שתף קטע נבחר

כמה מרזים בהנקה? 18 מיתוסים - והאמת

חילבה מגבירה את ייצור החלב? האם באמת צריך להימנע מקפה? ולמה אין שום סיבה להפסיק לאכול כרוב? הדיאטנית הקלינית טובה קראוזה מנפצת מיתוסים על תזונה בזמן ההנקה

נדמה שאין תחום עם כל כך הרבה אמונות מוטעות ומיתוסים כמו ההנקה. אם כשאת בהריון לא מפסיקים ללטף את הבטן שלך בלי רשות ולהציק לך עם עצות ושאלות, כשאת מיניקה כל העולם ואשתו (בעיקר אשתו) יודעים מה לייעץ לך, במיוחד בנושא האוכל.

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>

 

עוד על הנקה בערוץ הורים :

את בטוחה שיש לך מספיק חלב? 5 מלכודות הנקה

איך יודעים שהתינוק ינק מספיק? עובדות על הנקה

מדריך וידאו: לעבור בקלות את ההנקה הראשונה

 

פגשתי לא מעט נשים ששקלו להפסיק להיניק בעקבות עצות לא נכונות ומתוך תחושה שצריך להימנע מכל כך הרבה מזונות. עבורן, ועבור כל מי שבדרך, הנה סדר בכמה מהמיתוסים הנפוצים ביותר.

 

1. צריך לשתות חלב כדי לייצר חלב

ממש לא. האם פרה שותה חלב? כל היונקים מייצרים חלב מבלי שיצרכו חלב של בעל חיים אחר.

 

2. אסור לצרוך חלב ומוצריו כדי שלתינוק לא יהיו גזים

ברוב המקרים לא. במחקרים נמצא כי כנראה חלק קטן מהתינוקות שסובלים מ"קוליק" (כאבי בטן עוויתיים המלווים בבכי ממושך בין גיל שלושה שבועות לשלושה חודשים) סובלים מאלרגיה לחלבוני חלב פרה שעוברים דרך חלב האם, והימנעות של האם ממוצרי חלב שיפרה את מצבם. עם זאת, אין שום צורך להימנע באופן גורף ומראש ממוצרי חלב בהנקה.

 

3. שתייה מוגזת גורמת לגזים לתינוק

לא נכון. הגז במשקה הוא פחמן דו חמצני, והוא נפלט ממערכת העיכול של האם ולא מגיע לדם שלה. מכיוון שהחלב נוצר מהדם, אין בו גזים.

 

4. בירה שחורה מגבירה את ייצור החלב

אין הוכחות. עד כה גילו שחומר מסויים בשעורה, ממנה מכינים את הבירה, מגביר ייצור של פרולקטין, ההורמון שחיוני לייצור החלב. עם זאת, אין הוכחה מדעית לכך ששתיית בירה שחורה מגבירה את ייצור החלב. את יכולה לשתות אם תרצי, רק אל תשכחי שמדובר בכמויות סוכר לא מבוטלות: חמש כפיות בכוס קטנה של 250 מ"ל.

 

5. אם לתינוק יש גזים כדאי לשתות תה שומר

לא נכון. תה שומר יכול להשפיע על חלק מהנשים ולפגוע בייצור החלב, ולכן עדיף להימנע ממנו בהנקה.

 

6. אסור לאכול דבש בהנקה

דווקא מותר. לפי הנחיות משרד הבריאות, אסור לתת לתינוקות דבש לפני גיל שנה, מחשש לנוכחות נבגים של החיידק המסוכן קלוסטרידיום בוטולינום. אבל אם האם המיניקה אוכלת דבש, אין שום בעיה עבור התינוק היונק.

 

7. יש מאכלים שמעלים את אחוז השומן בחלב 

אז זהו, שלא. אחוז השומן בחלב לא מושפע מהשומן שבאוכל שלך, אלא מהשומן בגופך. הרכב החלב שלך מותאם בדיוק לתינוק שלך, כולל כמות השומן שבו.

