שתף קטע נבחר

צילום: דובר צה"ל

בית חולים ימי ומאות לוחמים. מאחורי המבצע

ההיערכות להשתלטות על ספינת הנשק הושפעה ממסקנות המרמרה: בתי חולים חיכו על הסטי"לים, החיילים נשאו אמצעים לפיזור הפגנות ואנשי דו"צ ניהלו את הקרב התקשורתי. ומה עושים בצה"ל כדי שהמשט יחזור בשלום?

תרחישי ההסתבכות - והמסע המסוכן בחזרה לישראל: למרות ההצהרות החגיגיות אתמול (ד') בעקבות הצלחת מבצע "חשיפה מלאה", בצה"ל לא מיהרו לפתוח שמפניות והמשיכו לאייש בנוכחות מוגברת את חדרי המצב בקריה. אחרי חודשים של היערכות למבצע המורכב, חיל הים עדיין לא שולל תרחיש שבמסגרתו יותקף משט ספינות הטילים המלוות את אוניית הנשק KLOS C לאורך הים האדום לעבר הבסיס באילת.

 

 

צה"ל מודע לאפשרות שעקב החשיפה המוקדמת יחסית של המבצע, בזמן שהכוחות נמצאים 1,500 ק"מ מישראל, ינסו גורמים שונים לפגוע בהם בדרך. המשט יעבור בציר ימי צר יחסית לאורך חופים בעלי פוטנציאל עוינות כגון סודן, אריתריאה, סעודיה וחצי האי סיני, שבו פועלים תאי ג'יהאד רבים העלולים לנסות לירות טילים לעבר הספינות. בשל כך, לפרקים הספינות עדיין מלוות על ידי מל"ט של חיל האוויר.

 

הספינות צפויות להגיע לבסיס באילת בלילה שבין שבת לראשון, ורק אז תושלם הסריקה של כ-150 המכולות שעל הספינה KLOS C. לוחמי יחידת ההנדסה יהל"ם נערכים באילת לטיפול לא רק בטילי ה-M-302 ארוכי הטווח, אלא גם בכמויות גדולות של אמל"ח שכנראה נמצא על הספינה, בין השאר פצצות מרגמה, רקטות ותחמושת למקלעים.

 

עוד על ספינת הנשק:

 

בצהריים הותר לפרסום כי ב-5:30 עם אור ראשון, לאחר ימים של מעקב בלב ים, השתלטו לוחמי שייטת 13 על אוניית הסוחר שהפליגה מאיראן. הלוחמים חשפו טילים ארוכי טווח על הספינה התמימה למראה. במבצע השתתפו מאות לוחמים מחיל הים ושתי ספינות טילים - אח"י חץ ואח"י חנית - בליווי מהאוויר של מסוק חילוץ "עטלף" של טייסת "מגיני המערב" וכן מל"טים של חיל האוויר.

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

הרמטכ"ל גנץ. מיקרופון על הדש לאורך המבצע (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
הרמטכ"ל גנץ. מיקרופון על הדש לאורך המבצע(צילום: דובר צה"ל)
 

הספינה, נושאת דגל פנמה, יצאה לפני עשרה ימים מאיראן והייתה אמורה להגיע ביום חמישי לפורט סודן. 17 אנשי הצוות, ממדינות שונות, שהיו על סיפונה מתוחקרים ונבדקת מידת מעורבותם בניסיון ההברחה.

 

המיקרופון של גנץ

בחיל הים לא לקחו סיכון לקראת מבצע "חשיפה מלאה", ונערכו לתרחישי הסתבכות שונים. במבצע השתתפו בין השאר חיילי מילואים וצוותי סטי"ל מיוחדים שמשיטים כעת את ה-KLOS C לאחר שהוכשרו לכך מבעוד מועד. אחד התרחישים המרכזיים שאליהם נערכו בחיל הוא מפגש עם מאבטחים חמושים - איראניים או אחרים - שיגלו התנגדות אלימה.

 

תרחיש אחר התייחס לאפשרות שתתפתח הפרת סדר על ידי אנשי הספינה או גורמים אחרים שיגיעו אליה בסירות קטנות. בשל כך, ובעקבות הפקת הלקחים מאירועי משט המרמרה,

צוידו הכוחות גם באמצעים לפיזור הפגנות.

 

החשש המרכזי היה כמובן מנפגעים כתוצאה מחיכוך אלים. העובדה שהמבצע נערך במרחק כה רב מישראל, באופן שלא אפשר פינוי או הזעקת סיוע, הובילה להיערכות לטיפול בנפגעים על בסיס שתי ספינות הטילים היחידות שהשתתפו בו. חדרי הניתוח בשני הסטי"לים צוידו במכשור הרפואי המתקדם ביותר, ועשרות רופאים, פרמידיקים וחובשים השתתפו במבצע לצד מסוק החילוץ עטלף שיעיל לטווחים קרובים.

 

לקח מרכזי נוסף שהופק ממבצעים קודמים כגון ההסתבכות על המרמרה נוגע לקרב התודעתי. על ספינות חיל הים שהו גם צלמי וידאו של דובר צה"ל, שתיעדו את שלבי ההשתלטות ושידרו אותם תוך שעה קלה לחדרי העריכה בקריה. מפקד חיל הים אלוף רם רוטברג, שפיקד על המבצע בשטח, והרמטכ"ל בני גנץ ששהה בבור בריה, נשאו עליהם מיקרופונים שתיעדו את חילופי הדברים ביניהם ברגעי הדרמה.

 

החשש היה שרשתות זרות, ובהן של אלה של פנמה וטורקיה שאזרחים שלהן איישו את הספינה, ידווחו על כך לפני צה"ל, ובכך תתקבע תמונה בינלאומית שלפיה חיל הים השתלט באלימות על אוניית סוחר תמימה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
הספינה KLOS C לפני ההשתלטות
צילום: דובר צה"ל
מומלצים