שתף קטע נבחר

המצעד: 10 צמחי מרפא הטובים ביותר לבריאות

בטבע יש שלל אוצרות בריאותיים שמוכרים מהעת העתיקה ועד ימינו בתעשיית התרופות. בשימוש נבון אפשר ליהנות מהסגולות שלהם לטיפול בבעיות עיכול, זיהומים, הפרעות שינה, כולסטרול ועוד. 10 צמחי המרפא הכי יעילים שכדאי להכיר

צמחי המרפא ידועים לאדם עוד משחר ההיסטוריה: השימוש בצמחי המרפא זכה לתאוצה בעיקר ביוון הקדומה, אז החלה הרפואה להתבסס כמקצוע בפני עצמו, נפרד ובלתי תלוי בדת ובאמונה. במרוצת השנים המשיך התחום להתפתח ברחבי העולם, ובעיקר במדינות כמו אנגליה וגרמניה.

 

קראו עוד על צמחי מרפא:

 

שגשוג רפואת הצמחים המשיכה עד המאה ה-20, אז חלה בה דעיכה. מינהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) פעל כנגד מטפלים בצמחי מרפא, בניסיון להעלים רפואה זו מהעולם. הסיבה - כלכלית, כיוון שה-FDA מומן על ידי תעשיית התרופות האמריקנית ונסמך על תמיכתה בארגון.

 

האירוניה ברדיפה של רפואת צמחי מרפא היא שצמחי המרפא שהושמצו הם למעשה הבסיס לתרופות רבות שקיימות עד היום ומשווקות כתרופות כימיות. דיגוקסין, למשל, המותווית לטיפול בהפרעות בקצב הלב, מקורה בצמח האצבעונית ארגמנית. גם האטרופין, המשמש בין שלל תפקידיו כמגן נגד גזים רעילים, מופק מצמח האטרופה הרפואית.

 

כיוון שצמחי המרפא הם כתרופה מן המניין, יש לנקוט זהירות יתרה כשנוטלים אותם בשילוב תרופות רגילות - הדבר עלול להשפיע על תפקודן ויעילותן. לפני כל שימוש יש להתייעץ עם הרופא המטפל ועם מומחה לצמחי מרפא. 

 

לכל קבוצת צמחים ישנה התמחות מסוימת, על פי המערכת בגוף שבה הם מטפלים. ישנם צמחים המתאימים לטיפול בבעיות עיכול, כולסטרול גבוה, השמנה, סוכרת, בעיות עור ומין ועוד.

 

לפניכם עשרה צמחי המרפא הפופולריים והטובים ביותר לשימוש עבור בעיות בריאות נפוצות. השימוש בכולם אפשרי באמצעות קפסולות הנמכרות בחנויות טבע או בטינקטורה, מיצוי החומר הפעיל באמצעות אלכוהול.

  

1. קמומיל - לבעיות עיכול

הקמומיל הוא בעל פעילות אנטי-בקטריאלית, ולכן מומלץ לטיפול בקלקולי קיבה. בנוסף, הוא מכיל חומרים אנטי-דלקתיים העוזרים להתמודד עם כאבי בטן הנלווים לבעיות עיכול, כגון תסמונת המעי הרגיז, נפיחות בבטן, מחלות דלקתיות במעי ואולקוס.

  

צמחי מרפא נוספים לטיפול: שומר, אניס, מליסה, מנטה, קימל ומרווה.

 

2. ג'ימנמה - לרמות סוכר גבוהות

זהו צמח המוכר מהרפואה ההודית המסורתית כיעיל להורדת רמות סוכר גבוהות בדם. בניסוי שנערך ב-1990, אשר כלל מתן ג'ימנמה לחולדות סוכרתיות, נמצא שלאחר 28 יום חלה ירידה ברמות הגלוקוז בדם לאחר ארוחה, וכן סבילות מוגברת לגלוקוז.

 

במחקר מבוקר וכפול סמיות מ-1983 נמצא שהחומר הפעיל המופק מעלי ג'ימנמה מפחית משמעותית את התשוקה למתוק ואת התיאבון ככלל.

 

צמחי מרפא נוספים לטיפול: עוזרר, קינמון, סטיביה, עלי זית, חילבה ומלון מר.

 

חומרים אנטי דלקתיים להקלת כאבי בטן. קמומיל מיובש (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חומרים אנטי דלקתיים להקלת כאבי בטן. קמומיל מיובש(צילום: shutterstock)

 

3. אכינצאה - לחיזוק המערכת החיסונית

מוצא האכינצאה מצפון אמריקה, והיא ידועה בשימוש הרפואי שלה עוד מהרפואה האינדיאנית המסורתית, כמחזקת את מערכת החיסון. האכינצאה עושה זאת באמצעות הגברת ייצור הפגוציטים, תאי מערכת החיסון.

 

הצמח מומלץ לטיפול במחלות החורף, חולשה, זיהומים ואלרגיות.

 

צמחי מרפא נוספים לטיפול: אסטרגלוס, אונקריה, סמבוק שחור, פרופוליס, רוז היפ, אופרזיה, מור ובפטיסיה.

 

4. סמבוק שחור - לטיפול בזיהומים

צמח שמקורו באסיה ובאפריקה, ובאזורים אלה משמש כחלק בלתי נפרד מהרפואה המסורתית. הצמח בטוח לשימוש ומתאים גם לטיפול בילדים, וסגולתו העיקרית היא טיפול בזיהומים בדרכי הנשימה.