  

8. אסור להיניק שעה אחרי ספורט

ברוב המקרים מותר. בעבר עלה החשש שבעקבות פעילות גופנית יעלה ריכוז החומצה הלקטית בחלב, אותה חומצה שהשרירים מייצרים בזמן פעילות, וכך התינוק עשוי לדחות את החלב. נמצא שמצב כזה קורה רק במקרים קיצוניים של פעילות אינטנסיבית מאוד ואז כדאי לתזמן את ההנקה כך שהפעם הבאה שהתינוק יינק תהיה לפחות שעה לאחר תום הפעילות, כדי שבינתיים תרד רמת החומצה הלקטית בדם ובחלב. עם זאת, רוב הנשים המיניקות עוסקות בפעילות גופנית מתונה, אם בכלל, ובמצב כזה אין בעיה להיניק מיד לאחר הפעילות.

 

9. הנקה מרזה

לא מדוייק. הנקה שורפת קלוריות, זה נכון. מעריכים שאישה מיניקה שורפת מדי יום 500 קלוריות בממוצע מההנקה בלבד. עם זאת, הנקה אינה הגורם היחיד שמשפיע על המשקל. העלייה במשקל בהריון, כמות האוכל שהיא אוכלת ורמת הפעילות הגופנית חשובים לא פחות, ולכן צריך לזכור: הנקה יכולה לעזור לך לרזות, אבל היא לא תרופת פלא. חשוב במקביל להקפיד על תזונה בריאה ופעילות גופנית והכי טוב, לתכנן מראש עלייה נכונה במשקל במהלך ההריון.

  

10. אסור לעשות דיאטה בהנקה

דווקא אפשר. לא פעם אני שומעת מנשים שהן מפסיקות את ההנקה כדי שיוכלו להתחיל דיאטה או נשים שעולות במשקל במהלך ההנקה כיוון שבהנקה אסור לעשות דיאטה. כדאי לדעת: אפשר לרזות בצורה בטוחה והדרגתית במשקל במהלך ההנקה בעזרת תפריט בריא שמכיל לפחות 1800 קלוריות. אם יש לך ספקות לגבי התזונה שלך, תמיד כדאי להתייעץ עם דיאטנית.

 

11. אסור לאכול סושי בהנקה

מותר לאכול (תודה לאל). בהריון מומלץ להימנע ממזון לא מבושל כמו הדגים הנאים שבסושי, בגלל סכנת הידבקות בחיידק ליסטריה מונוציטוגנס. החיידק עלול לעבור לעובר ולגרום להפלה או ללידה מוקדמת של פג חולה. נשים הרות רגישות יותר להידבקות, כיוון שבמהלך ההריון מערכת החיסון שלהן פחות חזקה. עם זאת, לאחר הלידה, מערכת החיסון חוזרת בהדרגה לפעילות תקינה והסיכון להדבקה יורד מאוד, התינוק כבר בחוץ ואין סכנת הדבקה שלו. כמו בכל עת, חשוב לשמור על בטיחות מזון כדי לאכול מזון טרי ונקי.

  

12. כרוב, כרובית וברוקולי גורמים לגזים לתינוק

בכלל לא בטוח. ההוכחה המחקרית לכך שהירקות הללו, ששייכים למשפחת המצליבים, גורמים לגזים לתינוק הינה חלשה מאוד ושנויה במחלוקת. באופן כללי, אם את מרגישה שמזון ספציפי שאכלת קשור לאי שקט אצל התינוק, כדאי לנסות להימנע ממנו למשך יממה ולראות אם יש לכך השפעה. אם הוא משפיע על התינוק שלך, אין זאת אומרת שהוא משפיע על כל התינוקות ולא צריך להמליץ לכל האימהות המיניקות להימנע ממנו.

