שתף קטע נבחר

סוף לתעלומה: כאן חיו האמריקנים הראשונים

קולומבוס, לפניך: מחקר גילה כי הילידים חיו אלפי שנים באזור שחיבר בין אסיה לאמריקה, שבינתיים שקע במים. איך הם שרדו את עידן הקרח האחרון?

זה קרה יותר מרבבת שנים לפני שכריסטופר קולומבוס ואמריגו וספוצ'י גילו את אמריקה. במשך שנים רבות ניסו המדענים למצוא פתרון לשאלת 10,000 השנים החסרות בסיפור של הגעת האנשים הראשונים לעולם החדש. עכשיו כנראה נמצא הפתרון לתעלומה.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

חוקרים חשפו בסוף השבוע האחרון כי הילידים האמריקנים חיו אלפי שנים באזור מצר ברינג, שנמצא כיום מתחת למים, לפני שהופיעו באלסקה ובאזורים אחרים בצפון אמריקה. הממצא, שדווח בסוכנות הידיעות הצרפתית, מעניק תשובות לתעלומה ארוכת שנים - היכן וכיצד בני האדם הראשונים שהגיעו לאמריקה שרדו את עידן הקרח האחרון, לאחר שנפרדו מקרוביהם האסייתיים לפני 25 אלף שנה.

 

"העבודה הזו מגלה את החוליה החסרה בסיפור של הגעת בני האדם לעולם החדש ולמעשה משלימה פער של 10,000 שנה", אמר סקוט אליאס מהמחלקה ללימודי גיאוגרפיה ברויאל האלוויי קולג' בלונדון. מאובנים של חרקים וצמחים שנמצאו באזור הגשר היבשתי ברינגיה, שקרס אל מתחת למים לפני יותר מ-10,000 שנה, חשפו כי מאות ואולי אפילו אלפי בני אדם גרו בעבר באזור זה. ברינגיה למעשה חיברה בין קמצ'טקה שברוסיה לבין אלסקה שבארצות הברית.

 

תיאוריית ההגעה מברינגיה הוצעה לראשונה ב-1997 על ידי שני גנטיקאים מאמריקה הלטינית ועודכנה מעט עשור לאחר מכן על ידי קבוצת מדענים מאוניברסיטת טארטו באסטוניה, שלקחו דגימות DNA מיותר מ-600 ילידים אמריקנים. המוטציות ב-DNA הראו כי לקבוצה של ילידים אמריקנים אבות קדמונים ישירים שכנראה חיו בבידוד באזור ברינגיה, במשך כמה אלפי שנים.

 

חצו מרוסיה לאלסקה, דרך הגשר היבשתי (צילום: AP) (צילום: AP)
חצו מרוסיה לאלסקה, דרך הגשר היבשתי(צילום: AP)

הגשר היבשתי קבור כיום כ-50 עד 60 מטר מתחת למים בים ברינג, אבל לפני אלפי שנים רצועת היבשה והאזורים הסמוכים היו מכוסים בעשבי טונדרה, בדומה לאלסקה של ימינו אנו. "אנחנו מאמינים שהאבות הקדמונים הללו חיו בגשר היבשתי ברינגיה, כי זה המקום היחיד באזור הארקטי שבו צמחו עצים", צוטט אליאס בסוכנות הידיעות הצרפתית. "הם היו צריכים את העץ כדלק להבערת אש במחנות שלהם, באזור הכל-כך קפוא הזה".

 

אליאס, שהמחקר שלו פורסם במגזין האמריקני "Science" הסביר כי התושבים המקומיים השתמשו ככל הנראה בעצים כדי להבעיר אש, והציבו עצמות גדולות של יונקים מעל המדורות - כדי שהשומנים שלהם יאפשרו את המשך הבעירה למשך שעות ארוכות בלילות הקפואים.

טונדרה באלסקה, כמו בימי קדם בברינגיה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טונדרה באלסקה, כמו בימי קדם בברינגיה(צילום: רויטרס)

ארכיאולוגים רבים אמרו כי בני האדם הראשונים היגרו לעולם החדש לפני 15 אלף שנה, אחרי שקרחונים שנסוגו אפשרו מעבר לצפון אמריקה - אך נושא זה עדיין נתון במחלוקת. אליאס והקולגות שלו חקרו גם מיני חיפושיות שחיות בטמפרטורות מסוימות, והראו כי הטמפרטורות היו סבירות יחסית עם תחילת עידן הקרח האחרון, לפני 27 אלף עד 20 אלף שנה.

 

"מנקודת המבט שלי הנתונים הגנטיים והפלאונטולוגיים מתחברים יפה", אמר ג'ון הופקר מאוניברסיטת קולורדו בולדר, מוביל המחקר במגזין "Science". לדבריו, המתיישבים בברינגיה צדו כנראה באזורים לא מיושבים הסמוכים לשם. התנאים היבשים יותר ודשא רב יותר באותם אזורים כנראה הביאו לשם חיות מלחכות עשב כסוסים, ביזונים וממותות.

 

האנשים שמוכרים לנו כילידים האמריקנים הגיעו ליבשת בשלוש דרכים עיקריות שונות. ב"דיילי מייל" הבריטי נכתב כי רובם הגדול חצה את הגשר היבשתי ברינגיה שחיבר כאמור בין אסיה לאמריקה בעידן הקרח, וחלק מאלו המשיך אף לדרום אמריקה. עם זאת, מעטים הגיעו בשתי הגירות אחרות. אנשי "ההגירה השנייה והשלישית" התיישבו בעיקר באלסקה ובצפון קנדה, והם האבות הקדמונים של חלק מהמדברים כיום את שפות האסקימו-אלאוט והנה-דנה (צ'יפוויאן, ילידים קנדיים). אצל האינואיטים (האסקימוסים), רק 50% מה-DNA מגיע מ"האמריקנים הראשונים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פעם אסיה ואמריקה היו מחוברות
מומלצים