שתף קטע נבחר

למען הנשים, בטלו את חזקת הגיל הרך

אלו שמתיימרות לדבר בשם הפמיניזם רוצות לקבע את התפישה שמקומן של נשים במטבח גם לאחר הגירושים. הגיע הזמן להתקדם

פעילות למען זכויות נשים טוענות גם בימים אלו שנשים מבצעות את עיקר התפקידים הביתיים, ככובסות, מנקות, מבשלות וכמי שנושאות בעיקר הנטל של הטיפול בילדים. הן קוראות להנציח את "חזקת הגיל הרך" ולקבוע כי מה שהיה הוא שיהיה. הזעקה, שנשמעת כמו השלמה עם גורל מר, נשמעת דווקא מחוגי הפמיניסטיות. עלינו, אנשי משפט ואקדמיה, מוטלת החובה לצאת לקריאה לשינוי המצב ולא להנצחתו. 

 

עוד בערוץ הדעות של ynet:

להציל מזון, להציל מעוני / גידי כרוך

שוויון לנשים מתחיל בבית / גליה וולוך

 

התנועה הפמניסטית עשתה מיום היווסדה מלאכת קודש ופעלה רבות למען קידום מעמדן של נשים. חלק מן התנועות המכנות עצמן פמיניסטיות מבקשות להמשיך ולכבול את הנשים ולהנציח תפקידים מסורתיים שלהן במקום לפעול למען שחרור האישה מכבלי המטבח והעשייה הכפולה והמכופלת בבית ובחוץ. לתפישתי, מגיע לנשים הרבה יותר.

 

"חזקת הגיל הרך" מניחה שהאם היא המטפלת העיקרית בילדים וחובה עליה להתמיד בכך גם לאחר גירושיה. מובן שזו אמירה שובניסטית המבקשת לכבול את הנשים לבית ולגידול הילדים. במקום לצאת בקריאה חברתית חשובה לשינוי המצב הקיים לפני הגירושים וגם אחריהם, במקום לבקש שוויון זכויות אמיתי לנשים בבית ומחוץ לבית, דורשים הארגונים הללו מהנשים להנציח את מעמדן החלש.

 

אישה שהיא המגדלת העיקרית של ילדיה לא תוכל להתקדם בעבודה ולפתח קריירה, וכשהיא תשוב הביתה מעמל יומה יחכה לה יום עבודה נוסף. חובה עלינו לשנות מצב זה. גברים חייבים להבין שנשותיהם שוות להם לחלוטין. אין כל טעם לפגם בביצוע עבודות ביתיות ובטיפול בילדים.

 

הדרישה של ארגוני הנשים להמשך קיומה של "חזקת הגיל הרך" או בגלגולה הגרוע יותר "חזקת המטפל העיקרי", פועלת באופן מנוגד לגמרי לתפישת העולם הפמיניסטית האמיתית ולכול מה שהארגונים הפמיניסטיים ביקשו להשיג עבור נשים לאורך כל שנות פעילותם. יש לחתור אל מטרה אחרת ולקבוע שוויון זכויות וחובות בין המינים. הילדים נולדו לשני ההורים ושניהם חייבים לגדלם יחד, תוך חלוקת המטלות הביתיות באופן שוויוני. כל זה צריך לקרות לפני הגירושים וגם אחריהם.

  

הדרישה הבלתי מתפשרת של ארגוני נשים מסוימים, שלא לאפשר לגברים לגדל את ילדיהם בשוויון עם נשותיהם לאחר הגירושים פוגעת קשות במרקם החברתי שלנו ומצעידה אותו לאחור במקום קדימה. ככל שתתעצם ההכרה בזכותם ואף בחובתם של שני ההורים לגדל את ילדיהם לעת גירושים, כך יחלחל השוויון המיוחל גם להורים שאינם גרושים. השוויון בגידול הילדים יוביל לשוויון בקיום כל המטלות הביתיות ולשוויון זכויות מלא. קידום השוויון באחריות ההורית הוא מטרה חשובה מן המעלה הראשונה במסגרת קידום שוויון מעמד האישה ולכך עלינו לחתור.

 

עו"ד יעל גיל, עוסקת בדיני משפחה, גירושין, רכוש, מזונות ומשמורת.

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
צילום: מירל לוטן
יעל גיל
צילום: מירל לוטן
מומלצים