 

13. מזונות חומציים גורמים לגזים לתינוק

לא נכון. לא משנה מה דרגת החומציות של המזון שאת אוכלת, הוא לא משפיע על החומציות של החלב שלך ולא אמור לגרום לגזים לתינוק.

 

14. אסור לשתות קפה

מותר, אבל מעט. רמת הקפאין שמגיעה לחלב היא אחוז אחד מהרמה אצל האם, אבל בחודשי החיים הראשונים התינוק מפרק את הקפאין לאט מאוד ורמות הקפאין יכולות להצטבר בדם של התינוק. קפאין יכול לגרום לאי שקט אצל התינוק ולפגוע בדפוסי השינה שלו ולכן ממליצים לצמצם את כמות הקפאין בחודשי החיים הראשונים. אפשר למשל לשתות כוס קפה אחת ביום לאחר ההנקה כדי שרמת הקפאין בדם ובחלב תרד עד ההנקה הבאה. חשוב לדעת שקפאין מגיע גם מתה, ממשקאות קולה ונמצא ברמה גבוהה במיוחד במשקאות אנרגיה.

 

15. אם שותים אלכוהול צריך לשאוב את החלב ולזרוק אותו

לא צריך, אבל עדיף לא לשתות. אלכוהול פוגע בייצור החלב וברפלקס שחרור החלב וכמעט כל האלכוהול שהאם שותה מגיע לחלב ודרכו לתינוק. אלכוהול יכול לגרום לישנוניות יתר, ירידה ברמת הסוכר בדם ולעיתים רחוקות גם לפרכוסים והפסקות נשימה. אלכוהול גם פוגע בהתפתחות המוח - והנה מספיק סיבות מוצדקות להימנע מאלכוהול בזמן הנקה. עם זאת, במקרה של שתייה באירוע מיוחד, מומלץ להיניק לפני ששותים, לשתות משקה אחד ולחכות 2-4 שעות עד ההנקה הבאה. רמת האלכוהול בחלב תואמת לזו שבדם, ולכן שאיבה של החלב וזריקתו לא תזרז את יציאת האלכוהול מהחלב.

 

16. שתייה מרובה מגבירה את ייצור החלב

לא נכון. מחקרים בהם הגבירו את כמות המים ששתו נשים מיניקות לא הראו עלייה בייצור החלב, ואפילו הראו ירידה. חשוב לשתות לפי מידת הצמא ובדרך כלל נשים מיניקות צמאות יותר מהרגיל.

 

17. קטניות גורמות לגזים לתינוק

לא נכון. קטניות (שעועית, עדשים, גרגרי חומוס, אפונה וכו') מכילות סוג של סיבים

תזונתיים שאין לנו יכולת לעכל, ולכן הם מגיעים למעי הגס, שם החיידקים מפרקים אותם ותוצרי הפירוק הם גזים. כשהאם המיניקה אוכלת קטניות, הן יכולות לגרום לה לגזים, אבל מכיוון שהחומרים שגרמו את הגזים כלל לא התעכלו, הם לא הגיעו לדם ולכן אינם קיימים בחלב ולא משפיעים על התינוק.

 

18. חילבה מגבירה את ייצור החלב

כנראה שכן. חילבה נחשבת כמזון מעודד ייצור חלב עוד מימי קדם, ושני מחקרים ראשוניים מצאו לכך הצדקה. כדאי לדעת שלשם הגברת החלב יש צורך במספר כמוסות ביום ושלחילבה יש תופעות לוואי כמו ריח בחלב ובשתן של התינוק, תגובה צולבת עם תרופות מסויימות ופוטנציאל לגרום לתגובה אלרגית. לפני נטילתן יש להתייעץ עם יועצת הנקה מוסמכת.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית להריון ואחרי לידה, חברת "עתיד" - עמותת הדיאטנים בישראל





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: sutterstock
הנקה. עדיףלא לשתות אלכוהול
צילום: sutterstock
מומלצים