 

בנוסף, מחזק הצמח את מערכת החיסון, נוגד אלרגיה ומטפל בהצטננות ובשפעת.

 

צמחי מרפא נוספים לטיפול: אונה דה-גטו, שום, טימין, מור ובפטיסיה.

 

5. ארטישוק תרבותי - להפחתת כולסטרול

הצמח מכיל חומר בשם צינרין, הנותן לו את טעמו המר. הצינרין מגביר את ייצור מיץ המרה בגוף, והתוצאה - הורדת רמת הכולסטרול הרע (LDL).

 

בנוסף, הצמח נמצא במחקרים כממריץ ומחזק את הכבד .

 

צמחי מרפא נוספים לטיפול: שן ארי, שום, כורכום, גדילן, במיה ושכיסנדרה.

 

6. עוזרר - ליתר לחץ דם

הצמח בטוח לשימוש ולא ידועות אינטראקציות עם תרופות אחרות. הוא משמש לטיפול בטרשת עורקים, יתר לחץ דם ובעיות לבביות כמו הפרעות בקצב הלב או אי ספיקת לב קלה. עיקר השפעתו בחומרים משתנים הנמצאים בצמח.

 

צמחי מרפא נוספים לטיפול: עלי זית, כרפס, אכילאה אלף האיים, דבקון לבן, פטרוזיליה.

  

7. ולריאן - להפרעות שינה

הפרעות שינה נפוצות מאוד באוכלוסייה ושכיחותן עולה עם הגיל. אנשים רבים חוששים מתופעות הלוואי של תרופות להסדרת השינה,  לכן פתרון צמחי יכול להוות תחליף ראוי.

 

בצמח מרכיבים רבים שהסינרגיה שלהם גורמת להורדת לחץ וחרדה ותורמת להירגעות בקרב המתקשים לישון. כמו שאר הצמחים מקבוצה זו, אין ליטול אותו לפני נהיגה או פעולות אחרות המצריכות ריכוז.

 

צמחי מרפא נוספים לטיפול: פסיפלורה, כשות, מליסה ונפית החתולים.

 

לטיפול בלחץ דם גבוה ובעיות לבביות. עוזרר מיובש (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לטיפול בלחץ דם גבוה ובעיות לבביות. עוזרר מיובש(צילום: shutterstock)

  

8. קלנדולה - לבעיות עור

במצרים העתיקה סברו שהקלנדולה מחדש את הנעורים. אמנם לא נמצא כזה צמח עלי אדמות, אך הקלנדולה עושה עבודה לא רעה בשיפור מראה העור שלנו. הוא משמש כחומר אנטי דלקתי, מאחה רקמות עור פצועות, מחטא ומחסל מזהמים שונים שחודרים לעור.

 

זהו צמח הנפוץ בשימוש בקרם חיטוי טיבעי ובקרמים להחתלת תינוקות. ניתן להשתמש לא רק במריחה חיצונית אלא נטילה פנימית, אך יש לשים לב שאופן הכנת התכשיר מותאמת לכך.

 

צמחי מרפא נוספים לטיפול: אלוורה, נים, לפה, הממליס, אגוז מלך ומור.

  

9. מליסה - לטיפול בלחץ וסטרס

כבר ביוון העתיקה השתמשו במליסה לטיפול בזיהומים, להרפיית השרירים וכאמצעי הרגעה. גם הרפואה המודרנית הוכיחה את הסגולות הרפואיות של הצמח, ובמחקר אחד מצא איגוד הפסיכולוגים הבריטים שהמליסה מגבירה את יכולת הריכוז ומחזקת את תפקודי המוח, כנראה בשל הגברת המוליך העצבי אצטיל-כולין.

  

צמחי מרפא נוספים לטיפול: שיבולת שועל, פסיפלורה, כישות ובן חרצית.

  

10. גווראנה - לדיאטה

מדובר בצמח דרום-אמריקאי הגדל באזור האמזונס. הגרעין שלו משמש ברפואת הצמחים, ומכיל 7%-3% קפאין. הגווראנה ממריץ ומשפר את התהליכים המטבוליים והעצביים בגוף (בדומה להשפעת האדרנלין ונוראדרנלין), הוא מדכא תיאבון ולכן מצוין ככלל לדיאטה ולשיפור הריכוז. עושים בו שימוש נרחב בפורמולות הרזיה שונות, בפורמולות לשיפור הישגי ספורטאים ובפורמולות לשיפור יכולות הריכוז והלמידה.

 

כיוון שהצמח נחשב כממריץ, הוא אינו מתאים לסובלים מיתר לחץ דם או בעיות לבביות. 

 

צמחי מרפא נוספים לטיפול: אגוז קולה, שומר, ג'ימנמה, בזיליקום, זנגוויל, פלפלת, זרעי פשתן, פסיליום, תה ירוק וחילבה.

  

לצמחי המרפא ולטבע בכלל יש את הקסם שלהם - וכל שעליכם לעשות הוא להיות מודעים לפוטנציאל הרב שטמון באוצרות הטבע ולהשתמש בהם בעת הצורך בזהירות ובתבונה.

 

הכותב הוא נטורפת ותזונאי. הבעלים של חברת "בריאות מהטבע "




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כיוון שצמחי המרפא הם כתרופה מן המניין, יש לנקוט זהירות יתרה כשנוטלים אותם בשילוב תרופות רגילות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים