנות לשיטות טיפול משלימות באופן אקראי מבלי שהם מקבלים מידע אמין לגבי היעילות והבטיחות של הטיפול שבו בחרו.

  

כאמור, למרות תוצאות הביניים המעודדות של המחקר שערכנו, אנו ממשיכים גם בימים אלו לאתר חולים נוספים שיתאימו למחקר ומזמינים חולי קוליטיס כיבית לפנות אלינו לבירור התאמתם. רצוי לפנות בפקס 03-5303160 וניתן גם בטלפון 03-5302694.

 

הכותב הוא מומחה ברפואה סינית להפרעות מערכת העיכול, אחראי על הרפואה המשלימה במכון הגסטרואנטרולוגי בתל השומר, וירחיב על המחקר ותוצאותיו בכנס השנתי של הקונגרס הבינלאומי לרפואה סינית שייערך ב-27-25 במרץ בבית ציוני אמריקה בתל אביב.



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הטיפול בכורכום שיפר את המצב של רירית המעי בחולים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים